Recensie: Knooppunter Fietsboek Zuid-Nederland, Kristien Hansebout

Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze drie provincies lenen zich voor fraaie fietstochten. Dat heeft de samensteller van het Fietsboek Zuid-Nederland ook ontdekt. Dertig fietstochten voeren je door en langs de mooiste plekken in deze drie zuidelijke provincies. Je volgt de knooppunten en passeert bezienswaardigheden, horeca en ander aantrekkelijks. Wel even je fietsgids registreren, want dan krijg je nog wat extra’s mee voor onderweg.

Fietsknooppunten

Door heel Nederland verbinden fietsknooppunten tal van fietsroutes met elkaar. Beter gezegd: waar twee fietsroutes elkaar kruisen, daar ligt een fietsknooppunt. Handig voor als je een fietsroute wilt uitstippelen of wilt volgen. Tussen de knooppunten staan borden die je de weg wijzen. Verdwalen is haast onmogelijk, iets wat John Janssen van Galen verdriet zal doen, want hij propageert in zijn boek Waar een wil is, is geen weg nu juist de kunst van het verdwalen.

Nooit meer verdwalen

Met het Knooppunter Fietsboek Zuid-Nederland is van verdwalen geen sprake. Voor veel mensen een hele opluchting. Naast dat je de fietsknooppunten volgt, kun je je gids laten registreren waarmee je ook het roadbook kunt downloaden. Het roadbook brengt de afstanden in beeld, de horecatips en bezienswaardigheden. Heel handig voor onderweg. En als je dan toch bezig bent, dan download je ook de gps-coördinaten. En gebruik je liever een app op je smartphone, dan download je de Knooppunter App. De moderne fietser is van alle gemakken voorzien en nee, nu heb je echt geen excuus meer als je toch nog zou verdwalen.

[recensie gaat onder de afbeelding verder]

Knooppunter Fietsboek Zuid-Nederland kristien hansebout

Een paar fietstochten nader bekeken

Even een paar fietsroutes inspecteren. De eerste voert je langs het Zwin. Beslist aan te raden, zou ik zeggen. Ik ben pas in en bij het Zwin geweest. Prachtige natuur en fraaie fietspaden. Nog nieuwsgieriger ben ik naar de route over mijn geboorte-eiland, het eiland Tholen. Deze route voert je langs vijf dorpen: Sint-Annaland, Oud-Vossemeer, Scherpenisse (als je de korte route zou nemen), Sint-Maartensdijk en Stavenisse. Je tocht eindigt weer in Sint-Annaland. Start- en eindpunt zijn bij elke route gelijk. Net geen zevendorpentocht dus. Poortvliet en Tholen-stad worden gemeden en dat is jammer, want nu missen de fietsers het uitzicht op Molen De Verwachting in Tholen. En toch, zowaar, ik sla de bladzijde om en daar zie ik de molen waarin ik ben opgegroeid pontificaal in beeld! Je mag van de auteur dus best even afwijken van de route! En de tekst vermeldt geheel terecht: ‘Windmolen De Verwachting (1848) is tegenwoordig bewoond, maar blijft een rijksmonument.’ Jazeker, daar hebben mijn ouders wel voor gezorgd. Ook het verhaaltje over de familie Roosevelt mag er zijn. Deze beroemde Amerikaanse familie is afkomstig uit Oud-Vossemeer, naar algemeen wordt aangenomen.

Naast het overzichtskaartje wordt duidelijk aangeven waar je kunt parkeren, wat de aard van de weg is, waar er zich horeca-gelegenheden bevinden en waar je meer informatie kunt vinden. Mooie full colourfoto’s brengen het karakter van de fietstocht aan het licht. En dan belandt je plots in Sint-Philipsland, het kleinste eiland van Zeeland. Je zou inderdaad ook nog even kunnen afwijken van de officiële route en ook dit Zeeuwse dorp kunnen bezoeken. Natuurlijk kan de auteur het niet nalaten om in Sint-Maartensdijk de geïnteresseerde zondagse fietser ook te wijzen op de streng gelovigen van de Nederlands Hervormde Kerk die dan toestromen mét keurig hoofddeksel en de mannen in kostuum. Ach ja, zou de auteur ervan weet hebben dat de Nederland Hervormde Kerk al sinds 2004 niet meer als zodanig bestaat? En dat je dit soort taferelen in elke Thoolse kern kunt zien op zondag? Gek genoeg wordt de Watersnoodramp op de route over Tholen niet genoemd, maar een bladzijde verder fiets je langs het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk. Beslist dit indrukwekkende museum bezoeken!

Conclusie

En zo verken je maar liefst dertig regio’s in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze kloeke fietsgids is ruim opgezet en bovendien fraai vormgegeven. De overzichtskaartjes zijn al helemaal duidelijk weergegeven. En wie onderweg even een pitstop wil maken, die kan niet om de overzichten van horeca-gelegenheden heen. Het Knooppunter Fietsboek Zuid-Nederland is kortom een heel aantrekkelijke fietsgids om het zuiden van Nederland op de fiets te ontdekken. Ik zou zeggen: erop uit, de pedalen op en ga op weg. Sta jezelf nu en dan toe om te verdwalen of van de route af te wijken en je ziet ontzettend veel moois. Na het dwalen en afwijken brengen de gps-tracks en de fietsapp je vanzelf weer op het juiste spoor.

Knooppunter Fietsboek Zuid-Nederland / Kristien Hansebout / Lannoo / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!