Recensie: De Italiaanse chauffeuse, Hans Dorrestijn

Met Nico de Haan is Hans Dorrestijn wel de bekendste vogelaar van Nederland. Geen wonder dat ze samen die veelbekeken televisieserie Baardmannetjes maakten. Hans Dorrestijn geniet in vogelaarsland grote bekendheid door zijn vogelboeken. Die boeken bevatten stuk voor stuk vermakelijke verhalen die zijn gebundeld in De Italiaanse chauffeuse. Ik ontving het als verjaarsdagcadeau van mijn collega’s, een beter geschenk was ondenkbaar.

Om maar eens met de titel te beginnen: over de lieftallige chauffeuse Daniela schreef Hans Dorrestijn een aantal memorabele verhalen. Haar afkomst is wat ingewikkeld, schrijft hij: ‘… haar vader een Italiaan uit de buurt van Siena, haar moeder Indonesisch met een scheutje Chinees bloed. En een van haar grootvaders was een echte Griek.’ En hoewel Dorrestijn volgens de flaptekst zijn jachtgebied verplaatste van de vrouwen naar de vogels, blijkt hij soms een beter oog voor de eerste groep te hebben. ‘Wat mij betreft erotisch gezien een explosief mengsel,’ schrijft hij over Daniela in het verhaal waarin negen goudvinken figureren en zij hem komt ophalen om hem naar een voorstelling te rijden.

de italiaanse chauffeuse

Dat hij op zijn minst aardig in de ban van ‘zijn’ Daniela stond, blijkt uit het legendarische verhaal De Italiaanse chauffeuse 2 / monniksgier. Op een van de vogelreizen ziet hij tot zijn grote frustratie hoe Daniela al te innig met Bernard Houtzager omgaat. Dorrestijn kan die Houtzager niet uitstaan (‘Het leek of Houtzager een variant op de snor van Salvador Dalí had bedacht. Aan de zijkant waren zijn wenkbrauwen uitgegroeid tot lange punten die in de lucht priemden. Diabolisch.’). Dit soort van ontboezemingen zijn in de verhalen van Dorrestijn altijd een voorbode van onheil. Een eruptie van fobische onrust maakt zich op een avond van Dorrestijn meester en maakt hij groot stampij om hun vermeende escapades. Geheel ten onrechte, de onschuld van het stel was overduidelijk en Daniela heeft Dorrestijn nooit meer gezien laat staan dat zij hem ooit weer chauffeurde.

Het vechten met mijn tranen
een ongelijke strijd
Ach, wat was Daniela
een machtig mooie meid

Over vogels schrijft Dorrestijn zo mogelijk nog fijnzinniger. Over het hazelhoen schrijft hij: ‘Zoals vaak het geval is bij heel mooie vogels, wekt het verenkleed van het hazelhoen de indruk van schubjes; verrukkelijke schubjes, uiteraard hazelnootkleurig. Met het woord ‘lichtbruin’ doen we het hazelhoen tekort. Het zit ergens tussen goud en amber in en dat wordt afgewisseld met een zeer verfijnd niet te beschrijven grijswit.’ Tijdens een koude vogelreis naar Polen, sneeuw, ijs en vorst teisteren de groep, was hij op zoek naar het zo vurig gewenste hazelhoen. En terwijl de groep een hazelhoen ziet, lukt het Dorrestijn met geen mogelijkheid de vogel in beeld te krijgen. En treft hem de domme pech dat hij ziek in bed ligt op de dag dat een hazelhoen letterlijk een rondje rent om de groep.  Ach, die arme Dorrestijn, hij treft het zelden. Ziet de groep een mooie vogel, hij kijkt er langs. Zien zijn metgezellen eindelijk een stel baltsende wielewalen, komt hem dat slecht uit, want ‘Ik had net de eerste blik van Hongaarse Doutzen gevangen.’ Doutzen, waarover hij ter plekke slechts kan dagdromen en van wie hij helaas een armelijk afscheid nam…

De Italiaanse chauffeuse is een ode aan vogels kijken. Het bevat de beste verhalen die eerder in Dorrestijns Vogelgids, Dorrestijns Natuurgids en Dudeljo! waren opgenomen. Ook schreef Dorrestijn een paar nieuwe verhalen speciaal voor deze fantastische bundel.

Hans Dorrestijn schrijft als geen ander over zijn eigen onvermogen, vogels kijken, vogel reizen en de medemens. Altijd met een flinke portie zelfspot, soms sarcastisch, soms liefdevol of bewonderend en altijd humoristisch en verrassend. Zijn boek De Italiaanse chauffeuse valt in de smaak, want de derde druk verscheen nog geen jaar nadat de eerste druk verscheen. Een heerlijk cadeau voor jezelf of voor een ander.

Trouwens, wist je dat deze zomer ook een boek verschijnt met alle verhalen van Hans Dorrestijn? Voor de echte fan: Dorrestijns volkomen vogelgids.

De Italiaanse chauffeuse / Hans Dorrestijn / Singel Uitgeverijen / als ebook

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)