Recensie: Jelle’s Weekdieren, Jelle Beumer

jelles weekdierenDe pagina ‘Jelle’s weekdier’ is een van de pagina’s in de zaterdageditie van dagblad Trouw die ik altijd lees. Columnist Jelle Beumer is bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Zijn columns zijn vrijwel altijd interessant en vooral: vermakelijk. Een van de leukste dieren die hij besprak was de schurftmijt. Wat een smerige beesten zijn dat! Maar wat een geestige column wijdde Beumer aan dit schepsel!

Koop dit boek

Vrijwel altijd is er een link naar de actualiteit. Zo schreef hij afgelopen zaterdag over de bultrug die de laatste tijd regelmatig in de Noordzee is gesignaleerd. En dat is bijzonder, want het ging jarenlang erg slecht met deze walvis. Nu komt hij zelfs tot dicht onder de kust. Ik sprak pas aan de Stenen Glooiing op de Maasvlakte een sportvisser en die had de bultrug daar zelf zien zwemmen! En tientallen mensen met hem. Dat zijn nog eens spectaculaire waarnemingen! En dus wijdt Beumer een column aan de ‘grootgeveugelde’. Wie de columns van Beumer leest, die leert nog eens wat! Leuke feitjes, wetenschappelijk en volks, dist hij met genoegen op en belangrijk voor jou als lezer: op geestige wijze. Het zijn bepaald geen droge teksten, verzeker ik je.

Nu zijn de columns Jelle’s Weekdier in dagblad Trouw gebundeld tot een wel heel leuk (cadeau)boekje: Jelle’s weekdieren. Trouwens, wat een vondst van een titel: weekdier. Elke week een dier. En dan de associatie met weekdieren in de zin van ongewervelde weekdieren zoals slakken. Nu een bundel weekdieren dus. Sommige gewerveld, de meeste met botten. Denk niet dat de teksten gedateerd zijn (immers al eerder verschenen in de krant). Nee, de teksten zijn tijdloos en op elk moment heerlijk leesvoer.

Ben je geïnteresseerd in de natuur en in leuke weetjes, dan is Jelle’s Weekdieren een leuk boek voor je. Ik weet zeker dat de teksten je regelmatig tot een glimlach zullen dwingen. Goed leesvoer voor je humeur!

Jelle’s weekdieren / Jelle Beumer / Schuyt Nederland / Paperback

Koop dit boek

recensies van natuurreisgidsen