recensie het schandaal shusaku endo

Recensie: Het schandaal, Shusaku Endo

Shusaku Endo is de enige Japanse schrijver die ik ken. Dat zal wel armoede zijn van mijn kant, maar van zijn romans heb ik de meeste ondertussen wel gelezen. Alleen Het meisje dat ik achterliet heb ik nog niet in handen gehad, maar ik hoop dat dat binnenkort anders wordt. Nu las ik Het schandaal, een spannende psychologische roman die je meevoert naar de duistere krochten van je bestaan.

Alle andere romans van Shusaku Endo:

recensie de samoerai shusaku endo
recensie het meisje dat ik achterliet shusaku endo

Hoofdpersoon is Suguro, een gevierd schrijver die voor zijn nieuwste roman een literaire prijs in ontvangst mag nemen. Hij is op leeftijd en zijn gezondheid houdt niet over. Hij leeft op één long en zijn lever staat op het punt van opgeven. Spanning stuwen de negatieve bloedwaarden tot grote hoogten. Stress moet hij dus vermijden, maar helaas, Shusaku Endo zou Shusako Endo niet zijn als hij zijn hoofdpersoon geen lijdensweg zou laten doormaken.

recensie het schandaal shusaku endo

Wat is het geval: na de prijsuitreiking wordt hij toegesproken door een onbekende vrouw die hem herkent als bezoeker van peepshows en pornowinkels. In geval van Suguro is dat dodelijk, want hij staat bekend als een christelijke schrijver. De literaire kritiek richt zich met name op het feit dat hij de ware aard van de mens niet geheel en al doorgrondt, of beter nog: doordat hij christen is, zou hij die niet willen doorgronden. Kortom, het is een brave man die brave boekjes heeft geschreven (dat zijn mijn woorden). Zijn huwelijk is trouwens ook het toonbeeld van brave burgerlijkheid. En nu dreigt een schandaal geboren te worden. En wie Endo kent weet dat er dan ook echt een schandaal geboren staat te worden.

De dronken vrouw die hem aansprak, blijkt een straatkunstenares te zijn. Haar werk staat niet in het teken van schoonheid, maar van lelijkheid. Suguro besluit haar galerij te bezoeken en tot zijn afgrijzen komt hij daar een schilderij van zichzelf tegen. Een lugubere lelijke tronie waar de geilheid van afdruipt. Hij weet niet hoe hij het heeft en zeker niet wanneer hij ontdekt dat hij wordt achtervolgd door een literaire criticus die de laffe moraal van Suguro aan het daglicht wil prijsgeven.

Dan ontmoet Suguro mevrouw Narcuse. Een lieve vrouw die overdag doodzieke kinderen in het ziekenhuis bijstaat. In de donkere uren van de dag blijkt ze echter een liefhebster te zijn van sadomasochisme. En juist met haar ontstaat een klik en voert Suguro diepe gesprekken. Gesprekken die hem uiteindelijk de duistere verlangens die hem bezielen aan het licht brengen. Maar dan zijn we aan het eind van de roman, aan het einde van de uitgekiende martelgang. Of het schandaal geboren wordt, zal blijken, maar dat Endo zijn hoofdpersoon geen gemoedsrust gunt, blijkt tot aan het einde. Endo, zelf katholiek, weeft in deze boeiende roman ook allerlei christelijke, spirituele en filosofische elementen. En dat brengt de roman helemaal ‘op niveau’.

Zijn er overeenkomsten tussen Suguro en de hoofdpersonen in de historische romans van Endo? Allemaal hebben ze gemeen dat ze zich volgeling van Christus noemen. En allemaal hebben ze gemeen dat ze opgezadeld worden met een lijdensweg, tot en met een punt van verloochening aan toe. Daar waar de hoofdpersonen in de historische romans hun Heiland klip en klaar verloochenen, daar geeft Suguro langzaam maar zeker toe aan de duistere verlangens die ook zijn hart vervullen. De schoonmaakster, een jong meisje, is daarvan het slachtoffer. Het wordt uiteindelijk ook de ondergang van Suguro.

Dit keer geen historische romans zoals De samoerai en het verfilmde Stilte. Deze psychologische roman heb ik geboeid zitten en liggen lezen. Nee, wie een voorkeur heeft voor brave romantiek kan Het schandaal beter niet lezen. Maar wie verder wil kijken, die moet deze roman echt lezen. Grootste literatuur van een Japanse schrijver die moeilijke thema’s niet schuwt.

Het schandaal / Shusaku Endo / Uitgeverij Mozaïek / als paperback en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)