Recensie: Hoe help ik de dieren in mijn tuin, Helen Bostock & Sophie Collins

Voor me ligt een buitengewoon inspirerend boek: Hoe help ik de dieren in mijn tuin van Helen Bostock & Sophie Collins. Een boek vol verrassingen, zo kun je het wel noemen. Het geeft elke tuinliefhebber ideeën mee hoe je een bijdrage kunt leveren aan de natuur in je achtertuin. Om er op die manier een mooiere plek van te maken. Om te genieten van de natuur dichtbij huis.

Als je Hoe help ik de dieren in mijn tuin hebt doorgelezen en je past een aantal ideeën toe, dan heb je een mini-natuurreservaatje aan huis gecreëerd. Je bent dan plots de eigenaar van een omgeving waarin een aantal dieren zich ontzettend thuis voelen. Egels bijvoorbeeld, en het roodborstje. Maar ook verschillende soorten dagvlinders en andere insecten.

Hoe help ik de dieren in mijn tuin is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk gaan we de lucht in. Gelukkig niet al te letterlijk. In dit hoofdstuk staan vooral de vogels en insecten centraal.

In het tweede hoofdstuk beschrijven de auteurs wat er zoal gebeurt op en in de grond. Hoe je egels kunt helpen bijvoorbeeld. En of de vraag of grind diervriendelijk is.

Het derde hoofdstuk gaat over water in de tuin. En dan niet alleen het al dan niet aanleggen van een vijver. Er worden ook vragen gesteld over het effect van kraanwater op dieren, of leuke weetjes over badderende bijen.

recensie hoe help ik de dieren in mijn tuin

Stel nu dat je een zieke egel in je tuin vindt. Of je bent gestoken door een hommel. Of je vindt in de herfst nog kikkervisjes in de vijver. Wat moet je dan doen? Het vierde hoofdstuk De helpende hand geeft antwoord op deze en vele andere prangende vragen.

Bij al deze detailkwesties moeten we het geheel natuurlijk niet uit het oog verliezen. Het vijfde hoofdstuk helpt ons hierbij. De eerste vraag in dit hoofdstuk is meteen één van de belangrijkste: hoe maak ik van een klein tuintje een dierenparadijs? Nou, dat is zo moeilijk niet. Je kunt inheemse planten in je tuin zetten, maar ook een groot aantal uitheemse planten is heel waardevol voor de dieren in onze omgeving. Deze uitheemse planten bloeien langer en bieden daarmee langer voedsel aan insecten. Of de planten blijven de hele winter in blad staan en bieden zo het hele jaar door een schuilplaats voor de dieren.

Elk hoofdstuk bevat een aantal vragen die de auteurs beantwoorden. Ik haal een paar vragen aan die mij opvielen:

Kan ik vogels helpen met nestmateriaal? Jazeker: biedt ze materialen aan die geschikt zijn voor hun nest: uitgekamde haren van hond, kat en van jezelf (mits niet bewerkt met chemicaliën), restjes mos en stro, schapenvol, veren of papiersnippers.
Is stuifmeel net zo belangrijk als nectar? Jazeker: sommige insecten eten stuifmeel, of ze verzamelen het als voedsel voor hun jongen.
Waar zijn spinnen goed voor? Nou ja, ze eten bladluizen en vliegen. En worden zelf gegeten door vogels, kikkers, padden, egels en dassen. Goed om spinnen in de tuin te hebben dus!
Gaan honingbijen in bad? Nee, bijen badderen niet. Maar ze drinken wel water of nemen water mee naar hun nest om het te koelen of om andere bijen van drinkwater te voorzien.
Moet ik blij zijn met een sperwer in mijn tuin? De auteurs menen van wel. Sperwers eten voor de langzame zangvogels (oude en zieke exemplaren). De snelste vogels ontsnappen en planten zich voort. Oftewel: de vogelstand gaat er op vooruit als de sperwer af en toe een zangvogeltje vangt. En vind je het echt zielig voor de zangvogeltjes, dan kun je allerlei trucjes uithalen om sperwers af te schrikken.
Kan ik diervriendelijk parkeren in mijn voortuin? Ja hoor. Je hoeft niet de hele oprit te betegelen. Je kunt ook gras- of grindroosters leggen. Die laten water door en er kunnen planten in groeien.

We beseffen steeds meer hoe belangrijk biodiversiteit is. Het boek Hoe help ik de dieren in mijn tuin biedt heel concrete handvatten aan om het dierenleven in je tuin te verrijken. In veel gevallen is het simpelweg een kwestie van doen: inheemse planten in de tuin zetten, een vijver aanleggen. En soms is het een kwestie van je eigen ‘mindset’ aanpassen. Nee, spinnen zijn niet eng en wespen zijn niet in alle gevallen gevaarlijk.

Hoe help ik de dieren in mijn tuin is geschreven voor een breed publiek. De teksten zijn toegankelijk en inspirerend. Het boek is fraai vormgegeven met illustraties op vrijwel elke bladzijde. Ik vind de indeling in vragen heel prettig. Het is een ware vraagbaak voor de tuinbezitter die oog heeft voor de dieren in zijn of haar omgeving.

Hoe help ik de dieren in mijn tuin / Helen Bostock & Sophie Collins / KNNV Uitgeverij / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)