In dagblad Trouw las ik tot mijn aangename verrassing de aankondiging van een nieuw boek van Jelle Reumer. De wekelijkse columns van Reumer zijn altijd even interessant als lichtvoetig. Zijn nieuwe boek gaat over een verrassend onderwerp: fossielen in de moderne stad. Wie denkt dat je voor fossielen moet hakken en breken, die heeft het mis. In heel veel winkelcentra loop je ongemerkt over de fossielen. Hoe dat zit, lees je in Kijk waar je loopt!
Eigenlijk zou ik me helemaal niet moeten verwonderen over het thema. Toen we acht jaar geleden natuurstenen in onze hal en de keuken lieten leggen, wees de tegelzetter ons er al op: die zitten barstensvol fossielen. En jawel hoor, kijk je goed, dan zie je de schelpjes wit oplichten tegen de gitzwarte achtergrond. Het schijnen Turkse tegels te zijn, en dus Turkse fossielen. Uit welke geologische periode, is mij niet bekend.
Ik hoef dus niet ver te lopen om fossielen te zien. Maar wist je dat ook jij hoogstwaarschijnlijk vaak genoeg over de fossielen hebt gewandeld? Of er langs? Ook in Hoog Catherijne in Utrecht schijnen de vloertegels barstensvol fossielen te zitten. Buk maar eens om het beige gesteente uit de Jura te bekijken. Mooi geslepen, dat wel. Wellicht zie je de Aulacostephanus wel zitten, een fossiele schelp.
Ook Amsterdamse panden danken hun aanzien aan stenen die vol zitten met fossielen. Dit zijn stenen uit de oudste geologische periode waarvan in ons land stadsfossielen te vinden zijn: het Ordovicium. Dit tijdperk duurde van ongeveer 485 tot 444 miljoen jaar geleden. De stenen uit deze periode zijn vrijwel allemaal geïmporteerd uit Zweden. Al in de Gouden Eeuw wist men het gesteente te waarderen. En zo werd het Amsterdamse stadhuis (het Paleis op de Dam) bekleed met dit gesteente. Ook in Zierikzee is deze steen verwerkt in het eeuwenoude stadhuis. En aangezien dit laatste stadhuis dienst doet als museum, kun je de fossielen met eigen ogen gaan bewonderen.
En zo zijn er veel meer locaties te noemen waar je fraai geslepen fossielen kunt zien. Jelle Reumer brengt ze allemaal samen in zijn nieuwe boek Kijk waar je loopt! Een hoogst origineel thema, geschreven in de toegankelijke schrijfstijl waarmee Reumer zich bedient. Het boek Kijk waar je loopt! brengt je op onverwachte plekken in Nederland in aanraking met de prehistorie. Je kunt het dus wel beschouwen als een bijzondere reisgids. Jelle Reumer schreef al eerder over fossielen, waaronder het boek Schatten van het mammoetstrand, maar ik vind Kijk waar je loopt! eerlijk gezegd nog verrassender. Heel origineel ook. En dus: voortaan ogen omlaag en blik gefixeerd op oude stenen, speurend naar oeroude fossielen.
Kijk waar je loopt! / Jelle Reumer / Historische Uitgeverij / paperback