insectengids heiko bellmann

Recensie: Insectengids, Heiko Bellmann

Voor me ligt weer zo’n fraaie uitgave van Kosmos Uitgevers: de Insectengids van Heiko Bellmann. Van deze Duitse bioloog, overleden in 2014, recenseerde ik eerder de fenomenale vlindergids Vlinders, rupsen en waardplanten.

Heiko Bellmann was een groot insectenkenner. Op de Duitse versie van Wikipedia komt haast geen eind aan de publicaties waaraan hij meewerkte of die hij op zijn naam heeft staan. De Insectengids is evenals de gids Vlinders, rupsen en waardplanten een dijk van een veldgids. Geen enkele pagina is onbenut gelaten, zelfs de binnenkanten van de kaften zijn gevuld met praktische informatie: silhouetten van de belangrijkste insectenfamilies zodat je snel naar de juiste pagina’s kunt bladeren. Deze families worden in het inleidende hoofdstuk besproken. Heb je een kind dat een werkstuk voor biologie wil maken over insecten, dan kan dit hoofdstuk buitengewoon nuttig zijn.

Koop dit boek
Door naar het belangrijkste deel van de Insectengids: de soortpagina’s. Ook de Insectengids blinkt weer uit op het punt van de fotografie: de meer dan 1.000 soorten worden door meer dan 1.400 kleurenfoto’s afgebeeld. Foto’s die stuk voor stuk van hoge kwaliteit zijn en een lust voor het oog. We bedachten voor een reeks reisgidsen ooit de term ‘thuistoerisme’, ofwel: je hoefde je huis niet uit om met land of streek kennis te maken. Voor deze veldgids geldt hetzelfde. Hij nodigt uit om regelmatig door te bladeren, thuis op de bank.

Ruim 1.000 insectensoorten, dat levert een veldgids op met een kloeke omvang: niet minder dan 450 pagina’s! Elke soort wordt kort en bondig beschreven. De lengte van de omschrijvingen varieert en de inhoud van de omschrijvingen is aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie. Dat geldt vooral voor het voorkomen. Bij elke soort wordt aangeven of hij in Nederland en België voorkomt of niet.

Ik noemde hierboven de vlindergids Vlinders, rupsen en waardplanten. Vlinders zijn insecten, en staan dus ook in de Insectengids van Heiko Bellmann, zij het minder uitgebreid. Goed dat in een extra hoofdstuk ook spinnen worden beschreven. Spinnen zijn weliswaar geen insecten (want hebben acht poten in plaats van zes), maar wie geïnteresseerd is in insecten staat waarschijnlijk ook stil bij spinnen. Dat onderstreept het complete karakter van de Insectengids.

Ik ben erg onder de indruk van de Insectengids van Heiko Bellmann. Uitgeverij Kosmos heeft er een frisse en visueel heel aantrekkelijke uitgave van gemaakt. Zo’n veldgids in je hand, daar word je blij van. Ben je geïnteresseerd in insecten, aarzel dan niet om deze veldgids aan te schaffen of om op je verlanglijst te plaatsen.

Insectengids / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback

Koop dit boek

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: