Recensie: Into Africa, Frans Lanting

Een van ‘s wereld meest vermaarde natuurfotografen, Frans Lanting, stelde een fotoboek samen over zijn geliefde Afrika. Elke foto is raak. Elke bladzijde ontroert en verwondert. Elke pagina imponeert. Olifanten, leeuwen, luipaarden, bonobo’s en de bevolking op ongeëvenaarde manier in beeld gebracht. En daarbij dan ook nog eens persoonlijke notities van de meesterfotograaf zelf. Het boek Into Afrika is het ultieme fotoboek over de natuur in Afrika.

 

 

 

Op de allereerste pagina van Into Africa staart een gorilla je aan. Diep kijk je hem in de ogen en diep kijkt hij terug. En dan lees je het Ten geleide van Wade Davis van de National Geographic Society. ‘Frans Lanting laat zich niet afleiden door de verschillen tussen soorten, maar verwondert zich liever over de overeenkomsten, over het verbindende element tussen al wat leeft.’ En verderop: ‘Hij voelt zich als iemand die de morele plicht voelt de noden van onze planeet te tonen in een tijd waarin planten- en diersoorten in een steeds hoger tempo dreigen uit te sterven.’




Gelukkig schrijft Frans Lanting, die inmiddels tal van fotoboeken publiceerde, zelf de inleiding van Into Africa. ‘Ik hoop dat de beelden en verhalen in dit boek bij velen een snaar zullen raken, en dat we er met elkaar in zullen slagen de natuurlijke rijkdom van Afrika te beschermen, zodat ook toekomstige generaties de vitaliteit ervan kunnen ervaren.’

De Okavangodelta in Botswana, de woestijnduinen in Namibië, de junglerivier in Congo, de Afrikaanse savanne, zomaar wat biotopen die je in Into Africa bezoekt. Zebra’s in Kenia, op een grasvlakte in de Masai Mara. Het cheetawelpje in Tanzania. De cheeta is de kwetsbaarste van de grote katten. Vijfennegentig procent van al hun welpen valt ten prooi aan roofdieren als leeuwen en hyena’s. Een aantal pagina’s verderop stormen twee olifanten op je af in de mist. Oude olifanten met enorme slagtanden. Ook vervaarlijk oogt de neushoornstier die brullend een drinkplaats nadert. En op Madagaskar staart een aye-aye de diepe donkere nacht in. En een korthoornkameleon verschalkt een sprinkhaan. De aanval is met het blote oog niet waar te nemen, maar de moderne techniek staat voor niets.

Ik hoef het niet langer te maken. Je blijft bladeren in het imposante en indrukwekkende fotoboek Into Africa van Frans Lanting. Dieren, planten, bomen, landschappen, mensen en sporen van oeroude menselijke bewoning trekken aan je voorbij. Voorzien van persoonlijke toelichtingen door de meester zelf. Dit boek moet je op je tafel hebben liggen. Voor iedereen die op bezoek komt. En voor jezelf. Om je te laten inspireren en te verwonderen. En voor iedereen die ooit Afrika bezocht een feest van herkenning. Het boek zelf is schitterend vormgegeven als een kloeke hardcover. Evenals het vorige boek dat ik besprak niet te versmaden.

Into Africa / Frans Lanting / Fontaine Uitgevers / hardcover

De beste verrekijkers om vogels te kijken: