recensie Journal Monica Wesseling Natuurmonumenten

Recensie: Journal, Monica Wesseling

Een leeg boek vol natuur, staat prominent op de voorkant van dit boek. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Wat is dit Journal precies voor boek? Wel, het is vooral een notitieboek waarin je kunt noteren wat je maar wilt. En waarin je leest over verrassende dingen in de natuur.

Om met de inhoud te beginnen: die bestaat uit een mix van leuke weetjes over dieren en planten en kijktips. Omdat het Journal in samenwerking met Natuurmonumenten is opgezet is het geen verrassing dat de kijktips vooral verwijzen naar natuurgebieden die deze belangrijke organisatie beheert. Op bladzijde 150 schrijft Monica Wesseling over het Naardermeer en vind je in de vorm van een url ook bezoekersinformatie over dit gebied. Overigens het eerste natuurgebied dat Natuurmonumenten ooit verwierf. Het was een reactie op plannen om van dit prachtige natuurgebied een vuilnisbelt te maken. 

Maar op andere pagina’s met even nummers vind je leuke weetjes. Bijvoorbeeld over hoeveel stekels een egel heeft. Antwoord: 8.000. Of over zeepaardjes. Die tergend langzaam blijken te zwemmen, namelijk nog geen vijf meter per uur. Toch heeft deze langzame zwemmer nauwelijks gevaar te duchten. Hij heeft veel te veel graten om op te eten. Alleen krabben schijnen zich weleens aan een zeepaardje te vergrijpen. Maar dat zijn dan ook de kampioen alles-eters van de zee, zo weet ik uit ervaring. Blader ik iets terug dan stuit ik op een wervende tekst over het nieuwste natuurgebied op Nederlandse bodem: de Marker Wadden. ‘Tienduizenden vogels, honderdduizenden vissen en miljoenen algen en waterdiertjes.’ Om het belang van de aanleg van dit natuurgebied nog maar even te benadrukken.

Monica Wesseling is een gevierd natuurschrijver. Ze schreef menig boek, en ook in een krant als Trouw kom je haar regelmatig tegen met leuke artikelen over de natuur. Ze ontwikkelde zelfs een vogelspel waar ik je ook graag op wijs: Vogel ‘t uit. Een leuk gezelschapsspel over vogels. 

Ondertussen kom ik in het Journal vooral veel lijntjes tegen. Om je dagelijkse mijmeringen of waarnemingen in te noteren. Twee leeslinten geven de uitgave extra uitstraling. Een leuk cadeau. Gezien de vormgeving vooral gericht op vrouwen, maar daar kan ik me natuurlijk gruwelijk in vergissen.

Journal / Monica Wesseling / LS Amsterdam / hardcover

De leukste cadeautjes voor natuurliefhebbers: