Recensie: Holland: Natuur in de Delta

Holland - Natuur In De DeltaVandaag de Pathé-bioscoop in Rotterdam-Zuid bezocht met onze kinders van zes, negen en dertien jaar. Om iets over half twee stond de natuurfilm Holland: Natuur in de Delta  geprogrammeerd. De opvolger van De Nieuwe Wildernis wilde ik ook wel eens zien, waarbij ik hoopte dat de nieuwe beter zou zijn dan zijn voorganger. Ik geef het maar toe: ik ben destijds halverwege de voorstelling in slaap gesukkeld. Wat als nieuwe natuur werd gepresenteerd bleek feitelijk cultuurnatuur met veredeld vee in de hoofdrol. De teksten bleken bovendien gespeend van enige humor. Kon Holland: Natuur in de Delta me meer bekoren?

Koop dit boek

 

 

 

De makers van Holland: Natuur in de Delta volgen een aantal dieren die vanouds in ons land voorkomen: het pimpernelblauwtje, de bever, de zeearend, de haas en het stekelbaarsje. Wilde beesten dus waarvan een aantal symbool staan voor ‘oude’ natuur en een paar voor de ‘nieuwe’.
De beelden zijn oogstrelend. Soms zelfs ontroerend. Neem de tocht van het stekelbaarsje die de makers op schitterende wijze in beeld brengen. Dit kleine visje zwemt het grootste deel van zijn leven in zoute wateren. Om te paaien zwemmen ze in scholen de rivieren naar ondiepe beekjes. Een barre tocht vol hindernissen die eindigt met een versleten mannetje in de kaken van een rivierkreeft… Schitterend gedaan, chapeau! Even bijzonder zijn de beelden van het pimpernelblauwtje. Wist je trouwens dat futen hun eigen veren eten? Nee? Gaat het zien!

Bram van der Vlugt en Carice van Houten lenen hun stem aan de film. De teksten van Carice zijn wat gekunseld, maar het gaat om de beelden en die zijn gewoon top.

Voor kinderen is de film misschien net iets te lang. Maar mijn kinderen vonden de film allemaal ‘leuk’:

Dochter, zes jaar: ‘Leuk. De vlinder vond ik mooi, want dat is mijn lievelingsdier.’
Zoon, negen jaar: ‘De slang, die vond ik echt mooi.’
Dochter, dertien jaar: ‘Ik vond het leuk dat ze de hele tijd dezelfde dieren volgden.’

Holland: Natuur in de Delta brengt de natuur in ons land op een verrassende manier dichtbij. De film biedt natuurliefhebbers de kans om op een andere manier vertrouwde gebieden als Biesbosch, Verdronken Land van Saeftinghe en de grote rivieren te ontdekken. Kom je nooit in een natuurgebied, dan is dit een leuke manier om eens kennis te maken met de schitterende natuur in ons land.

Holland – Natuur In De Delta / Mark Verkerk / DVD / € 22,99

Holland – Natuur In De Delta / Mark Verkerk / Blu-ray / € 24,99

Holland –  Natuur in de Delta / Frans Lemmens / Kalender / € 13,95

Holland – Natuur in de Delta / Frans Lemmens / Fotoboek / € 24,95

Koop dit boek

 

 

De beste verrekijkers om vogels te kijken:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!