Recensie: Ik wou dat ik een vogel was

Soms stuit ik op een boek dat ver boven alle andere boeken uitstijgt. En in deze categorie valt het prachtige cadeauboek Ik wou dat ik een vogel was. Dit boek voor het hele gezin, voor op de basisschool en het voortgezet onderwijs, is een juweel om te koesteren. Elke dag even genieten van de natuur door een gedicht te lezen of voor te dragen. Een korter of langer natuurgedicht van bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers als Ted van Lieshout, Geert De Kockere, Koos Meinderts, Imme Dros, Willem Wilmink, Judith Hertzberg, Ester Naomi Perquin, Kees Stip en veel meer. Ontdek in deze bespreking wat dit boek zo mooi maakt.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Het geschenkboek, vierkant met schitterende illustraties van Frann Preston-Gannen, bevat voor elke dag een natuurgedicht, ook voor de eventuele extra dag in februari. 366 in totaal. De gedichten volgen de seizoenen, of beter gezegd: ze volgen de maanden. Elke maand lees je dus gedichten die bij die maand passen. Dat merk je al meteen in januari. Licht tegen donker, een gedicht van Karel Eykman, opent het cadeauboek en daarmee opent het ook het jaar met een heel fijnzinnig gedicht waarvan de eerste strofe luidt:

Licht dat wil ingaan
tegen donkere nachten
tegen duistere nachten.
De morgen breekt aan.

In het voorwoord schrijft Marlous van Mourik, die als Acquirerend redacteur dit geschenkboek mede samenstelde, dat zij met mede-samensteller Margot Diederix hoopt dat ‘we een mooi gedicht voor je verjaardag hebben uitgekozen.’ Deze zin las ik nadat ik inderdaad het boek geopend had op 7 april. Op mijn verjaardag krijg ik zelfs twee pagina’s aangeboden. Met daarop een enorme fazantenhaan. En een haiku door Hans Kuyper over, hoe kan het anders, de fazantenman. Dit is een gedicht waarop nog een beetje moet kauwen. Plek vinden voor jezelf. Wat betekent dat en hoe doe je dat?

recensie ik wou dat ik een vogel was

Elke dag dus een gedicht dat geschikt is voor jong en oud. Ik denk dat veel gedichten zelfs jongere kinderen zullen aanspreken vanwege de sprankelende en beeldende taal. Ik weet zeker dat zelfs mensen die zich niet als poëzie-liefhebber beschouwen, van dit boek zullen genieten. Ik gun het iedereen om elke dag een gedicht uit dit boek te lezen of om voorgelezen te krijgen.

Karel Eykman opent het jaar, het is J.P Heije die het jaar afsluit. Het is dan natuurlijk ook hartje winter en de vogels lijden kou. Er tikt er eentje tegen het raam en de dichter heeft er spijt van dat hij zijn boterham al heeft opgegeten. Geen kruimeltje meer over om de kleumende vogel aan te bieden. En met een mooie boodschap:

dat ook geen krûmmeltje van brood
mag worden weggesmeten.

Het cadeauboek Ik wou dat ik een vogel was doet je op een heel andere manier kennis maken met de natuur dan ‘gewone’ natuurboeken in de regel doen. Poëzie brengt de natuur rechtstreeks in je hart. De ene keer kort en krachtig zoals op 12 mei met het gedicht Er liepen eens twee rupsen door de regen door Bette Westera. In juni voert de Vlaamse dichter Geert De Kockere ons in gedachten naar de zee met zijn gedicht Jij was de zee. Met daarbij overigens een schitterende illustratie van een scholekster met twee kuikens.

Achterin het boek vind je uitgebreide registers. Een register op auteursnaam, een register op titel en een register op de beginregel. Ik wou dat ik een vogel was sluit af met de bronvermelding van alle gedichten.

Het register op auteursnaam brengt mij op pagina 197 waarop een gedicht van Lucebert prijkt: Visser van Ma Yuan. En ook nu weer een prachtige illustratie van een school vissen. En ergens rust de visser. Laat de visser nog maar even rusten, zou je denken bij het zien van de illustratie. Deze vissen hoeven voorlopig niet gevangen te worden.

Natuurlijk kan ik het niet nalaten om ook de gedichten van mijn favoriete dierendichter Kees Stip te zoeken. Deze week brachten we een egeltje van een week oud naar de egelopvang en daarom nu het gedicht op pagina 258 Op een egel:

Een egel die, gestart te Smilde,
naar Hindelopen lopen wilde,
zeeg halverwege in elkaar
met een aanmerkelijke blaar.
‘Ach, had ik,’ hoorde men hem snikken,
‘maar iets om die mee door te prikken.’

Op het moment van schrijven van deze recensie begint het vierde kwartaal bijna, traditioneel dé geschenkenperiode. Met dit boek zou je elke dag wel iemand willen verrassen, maar goed, dat is ook wat overdreven. Doe het dan maar in de cadeauperiode. Het geven van dit boek is een regelrechte weldaad, en het ontvangen van dit boek doet weldadig aan. Hoewel dit boek al een tijdje op de markt is, blijft het een geschenk van formaat. Een geschenk uit de buitencategorie. De natuur komt op een bijzondere manier tot leven. Een verrijking voor jong en oud!

Ik wou dat ik een vogel was / Diverse auteurs / Uitgeverij Ploegsma / als hardcover

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.