Recensie: Een kleine eetbare tuin met vaste planten, Madelon Oostwoud

In de rubriek tuinieren en wildplukken kwam ik bij KNNV Uitgeverij een heerlijk boek tegen: Een kleine eetbare tuin met vaste planten, geschreven door Madelon Oostwoud. Dit boek kreeg een enthousiast onthaal in de media. Zo oordeelt dagblad Trouw: “Tuintjes om je vingers bij af te likken” en: “Eindelijk een boek over permacultuur in het klein”.

Mocht je denken dat je een grote tuin moet hebben om fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen te kweken, dan heb je het mis. Madelon Oostwoud tuiniert al meer dan 20 jaar op 5 bij 5 meter en dat is toch niet overdreven groot, nietwaar? Meer heb je vaak ook niet nodig, want het levert je of heel veel werk op of op piekmomenten zo’n grote oogst dat je er haast geen weg mee weet. Kies daarom altijd de schaal die bij jou past.

Je kunt wel stellen dat je met het boek Een kleine eetbare tuin met vaste planten een veelomvattend boek in hand hebt. Oostwoud merkt terecht op dat de belangstelling voor het zelf telen van groente, fruit en kruiden groeit. En geeft meteen aan dat je geen grootgrondbezitter hoeft te zijn, of lid te worden van een volkstuinvereniging. Ook op een klein stukje grond kun je een smaakvolle en productieve moestuin aanleggen. En dan ook nog eens speciaal door het planten van overblijvende eetbare planten. Eén keer planten en je hebt jarenlang plezier. Oostwoud beperkt zich vooral tot overblijvende planten, omdat je hierdoor geen kale plekken in je tuin ‘oogst’. Zo hou je ook na de oogst een mooie en aantrekkelijke tuin. Ze geeft ondertussen wel een aantal suggesties om de overblijvende planten te combineren met 1-jarige groenten. Moestuinieren zit haar in het bloed; ze gaat zelfs zover om zelf voedsel verbouwen te combineren met de wortels van het bestaan. Zo krijgt dit boek (haast) een spirituele dimensie.

Een kleine eetbare tuin met vaste planten

Een kleine eetbare tuin met vaste planten is een kloek boek dat fraai is vormgegeven en toegankelijk geschreven. Het is kortom een boek voor iedereen die wil moestuinieren. Oostwoud gaat in op tal van praktische aandachtspunten zoals compost, onkruid, van ontwerp naar aanleg en snoeien. In theorie zou er na het lezen van Een kleine eetbare tuin met vaste planten niets meer mis gaan. Tenzij je net als ik jaren geleden een te grote moestuin aanlegt en de boel op den duur niet meer kan bijbenen. Het lezen van dit praktische boek had zo’n afgang denk ik voorkomen.

Helemaal inspirerend vind ik de ontwerpen en ideeën die Oostwoud aanreikt voor een groot aantal typen moestuinen. Wat denk je van ontwerpen met inspirerende namen als een ‘voedselbos in hartje Utrecht’. Of: een ‘Haagse stadstuin’. Ach, dan mogen het ‘dakterras met Franse allure’ en de ‘fruittuin op een camping’ ook vermeld worden. Dat vind ik nu precies het leuke van Een kleine eetbare tuin met vaste planten: de enthousiaste en creatieve manier van schrijven en denken waarmee eigenlijk iedereen aan de slag kan. Waar je ook woont, in een Zeeuwse polder of midden in de stad, Oostwoud reikt iedereen praktische en haalbare ideeën voor een moestuin aan.

Bieden de dertig (!) hoofdstukken in Een kleine eetbare tuin met vaste planten je onvoldoende informatie, dan heb je vast ook veel aan de uitgebreide bijlagen in het boek. Het zijn er maar liefst elf. In de bijlagen gaat Oosthoud nader in op thema’s als vitamines van de vensterbank, de truc van de vierkantemetertuin en organisch, biologisch en biologisch-dynamisch tuinieren. Heb je ook dan nog meer inspiratie nodig, blader dan door naar de bijlage met een overzicht van te bezoeken tuinen in Nederland en België. Daar kun je in de praktijk zien wat Oostwoud in haar boek beschrijft.

Een kleine eetbare tuin met vaste planten is een enthousiastmerend tuinboek. Lees, kweek, oogst en eet!

Een kleine eetbare tuin met vaste planten / Madelon Oostwoud / KNNV Uitgeverij / Hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)