Recensie: Insectendetective, Maggie Li

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

insectendetectiveEens een keer een natuurboek voor kinderen vanaf vijf jaar. Want aandacht en liefde voor de natuur horen in het basispakket van elke opvoeding. Dit natuurboek probeert een wat weerbarstige groep dieren aaibaar te maken: insecten. Kijk, vlinders associëren de meeste kinderen met mooi en lief. Maar vliegen? En mieren? Of bijen met hun angstaanjagende angel? Nou, ik weet zeker dat na het voorlezen en het doen van de opdrachten al deze diertjes er heel gunstig van zullen komen. Het prentenboek Insectendetective is een leerzame én ontzettend grappige natuurgids voor kinderen om kennis te maken met insecten.

Koop dit boek

 

 

Niet alleen met insecten trouwens. Ik heb altijd geleerd dat insecten zes poten hebben en dat hun lichaam uit drie delen bestaat: kop, romp en achterlijf. Welnu, dat betekent dat slakken, duizendpoten, wormen en spinnen geen insecten zijn. Maar kinderen maken in Insectendetective wel grondig kennis met deze soms wat angstaanjagende diertjes. En dat is los van al het andere zeer te prijzen aan dit prentenboek. Je moest eens weten hoe boeiend insecten, weekdieren en geleedpotigen zijn!
Wie het prentenboek Insectendetective ter hand neemt, wordt geacht een actieve houding aan te nemen. Pak een vergrootglas en speur naar de kleinste onder de dieren. Of beter nog: laat je kind het doen. Zo wordt elke kleuter een natuurspeurder. Niet voor niets krijg je bij het prentenboek een vergrootglas. Elke hoofdstuk staat in het teken van een bepaalde groep dieren, wandelende takken bijvoorbeeld, of kevers, mieren, slakken en duizendpoten. De grote illustraties maken het prentenboek extra aantrekkelijk. Maggie Li heeft wel meer prentenboeken op haar naam staan en die ervaring zie je van Insectendetective af. Het prentenboek kent een geraffineerde opzet. Het begint bij de vrolijke uitstraling. Kijk, zo krijgt zelfs een duizendpoot een aardig gezicht! Kleurige pijlen en andere elementen als trefwoorden, stippellijnen en tekstblokken maken het prentenboek heel levendig. Het nodigt echt uit om er mee aan de slag te gaan. En ondertussen nemen kinderen veel informatie tot zich, en ik denk veel ouders ook. Zeker te weten dat je kind in de lach zal schieten als hij of zij hoort van de vogelpoepspin die eruit ziet als vogelpoep en er zelfs naar ruikt! Of mama nog lacht als ze leest dat vliegen op hun eten spugen zodat ze het als vloeistof kunnen opslurpen, dat laat zich raden. Maar dan weet je kind ook meteen dat vliegen niet de meest frisse dieren zijn. Wegjagen van je bord dus. Insectendetective sluit af met een paar pagina’s met opdrachten. ‘Ga op beestjesjacht’, of ‘Maak een bijenhotel’ of: ‘Organiseer een race tussen een worm en een slak’.

Insectendetective is een prentenboek waarvan ik vind dat elke ouder het met zijn kind moet lezen. Informatief en boordevol humor.

Insectendetective / Maggie Li / Kosmos Uitgevers / Hardcover

Koop dit boek

 

 

de beste vogelgidsen voor kinderen