recensie kleine tuinen

Recensie: Kleine tuinen

De hete zomermaanden hebben het overtuigend aangetoond: er moet meer groen komen, ook en zeker in het stedelijk gebied. Groene daken, tiny forests en natuurlijk: groene tuinen. Het koffietafelboek Kleine tuinen laat zien dat je beslist geen grote tuin hoeft te hebben wil je je omringen door natuurlijk groen. Maar of de voorbeelden in het boek eenvoudig toepasbaar zijn?

Ontwerpen voor moderne en duurzame tuinen, patio’s en dakterrassen, zo luidt de ondertitel van Kleine tuinen. Het boek maakt deze ondertitel helemaal waar. Wie van tuinen en stijl houdt, bladert verlekkerd door dit kloeke boek. Maar de tuinen bezoeken vergt een mensenleven. Niet alleen, omdat er zoveel tuinen worden afgebeeld, maar ook en vooral omdat de tuinen verspreid over de hele wereld liggen. Ontwerpen voor terrassen, binnenplaatsen, verticale tuinen, het is een enorme verscheidenheid aan tuinen die je ziet. In het voorwoord lees ik dat voor elk ontwerp geldt dat het met respect gebeurt voor natuur en milieu. Eerlijk gezegd lees ik over duurzaamheid verder niet heel veel. Wel zie ik luxe tuinen compleet met zwembaden en overmatige betegeling. Enigszins hedonistisch is het boek Kleine tuinen daarmee ook. Laat ik het zo zeggen: de footprint van de bewoners van deze modeltuinen zal bovenmodaal zijn.

 

Ondertussen is Kleine tuinen een boek om je vingers bij af te likken. Ben je op zoek naar een luxe en toch ook groen tuinontwerp, dan vind je er vast een ontwerp naar je gading. Zeker wanneer je kosmopolitisch bent ingesteld. Uit alle windstreken worden je tuinontwerpen aangereikt. Heerlijke plekjes om je terug te trekken uit het stadsgewoel. Een Sevillaanse binnenplaats. Heel kleurrijk, maar niet door de planten. Een kunstzinnige tuin kom je er ook in tegen. Of een Weense daktuin, een ommuurde tuin of een verkwikkende binnenplaats. Het ontwerp dat aangeprezen wordt als een tuin met geluiden van de natuur, blijkt een tuin met een zacht stromende fontein. 

Bij elke tuin worden de tekening van de architect afgebeeld. Heel praktisch. Achterin vind je een overzicht van nuttige adressen. Ontzettend handig voor als  je een tuinarchitect uit San Francisco of Osaka in de hand wil nemen.

Kleine tuinen is een boek om in te dwalen. Maar voor mij mag het allemaal iets minder uitbundig. Nog meer groen, daar moet het heen. En als de zomerse hitte een jaarlijks terug kerend festijn blijkt te zijn, gaat het daar ook heen. Natuurlijk groen, dát moeten we doen. Daarvoor is de aanschaf van de Tuin Scheurkalender 2019 misschien een beter idee.

Kleine tuinen / Librero / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)