Recensie: Holland Natuur in de delta, Frans Lemmens

holland-natuur-in-de-delta-frans-lemmensDe tweede film over de nieuwe natuur in Nederland Holland – Natuur in de delta, was evenals zijn voorganger De nieuwe wildernis een succesvolle bioscoopfilm. Ik vond de tweede beter dan de eerste, vooral omdat de hoofdpersonen in het de tweede film wilde dieren zijn die hier vanouds voorkomen. Dat kun je van dat halfwilde vee in de Oostvaardersplassen (hoe mooi ook), niet beweren. Nu heb ik het fotoboek bij de tweede film in handen, en ik kan alleen maar zeggen: de foto’s van Frans Lemmens zijn een feest om te bekijken.

button (1)

 

 

De eerste foto is meteen al raak: een zwerm grutto’s in zomerkleed. Met een groep grutto’s in een ondiepe waterplas sluit het boek trouwens ook af. Wat een prachtig beelden van onze nationale vogel die het o zo moeilijk heeft in onze geïndustrialiseerde weidegebieden. Het is toch eigenlijk onbevattelijk dat wij in ons land de biodiversiteit en onze eigen gezondheid op het spel zetten puur om onze productie te optimaliseren. Maar weinig politici en producenten die zich er voor schamen. En de consument? Die weet vaak niet beter. Die fietst op een zomerse dag langs hectares Engels raaigras en raakt niet uitgejubeld over de prachtige natuur. Ongeveer hetzelfde als die ene Thoolse kennis van me die de natuur toch zo prachtig vond, en dan doelde op de aardappelplanten die net waren uitgelopen op de akkers.
Mensen die die evenals ik terug verlangen naar de overweldigende natuur van weleer, moesten de film Holland – Natuur in de delta maar eens bekijken. Dat is nu echt Hollandse natuur zoals ze zou moeten zijn. En realiseer je dan dat ook dit helaas nog maar een fractie is van wat de natuur in ons land ooit was. Of blader door het bijbehorende boek, want de foto’s zullen je stuk voor stuk versteld doen staan. De bever in het griend, de ooievaar boven een bloemenweide, de boomkikker in de oude armen van de Maas. En dan heb ik nog niet gesproken over de vlieg die juist is gevangen door een vleesetende plant in Nationaal Park Groote Peel. Een mooie reportage is ook die over de hazen in het weiland. Wie de film heeft gezien, zal zich het haasje vast kunnen herinneren dat zich plat in het gras drukt om te ontkomen aan de naderende ooievaar. Dat diezelfde haas de ‘cheetah van de polder’ wordt genoemd, vind ik het enige minpuntje aan dit fotoboek. Ik heb de indruk dat Schepper noch evolutie haas en cheetah ooit tot broer en zus zullen benoemen (en voor een eventuele gemeenschappelijke voorouder moet je vrees ik een tijdreis maken van ontzettend veel miljoenen jaren terug in het verleden; ik betwijfel of Willy Wortel zo’n tijdmachine ooit zal kunnen uitvinden).

Terwijl ik zit te typen, blader ik aldoor door het boek. Ik vind de foto’s van het onderwaterleven ook de moeite waard hoor. Kijk naar het stekelbaarsmannetje. De hormonen kleuren hem rood. Hoe feller hoe beter in de ogen van de vrouwtjes. En dan stuit ik een paar bladzijden verderop op de zeldzame kamsalamander tussen bladeren van krabbenscheer. Ronduit jaloers ben ik op de foto van het baardmannetje in de top van een rietstengel. Als ik die eens zo zou mogen filmen!

Het fotoboek Holland Natuur in de delta treedt in de voetsporen van de makers van de gelijknamige film. Het was voor de filmploeg een herontdekking van ons land en dat zal voor veel lezers ook gelden. Zelfs natuurliefhebbers zullen zich vergapen aan de beelden, terwijl het boek voor natuurfotografen een inspiratiebron is van de eerste categorie.

Holland Natuur in de delta is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een Nederlandse tekst en de Engelse vertaling ervan. Zo vind je ook nog iets van leesvoer in dit boek. Waarbij blijft staan dat het accent ligt op de foto’s. Overigens: bij vrijwel elke foto staan één of twee zinnen uitleg, ook in Nederlands en Engels. Mocht je ooit iemand van over de grens willen laten kennis maken met de Nederlandse natuur, dan heb je met Holland Natuur in de delta een heel geschikt boek in handen.

Een herontdekking van Nederland! Bekijk het boek en dan: snel naar buiten!

Holland Natuur in de delta / Frans Lemmens / EMS Films / hardcover

button (1)

de-grutto