Recensie: Kan een regenworm ook verzuipen?, Monica Wesseling

kan een regenworm ook verzuipenHet blijft leuk: de wonderlijke wereld van bekende en onbekende dieren. Weinig mensen zullen de vraag of spinnen ooit geluid maken, met zekerheid kunnen beantwoorden (na het lezen van het boek Kan een regenworm ook verzuipen? wel trouwens). Denkt ook eens aan al die kinderen die bij de ingang van de Albert Heijn stonden te smeken om dierenkaartjes. Ook bij de acties van onze nationale grootgrutter draaide het om leuke, buitenissige, verrassende dierenweetjes. Monica Wesseling, journalist voor onder andere dagblad Trouw, schreef een boekje vol met dit soort leuke weetjes: Kan een regenworm ook verzuipen?

Koop dit boek

Of een regenworm daadwerkelijk kan verzuipen, laat Monica Wesseling een beetje in het midden. Ja, ook een regenworm kan na lang onder water te hebben gestaan, uiteindelijk te kampen krijgen met zuurstoftekort. Maar: zover laat een regenworm het zo mogelijk niet komen, voordat het zover komt, kruipt hij boven de grond.

En zo bevat Kan een regenworm ook verzuipen nog 99 andere wonderlijke weetjes, 100 in totaal. Van het poepgedrag van ganzen tot de vraag of vissen onder het ijs bevriezen. Leuk én praktisch zijn de vragen over muggen. Of muggen smaak hebben, waarom ze dansen en hoe deze irritante insecten steken. En wat dacht je van deze: kan een pissebed een blauwtje lopen? Ja nou! Letterlijk en figuurlijk aldus Monica.

Maar, hoewel de vragen een ludieke insteek hebben, en de antwoorden ook, het blijft ondertussen wel een leerzaam boekje. Over de antwoorden is nagedacht, niet alleen door Wesseling, ook een aantal wetenschappers die met haar het boek Kan een regenworm ook verzuipen samenstelden.

Een leuk (cadeau)boek dat op het gelaat van jong én oud misschien wel honderd keer een glimlach tovert. Mooi om te zien dat Wesseling zoveel leuke en interessante natuurboeken op haar naam heeft staan. Het kan dus, leuke natuurboeken schrijven!

Kan een regenworm ook verzuipen? / Monica Wesseling / Kosmos Uitgevers / Paperback / Ook als e-book

Koop dit boek

 

recensies van natuurreisgidsen