Recensie: Het Zeeuwse Mossel kookboek, Bart van Olphen

Bart van Olphen, auteur van veel gekochte kookboeken over vis als Vis uit blik, schreef een nieuw kookboek over een gekende zilte lekkernij: Zeeuwse mosselen. Kijk, van dat soort kookboeken word ik nu vrolijk, want aan de oevers van de Oosterschelde groeide ik op. Bart van Olphen kiest in Het Zeeuwse Mossel kookboek uitdrukkelijk voor echte Zeeuwse mosselen. Waar je die aan herkent lees je hieronder.

Bart van Olphen is een voorvechter van het gebruik van duurzaam gevangen vis. In het kader daarvan werkt hij in Het Zeeuwse Mossel kookboek samen met vissers die hun mosselen van zaad tot consumptiemossel laten opgroeien in de Oosterschelde. Aan de Neeltje Jans wel te verstaan, want daar heeft de familie Schot zijn hangcultures. Een paar keer per jaar wandel ik langs al die tonnen die er in een binnenhaven op het water dobberen Eronder hangen netten met mosselen. Die mosselen laat ik dan hangen. Ik wandel op mijn gemakje naar de vogelkijkhut achter de binnenhaven. Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht over de Oosterschelde.

Maar in de zomer moet je er beslist naar toe om Zeeuwse mosselen te kopen. Je eet ze rauw (even opensteken met een puntmesje, volg de adviezen op in Het Zeeuwse Mossel kookboek want anders steek je in je vinger) en dan smaken ze als een oester. Ik heb het wel eens geprobeerd en ik geef toe: ook heerlijk. Maar de meeste mensen kennen de Zeeuwse mossel als een schelpdier dat in een mosselpan wordt opgediend. Gekookt met kruiden, met een weinig zout en ook al in weinig water. Dit zijn de eerste aanwijzingen die Bart van Olphen je in zijn boek geeft. Wil je trouwens zeker weten dat jouw mosselen van zaadje tot grote mossel in de Oosterschelde zijn opgegroeid, let er dan op dat het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ op de verpakking staat.

Natuurlijk staat Het Zeeuwse Mossel kookboek boordevol mosselrecepten. Van salades en soepen, van fingerfood en voorgerechten tot hoofdgerechten en veel meer. Mosselen uit Peru vind ik een verrassend recept. Het staat in het hoofdstuk fingerfood. Wat is er zo Peraans aan? Ik vermoed de kruiden die rijkelijk in het recept worden gebruikt, waaronder chilipepers. En wat ziet het er gezond uit! Op de sandwich mogen natuurlijk de de gebakken mosselen niet ontbreken. En bak eens een omelet met mosselen en tomaat. Hmm, dat moest ik binnenkort maar eens doen. Lijkt me een stuk beter dan die eeuwige omeletten met kaas die ik altijd bereid. Een klassiek hoofdgerecht zijn de in bier gekookte mosselen. Iets verfijnder zijn de mosselen in witte wijn met zeekraal. Ben je van de risotto, koop dan een paar kilo mosselen, een venkel en zeekraal. Bereid dit alles op de wijze van Van Olphen en serveer de mosselen in schelp op de risotto. Mooi hoor en vooral: lekker! En zo vind je tal van verrassende en overheerlijke recepten in dit kookboek.

Recensie Het Zeeuwse Mossel kookboek Bart van Olphen

Minstens zo mooi als de recepten zijn de verhalen van de mosselvissers. Die verhalen interesseerden mij, want ik kom van Tholen en daar is de achternaam Schot een veelvoorkomende naam. Laten al die mosselvissers die in Het Zeeuwse Mossel kookboek geïnterviewd en gefotografeerd worden nu ook zowat allemaal Schot heten en je snapt: dat intrigeert. Blijken die mosselvissers in het kookboek van de Zierikzeese tak te zijn! Nu ja, dat is ook Zeeland hoor, één van de mooiste stadjes in Zeeland die er zijn. Wat ik zo mooi vind aan die interviews is dat de liefde voor het vak er overduidelijk in doorklinkt en dat de meeste mosselvissers fervente natuurliefhebbers zijn. Zelfs de vakantiekracht (die misschien inmiddels wel voor vast in de mosselvisserij werkt), vindt het een belevenis om zeehonden en bruinvissen te zien zwemmen. Wat dat betreft ben ik wel een beetje jaloers op de vissers die dag in dag uit de Oosterschelde bevaren.

Zeeuwser dan Het Zeeuwse Mossel kookboek kan een kookboek vermoedelijk niet zijn. Het hoofdonderwerp leeft al langer in de Zeeuwse wateren dan dat er mensen wonen. Vraag de gemiddelde Belg waar ze Zeeland mee associëren en het antwoord zal zijn: mosselen. Dat zal voor veel Nederlanders wellicht ook gelden. De vissers zijn echte Zeeuwen. En de recepten zijn een ode aan het zwarte goud dat in de Oosterschelde wordt gedolven. Je koopt Het Zeeuwse Mossel kookboek trouwens ook vanwege de vormgeving. De gerechten zijn smakelijk in beeld gebracht, maar ook de foto’s van de vissers en de visserij mogen er zijn.

Kortom: niet te versmaden!

Het Zeeuwse Mossel kookboek / Bart van Olphen / Uitgeverij Kosmos / gebonden

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!