Recensie: Insecten uitvergroot, Matthias Helb

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Hoe praktisch een insectengids kan zijn, bewijst het boek Insecten uitvergroot van Matthias Helb wel. Ik had het boek nog niet in huis en ik bladerde er zomaar even in. Plots viel mijn oog op de Oosterse langsteelgraafwesp. Die leek verdacht veel op de langsteelgraafwesp die ik op de Sacro Monte in Orta San Guilio (Italië) had gefilmd. Nee, het was hem niet, maar wel een neef. Een goede insectengids is meer dan het halve werk!

 

 

 

Insecten zijn wonderlijke beestjes. Je komt ze in zo goed als ieder milieu tegen. Oftewel: ze hebben zich bijna overal kunnen aanpassen. Kenmerken die je bij andere diergroepen niet zult aantreffen zijn de zes poten die echt alle insecten hebben. Je hebt trouwens ruim een miljoen bekende soorten en de insecten zijn daarmee de grootste diergroep ter wereld. En honderd ervan, de zogenaamd meest voorkomende in ons land, kom je tegen in het veldgidsje Insecten uitvergroot van Matthias Helb.




Honderd van de miljoen. Hmm, dat is niet veel. Nu leven er geen miljoen soorten in Nederland, maar als je alleen al de paar duizend nachtvlinders in ons land in ogenschouw neemt, dan besef je dat lang niet de meeste insecten in de gids Insecten uitvergroot zijn terecht gekomen. Dat is trouwens ook onmogelijk hoor. Je krijgt dan een boek zo dik en zo groot dat het niet meer hanteerbaar is, laat staan te betalen. Veel mensen hoeven ook geen uitputtende veldgids. Zolang ze de meest voorkomende soorten maar kunnen herkennen. Nu is het maar de vraag of je dan met Insecten uitvergroot de natuur in kan. Zo staan er slechts een paar dagvlinders in: atalanta, koolwitje, oranjetipje en dagpauwoog. Dat schiet eerlijk gezegd niet zo op. De zandoogjes hadden er toch zeker in moeten staan, evenals de kleine vos en een enkel blauwtje. De buxusmot staat er overigens wel in. Deze nachtvlinder is menig tuinbezitter liever kwijt dan rijk. Maar het is een fraaie vlinder hoor. En in plaats van met gif te spuiten kun je beter de kauwtjes lokken zag ik in mijn woonplaats. Groepen kauwtjes vielen in de buxussen en vraten elke rups op die ze tegenkwamen. Zo zie je, in een aantal gevallen regelt de natuur wel weer een nieuwe evenwicht. Maar of je buxusplantjes nog leven als dat nieuwe evenwicht is bereikt…

Insecten uitvergroot is ondanks het kleine aantal insecten wel een mooie gids. De foto’s zijn mooi en duidelijk en natuurlijk in kleur. De omschrijvingen bevatten de nodige details zonder dat de teksten moeilijk worden. En bij een aantal insecten staat ook een gelijkende soortgenoot afgebeeld. Dat is dan weer wel iets dat de gewone natuurliefhebber zal waarderen. Zowel de voor- als achterflap is letterlijk een flap: je kunt de covers uitvouwen en dan heb je alle insecten in beeld. Handig om snel te zoeken. Insecten uitvergroot deelt de insecten bovendien in vijf groepen in: Zwervers (insecten die hun leefgebied als gevolg van bijvoorbeeld klimaatopwarming uitbreiden), Nuttige beestjes (die zien we graag), Zuigende, stekende en bijtende insecten (iets minder geliefd), Wie is wie? (insecten die zich anders voordoen) en Mooi. Die laatste categorie is behoorlijk subjectief, want wie wel eens een microfoto van een steekvlieg heeft gezien, die weet hoe mooi zo’n vliegenkop is. Maar goed, het mag van mij, zo’n wat populistische indeling kan geen kwaad.

Ik ben niet iemand die graag boeken afkraakt. Dat ga ik ook nu niet doen. Want ik heb immers via Insecten uitvergroot het antwoord gekregen op mijn vraag welke merkwaardige graafwesp ik daar in Noord-Italië had gefilmd. Het blijkt overigens niet de Oosterse langsteelgraafwesp te zijn, maar een neef die niet eens een Nederlandse naam heeft. Kijk, en daar blijkt dan voor mij het nut van zo’n beknopte gids. Hoe weinig soorten die ook bevat, hij zet je wel op een spoor. En dat spoor kun je vervolgens verder uitpluizen op internet. Zoals ik deed met die langsteelgraafwesp. En heb je niet de behoefte om verder uit te pluizen, ook dan is zo’n beknopte gids plezierig.

Dus: voor wie op hoofdlijnen wil weten wat hij heeft gezien, is Insecten uitvergroot een plezierig gidsje. Natuurliefhebbers die iets preciezer zijn ingesteld zullen met het aantal soorten niet uit de voeten kunnen. Tenzij ze de gids als springplank naar internet kunnen gebruiken om de waarneming verder uit te pverfijnen. De prijs is aangenaam, het is dus ook een leuk cadeautje voor beginnende insectenliefhebbers.

Insecten uitvergroot / Matthias Helb / Fontaine Uitgevers / paperback