Recensie: Het Zeeuwse Mossel kookboek, Bart van Olphen

Recensie Het Zeeuwse Mossel kookboek Bart van OlphenBart van Olphen, auteur van veel gekochte kookboeken over vis als Vis uit blik en de kloeke Visbijbel, schreef een nieuw kookboek over een gekende zilte lekkernij: Zeeuwse mosselen. Kijk, van dat soort kookboeken word ik nu vrolijk, want aan de oevers van de Oosterschelde groeide ik op. Bart van Olphen kiest in Het Zeeuwse Mossel kookboek uitdrukkelijk voor echte Zeeuwse mosselen. Waar je die aan herkent lees je hieronder.

 

 

 

 

Bart van Olphen is een voorvechter van het gebruik van duurzaam gevangen vis. In het kader daarvan werkt hij in Het Zeeuwse Mossel kookboek samen met vissers die hun mosselen van zaad tot consumptiemossel laten opgroeien in de Oosterschelde. Aan de Neeltje Jans wel te verstaan, want daar heeft de familie Schot zijn hangcultures. Een paar keer per jaar wandel ik langs al die tonnen die er in een binnenhaven op het water dobberen Eronder hangen netten met mosselen. Die mosselen laat ik dan hangen. Ik wandel op mijn gemakje naar de vogelkijkhut achter de binnenhaven. Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht over de Oosterschelde.

Maar in de zomer moet je er beslist naar toe om Zeeuwse mosselen te kopen. Je eet ze rauw (even opensteken met een puntmesje, volg de adviezen op in Het Zeeuwse Mossel kookboek want anders steek je in je vinger) en dan smaken ze als een oester. Ik heb het wel eens geprobeerd en ik geef toe: ook heerlijk. Maar de meeste mensen kennen de Zeeuwse mossel als een schelpdier dat in een mosselpan wordt opgediend. Gekookt met kruiden, met een weinig zout en ook al in weinig water. Dit zijn de eerste aanwijzingen die Bart van Olphen je in zijn boek geeft. Wil je trouwens zeker weten dat jouw mosselen van zaadje tot grote mossel in de Oosterschelde zijn opgegroeid, let er dan op dat het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ op de verpakking staat.
Natuurlijk staat Het Zeeuwse Mossel kookboek boordevol mosselrecepten. Van salades en soepen, van fingerfood en voorgerechten tot hoofdgerechten en veel meer. Mosselen uit Peru vind ik een verrassend recept. Het staat in het hoofdstuk fingerfood. Wat is er zo Peraans aan? Ik vermoed de kruiden die rijkelijk in het recept worden gebruikt, waaronder chilipepers. En wat ziet het er gezond uit! Op de sandwich mogen natuurlijk de de gebakken mosselen niet ontbreken. En bak eens een omelet met mosselen en tomaat. Hmm, dat moest ik binnenkort maar eens doen. Lijkt me een stuk beter dan die eeuwige omeletten met kaas die ik altijd bereid. Een klassiek hoofdgerecht zijn de in bier gekookte mosselen. Iets verfijnder zijn de mosselen in witte wijn met zeekraal. Ben je van de risotto, koop dan een paar kilo mosselen, een venkel en zeekraal. Bereid dit alles op de wijze van Van Olphen en serveer de mosselen in schelp op de risotto. Mooi hoor en vooral: lekker! En zo vind je tal van verrassende en overheerlijke recepten in dit kookboek.

Minstens zo mooi als de recepten zijn de verhalen van de mosselvissers. Die verhalen interesseerden mij, want ik kom van Tholen en daar is de achternaam Schot een veelvoorkomende naam. Laten al die mosselvissers die in Het Zeeuwse Mossel kookboek geïnterviewd en gefotografeerd worden nu ook zowat allemaal Schot heten en je snapt: dat intrigeert. Blijken die mosselvissers in het kookboek van de Zierikzeese tak te zijn! Nu ja, dat is ook Zeeland hoor, één van de mooiste stadjes in Zeeland die er zijn. Wat ik zo mooi vind aan die interviews is dat de liefde voor het vak er overduidelijk in doorklinkt en dat de meeste mosselvissers fervente natuurliefhebbers zijn. Zelfs de vakantiekracht (die misschien inmiddels wel voor vast in de mosselvisserij werkt), vindt het een belevenis om zeehonden en bruinvissen te zien zwemmen. Wat dat betreft ben ik wel een beetje jaloers op de vissers die dag in dag uit de Oosterschelde bevaren.

Zeeuwser dan Het Zeeuwse Mossel kookboek kan een kookboek vermoedelijk niet zijn. Het hoofdonderwerp leeft al langer in de Zeeuwse wateren dan dat er mensen wonen. Vraag de gemiddelde Belg waar ze Zeeland mee associëren en het antwoord zal zijn: mosselen. Dat zal voor veel Nederlanders wellicht ook gelden. De vissers zijn echte Zeeuwen. En de recepten zijn een ode aan het zwarte goud dat in de Oosterschelde wordt gedolven. Je koopt Het Zeeuwse Mossel kookboek trouwens ook vanwege de vormgeving. De gerechten zijn smakelijk in beeld gebracht, maar ook de foto’s van de vissers en de visserij mogen er zijn.

Kortom: niet te versmaden!

Het Zeeuwse Mossel kookboek / Bart van Olphen / Uitgeverij Kosmos / gebonden

 

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.