Recensie: Into the Woods, Laura Claessens

Even ontsnappen aan de drukte van elke dag. Voor veel mensen staat dat gelijk aan het zoeken van de stilte in de natuur. Het bezoeken van een plek waar je weer op adem komt. Journaliste en slow traveler Laura Claessens reisde door de Lage Landen op zoek naar bijzondere logeeradressen in het groen. In haar boek Into the Woods beschrijft ze haar selecten van 25 bijzondere vakantiehuisjes waar je heerlijk kunt onthaasten.

Wie wil onthaasten, kan maar beter naar België afreizen, zo lijkt het. De meeste logeeradressen staan namelijk in België. Nederland komt er met 6 vakantiehuisjes maar bekaaid van af. Maar vanuit Nederlands perspectief heeft dat ook wel iets spannends. Ik ga namelijk het liefst naar het buitenland op vakantie en dan is België dichtbij. En aangezien een groot aantal huisjes in het boek Into de Woods in het noorden van België staan, sommige tegen de Nederlandse grens aan, hoef je in veel gevallen niet ver te rijden.

Logeeradressen in het groen. Je zou zeggen: die zoek ik op internet, bijvoorbeeld via de website van natuurhuisje.nl. Dat kan inderdaad, maar wat je op internet niet krijgt en in een boek als Into the Woods wel dat is het persoonlijke verhaal. Een persoonlijke selectie waar iemand helemaal achterstaat en het huisje zelf heeft ‘beproefd’. Dat schept vertrouwen. Bij een huisje op internet moet je altijd maar afwachten hoe het huisje eruit ziet en hoe het is gesitueerd. De auteur is trouwens actief op Instagram, en laat zich dus prima volgen via de social media.

recensie into the woods laura claessens

Wat ga je zoal aantreffen in Into the Woods? Veel tiny houses die veelal plaats bieden aan vier personen. Soms iets meer, soms wat minder. De huisjes staan veelal in een natuurgebied, omringd door bomen zoals de titel al deed vermoeden. Wat me opviel aan de foto’s is dat vrijwel elk huisje beschikt over een houtkachel. Dat alleen al schept een sfeervol huis. Niet gek natuurlijk voor huisjes die in de bossen staan. Hout is er altijd voorradig.

Soms maakt een verhuurder er een bijzonder geheel van. Ben Brumage bijvoorbeeld, organiseert trektochten en wildfood-trektochten. Hij verhuurt tipi’s in het onder vlinderaars befaamde Viroinval in het zuiden van België. Je overnacht ergens op een privéweide en krijgt de details pas te weten wanneer je hebt geboekt. Dan krijg je de coördinaten van de parkeerplaats voor je auto en kun je van daaruit een trektocht naar de tent maken van 5 tot 20 kilometer. Ben je liever lui dan moe, dan kun je overigens ook naast de tent parkeren. De sterrenhemel ziet er trouwens fantastisch uit daar in Viroinval, zie ik op een foto van een verlichte tipi in de late avond. Schitterend!

Ben je nog avontuurlijker ingesteld, dan boek je bij Slow Cabins, een organisatie die geheime locaties in de natuur verhuurt. Waar je naartoe gaat, blijft een verrassing. Het schijnt dat het aanbod heel gevarieerd is, dus de verrassing kan groot zijn. Je bent overigens er wel zeker van dat je een alleenstaand huisje op een bijzondere plek in de natuur betrekt. Ook bij deze vakantieverblijven start je vakantie op de parkeerplaats. Het is dan nog ongeveer 15 minuten wandelen met je bagage tot aan de cabin. Stilte en eenzaamheid verzekerd. Dit laat-je-verrassen-concept wordt vooralsnog alleen in België aangeboden, maar er bestaan plannen om dit ook in Nederland te introduceren.

Bij elk vakantiehuisje biedt de auteur je een aantal uitstapjes in de regio. De website van de verhuurder wordt duidelijk vermeld. En verder zie je natuurlijk veel sfeervolle foto’s waarop de houtkachel een min of meer constante waarde is. Het valt me overigens op dat de meeste foto’s in het najaar en zelfs in de winter zijn gemaakt, althans die indruk heb ik.

Op zoek naar inspiratie voor een vakantie niet heel ver van huis? Inspiratie voor een bijzonder vakantiehuisje op een rustige plek waar je de stilte proeft? Of waar je verrast wordt door de authentieke sfeer van bos en heide? Natuurhuisjes met een verhaal? Dan biedt het boek Into the Woods van Laura Claessens je voor maar liefst 25 uitstapjes aan inspiratie!

Into the Woods / Laura Claessens / Luster Uitgeverij / als paperback