Recensie: Het SAS Survival handboek, John Lofty Wiseman

Ga je vogels kijken in de bergen, de woestijn, op de prairie, op een verlaten eiland en strand je met de auto, of zakt je kameel of paard door zijn hoeven, dan komt het aan op de juiste overlevingsstrategieën. Het SAS Survival Handboek van John Lofty Wiseman is al jarenlang hét overlevingsboek onder alle omstandigheden. Trek je door onherbergzame gebieden dan lijkt het me handig om dit boek in je rugzak te steken.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

John Wiseman diende 26 jaar bij de Britse Special Air Service (SAS) en publiceerde Het SAS Survival handboek in 1986. Het groeide uit als dé klassieker onder de die-hards. Niet voor niets: het is gebaseerd op trainingstechnieken van het Britse elitekorps.

Toegegeven: vogelaars zullen huiveren bij sommige passages, maar wie niet? Natuurlijk besteedt dit handboek aandacht aan het verzamelen van voedsel. En wat lees ik dan bij het kopje vogels? ‘Alle vogels kunnen worden gegeten, maar sommige smaken veel beter dan andere. […] Gevleugeld wild smaakt het best: fazant, korhoen, patrijs, kwartel, eend, gans, junglevogels.’ Wil je dus als een verwende James Bond de verlaten wildernis trotseren, probeer dan selectief te jagen. Hoe je vogels kunt vangen, leer het handboek gelukkig ook: kooivallen, vallende gewichten, strikken, stroppen, lijnen met haken en aas en lijmstokken, het hele stropersrepertoire komt voorbij. Vogels laten zich makkelijk lokken door een namaakuil in elkaar te flansen, zelfs een ruw model helpt.

Wat mij betreft probeer je liever een maaltje insecten bij elkaar te scharrelen. ‘Insecten hebben naar gewicht gemeten meer voedingswaarde dan groenten. Ze zijn rijk aan vet, proteïnen en koolhydraten, en kunnen uw leven redden, vooral hun larven.‘ Wie moet overleven, zal zijn afkeer best weten te overwinnen, hoewel we in het westen ons moeten realiseren dat insecten in andere werelddelen heel gangbaar voedsel is. Wel bevat het handboek een waarschuwing, en hier blijkt de meerwaarde van het boek: insecten die zich voeden met afval, kadavers of uitwerpselen moet je mijden, zij brengen infecties over. En ook felgekleurde insecten kun je maar beter laten kruipen, die zijn vaak giftig. En hebben we nog de larven aan de onderzijde van bladeren, die zijn alleen bruikbaar als aas bij het vissen omdat ze giftige vloeistof afscheiden of omdat ze stinken. En dan moet je ook nog eens oppassen voor grote kevers met hun krachtige kaken!

Je bent een geluksvogel wanneer je een bijennest of horzelnest vindt. Poppen, larven en volwassen dieren leveren je een heerlijk maal op, rijk aan alle voedingsstoffen. Stuit je op een bijennest, wacht dan tot de avond. Maak een fakkel van een bos gras en houdt de fakkel dicht bij de opening zodat het nest zich met rook vult. Sluit dan het gat af zodat alle bijen sterven. Daarna kan de orgie beginnen. Wel de angels uit de volwassen exemplaren verwijderen graag.

recensie SAS survival handboek John Lofty Wiseman

Spreekt vanzelf dat ik nu een beetje aan zogenaamd cherry picking doe: ik haal de voor mij meest in het oog springende zaken eruit. Het handboek helpt je uiteraard op vele terreinen aan bruikbare overlevingstips. Hoe je jezelf onderdak kunt verschaffen. Hoe je palen aan elkaar knoopt. Eerste hulp in de wildernis. Signalen aan mogelijke redders afgeven. Het afval in je overlevingskampement opruimen. Kooktips en aanwijzingen om gereedschap te maken. En veel meer!

Hoewel ik betwijfel of wij moderne stadsmensen Het SAS Survival handboek van John Lofty Wiseman echt nodig hebben, is dit natuurlijk een interessant boek voor iedereen die voor kortere of langere tijd de natuur intrekt. Weet je even geen cadeau te bedenken, dan brengt dit boek vast een glimlach op het gelaat van je ontvanger. Compleet met plastic hoes en instructieve illustraties. En natuurlijk een stoere cover met heerlijk ronkende teksten. Deze uitgave is trouwens ook verkrijgbaar in een luxe uitgave.

Het SAS Survival handboek / John Lofty Wiseman / Kosmos Uitgevers / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)