Kees de kievit en zijn vrouwtje Kaat. Gerrit de grutto. Sien de scholekster. Wouter de wulp. En nog vijf andere vogelsoorten leven samen in de wei. Ze komen elkaar tegen, helpen elkaar bij het verjagen van roofdieren en zoeken naar voedsel, ieder op zijn of haar eigen wijze. Het prentenboek Kom erbij, in mijn wei van Vera de Baccker en Rob Buiter beschrijft acht weidevogels die elk kind toch wel gezien moet hebben…
Kees de kievit roept al op de eerste bladzij: ‘Kom erbij, in mijn wei!’ De winter is voorbij, het wordt warmer en er is nog plaats genoeg in de wei. Wie gaan in op zijn uitnodiging? Gerrit de grutto, Sien de scholekster, Truus de tureluur, Kiki de kwikstaart, Sander de slobeend, Wouter de wulp en Victor de veldleeuwerik geven gehoor aan zijn roep.
We zien hoe elke vogel is toegerust met een unieke snavel. Gerrit de grutto zoekt naar lekkere wormen onder het gras, evenals Sien de scholekster. Truus de tureluur zoekt met haar korte snavel juist naar spinnetjes en torretjes tussen het gras. De gele kwikstaart daarentegen jaagt liever op vliegjes, en waar vindt ze die vooral? Juist, op een verse drol!

Ook Sander de slobeend ziet een wei met veel vliegjes wel zitten. Bij de familie wulp blijken man en vrouw er anders over te denken. Het vrouwtje van de wulp heeft een langere snavel en prikt graag in de prut. Het mannetje van de wulp zoekt met zijn kortere snavel liever naar wormen en andere beestjes uit het gras. De veldleeuwerik zoekt vooral naar insecten tussen de planten.
Dan, op het eind, duikt er een kiekendief op boven de wei. Alle weidevogels vliegen op en proberen gezamenlijk de rover te verjagen. Een paar bladzijden verderop komt de boer op zijn trekker aangereden. Hij maait het gras. Veel kuikens zwemmen naar de overkant van de sloot. Een paar schuilen nog tussen het gras. Lukt het de volwassen vogels ook nu om het gevaar te keren?
Dit is grofweg het verhaal in het prentenboek Kom erbij, in mijn wei. Bij elke weidevogel staat in het kort extra informatie over de achtergronden van de vogel. Met ook nog eens een qr-code naar de website van Vogelbescherming Nederland voor als je nog meer wilt weten over de weidevogel.
Het prentenboek Kom erbij, in mijn wei is een vrolijk prentenboek voor de allerjongsten. Carja, mijn vrouw, nam het mee naar de basisschool waar ze les geeft aan de onderbouw. Het werd een ontzettend leuke les, te meer omdat het een schooltje is in een piepklein dorp in de Alblasserdam. Veel kinderen ‘komen van de boerderij’. Of ze deze weidevogels ooit hadden gezien, vroeg ik me af. Dat viel tegen. Ook rond dat dorp domineert de intensieve landbouw en op die weiden is geen plaats voor weidevogels. Het prentenboek gaat na het schrijven van deze recensie weer naar school. Hopelijk ontkiemt er een zaadje bij de kinderen en gaan ze op zoek naar de weidevogels bij hen in de wei en rond het dorp.
Dit prentenboek is natuurlijk ook heel goed thuis te gebruiken. Het vrolijke en luchtige verhaal spreekt de allerkleinsten zeker aan. Ze leren acht weidevogels kennen. Allereerst aan hun uiterlijk en via de QR-codes ook aan hun geluid.
Voorlezen dus aan je (klein)kinderen en samen naar de vrolijke tekeningen kijken. Het zaadje van het vogels kijken kan niet vroeg genoeg kiemen. En daarna naar buiten op zoek naar de weidevogels. Jong geleerd, is oud gedaan…
Kom erbij, in mijn wei / Vera de Backker & Rob Buiter / KNNV Uitgeverij / als hardcover
PS.
Bekijk hier mijn overzicht van al mijn recensies over natuurboeken voor kinderen. Met onder andere vogelgidsjes en leuke lees- en kijkboekjes zoals De Zoete Zusjes helpen de natuur.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |