Recensie: Het milieu. 50 dingen die je moet weten, Jen Green

In de jeugdserie 50 dingen die je moet weten is een nieuw deel verschenen: Het milieu. Een aansprekend boek voor kinderen waarin zij van alles ontdekken wat met het milieu te maken heeft. Ook dit deel is weer heel geschikt voor persoonlijk gebruik thuis én voor gebruik tijdens de lessen op de basisschool.

recensie het milieu 50 dingen die je moet weten jen green

Jen Green is een bekende Engelse auteur. Hij heeft zich gespecialiseerd in boeken over natuur en milieu al dan niet voor kinderen. Zo ontdekte ik dat nog niet zo heel lang geleden de Minibijbel Vogels in de tuin van zijn hand is verschenen. Een praktisch boek voor iedereen die zijn tuin vogelvriendelijk wil inrichten.

Het milieu. 50 dingen die je moet weten gaat over de wereld om ons heen. Over alles wat leeft, maar ook over alles wat niet leeft. En natuurlijk over het klimaat, het weer en veel meer. Al meteen in de eerste inleidende hoofdstukken valt er veel te ontdekken. En hoewel dit boek bestemd is voor de jeugd, denk ik dat ook volwassenen er nog wel iets van zullen opsteken. Zo lees ik bijvoorbeeld over ‘extremofielen’, levende organismen die in extreem vijandige omgevingen leven, zoals hete bronnen en vulkaanschachten diep onder de oceaan. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ook de bladzijden over het heelal vond ik heel interessant. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, en nu wel, is dat de magnetosfeer dat om de aarde ligt, ons beschermd tegen schadelijke zonne- en kosmische straling. De tekening spreekt boekdelen. Met het water dat op aarde wordt gevonden, de warmte van de zon en de atmosfeer met zijn zuurstof is die magnetosfeer een voorwaarde voor al het leven op aarde. Zo is alles op aarde wonderlijk genoeg precies goed afgesteld om de juiste condities te scheppen voor het leven. Deze condities ontbreken voor zover bekend op de andere planeten in ons zonnestelsel.

Op elke bladzijde valt iets nieuws te ontdekken. Leuke tekeningen en infographics illustreren de informatie en maken het lezen van Het milieu. 50 dingen die je moet weten aantrekkelijk. Het oog wil tenslotte ook wat.

De natuurlijke kringlopen komen aan de orde, waarvan de twee belangrijkste zijn: de koolstofkringloop en de waterkringloop. De belangrijkste biomen worden met foto en al in beeld gebracht: de toendra’s, het regenwoud, de woestijn, tropisch grasland en zo nog een aantal. Vervolgens komt natuurlijk de biodiversiteit aan de orde die in die biomen aanwezig is. Levensvormen die zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden en die na verloop van tijd ook weer kunnen uitsterven. Heel interessant zijn de pagina’s over het web van leven. Daarin ontdek je de samenhang tussen allerlei levensvormen, bijvoorbeeld door de voedselpiramide. Ik heb juist een boek gelezen over de samenhang tussen roofdieren en prooidieren. Ik verzeker je: dat is spannende stuff.

Helaas, de mens is ook een factor van belang en vaak een negatieve factor. Geen wonder, de bevolking op aarde is de afgelopen eeuwen nogal gegroeid. Van ongeveer een miljard in 1830 naar zeven miljard in 2012. Komt bij dat de Industriële Revolutie, de groeiende steden, de uitbreiding van de landbouw en mijnbouw enorme gevolgen hebben voor het milieu op aarde. Ontbossing, vervuiling, klimaatverandering en de jacht hebben dramatische gevolgen: dieren en planten sterven uit. Gelukkig zetten velen zich in voor de bescherming van de natuur. Daar worden aansprekende voorbeelden van gegeven, bijvoorbeeld de come-back van de blauwe vinvis.

Over het belang van het terugdringen van afval, vervuiling, terugdringen van het gebruik van vergif en vooral: het oplossen van de plastic soep lees je. Nogmaals: dit alles op aansprekende wijze geïllustreerd door full colour tekeningen en foto’s. Tot slot komt ook het onderwerp klimaatverandering ruim aan de orde. Het is één van de grote problemen van onze tijd. Hoe kunnen we die oplossen?

Oplossingen beginnen bij jezelf. Daarom ontdekken kinderen ook hoe ze hun eigen ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Een praktisch slotakkoord van een bijzonder actueel boek.

Het milieu. 50 dingen die je moet weten is een bijzonder aantrekkelijk boek voor alle kinderen die zich bezig houden met natuur en milieu. Het boek is ook heel geschikt voor gebruik tijdens lessen op de basisschool. De teksten zijn kort en toegankelijk geformuleerd. En zoals ik hierboven al aangaf: de vele tekeningen, infographics en foto’s versterken de informatie en houden het geheel luchtig en aantrekkelijk om te lezen. Een aanrader dus!

Het milieu. 50 dingen die je moet weten / Jen Green / KokBoekencentrum / als paperback