Recensie: Het langste natuurpad van Nederland, Redactie Roots

Op de redactie van natuurmagazine Roots bestond al jaren de wens om een eigen langste natuurpad door Nederland uit te zetten. Die wens sloot ook aan bij de wandeling die elke maand in Roots wordt beschreven. Zo ontdekten de redactieleden stukje bij beetje de mooiste plekjes in Nederland. Al die mooiste plekjes verbonden ze met natuurpaden en zie hier het resultaat: de fraaie wandelgids Het langste natuurpad van Nederland.

Soms verzucht ik dat ik wel wat centraler in Nederland zou willen wonen. Puur om het simpele feit dat een aantal natuurgebieden een stuk dichterbij komt te liggen. Natuurgebieden die vanuit het westen van het land op een aardige afstand liggen. Soms op te grote afstand. Ik kan er natuurlijk wel met de auto naar toe rijden, maar de vraag is hoe duurzaam dat is. Ik hoef de kaft van Het langste natuurpad van Nederland maar open te vouwen, en het verlangen leeft weer op. Twee kaartjes komen te voorschijn. Een kaartje van Noord-Nederland en een kaartje van Zuid-Nederland. Wat beide kaartjes verbindt is de kronkellijn die zuid en noord met elkaar verbinden. De lijn begint in het zuiden bij Goirle en eindigt in het noorden bij Delfzijl. En daartussen ontdekt de wandelaar die de kronkellijn volgt talloze prachtige natuurgebieden waarbij cultuur-elementen natuurlijk niet worden overslagen.

De redactieleden die Het langste natuurpad van Nederland samenstelden kozen waar mogelijk voor onverharde paden. Soms dwong een kanaal, spoorbaan of snelweg hen om een verhard paadje te kiezen. Maar in één ding zijn ze zeker geslaagd: laten zien dat je in Nederland nog altijd heerlijk kunt wandelen over stille natuurpaadjes zonder asfalt. ‘Waar de veldleeuweriken boven je hoofd jubelen en een adder je zandpad kan kruisen.’

De wandelgids Het langste natuurpad van Nederland begint in het noorden en zakt steeds verder af naar het zuiden. Wie in het zuiden wil beginnen die leest de wandelgids dus van achter naar voren. De kortste wandeling telt 7,8 kilometers, de langste maar liefst 28,4. Dat is in ons vlakke land voor doorgewinterde wandelaars denk ik geen probleem. Het zijn in totaal 32 trajecten die je van Groningen via Drenthe, Overijssel en Gelderland naar de grens van Noord-Brabant met België voeren. Heb je alle routes gelopen dan heb je 459 kilometer in de benen en heb je 136 natuurhotspots bezocht. En prachtige ervaringen opgedaan in onze natuur.

Bij elke route staan beginpunt, bereikbaar per openbaar vervoer en auto en horeca vermeld. Een detailkaartje zoomt in op het landschap en de wandeling. De hoofdtekst bestaat uit de praktische aanwijzingen hoe je moet wandelen. In de kantlijn wordt de aandacht gevraagd voor bijzondere dieren of landschapselementen die je in het natuurgebied tegenkomt. Zo kun je op het traject Rolde-Papenvoort de geelgors zien. ‘De zang van de geelgors klinkt als de Vijfde Symfonie van Beethoven.’

En tijdens wandeling 16 die van Wijhe naar Heerde loopt, kom je over het Landgoed Vosbergen. Het kasteel op dit landgoed is compleet omgeven door grachten. Let op de appelvinken die hier zitten. Als de route voor mij iets dichterbij was, dan ging ik er dit weekend op uit. Want appelvinken zag ik nog nooit en staan hoog op mijn verlanglijstje.

Voor alle routes in Het langste natuurpad van Nederland geldt dat ze schitterend zijn opgemaakt. Kleurenkaartjes, kleurenfoto’s van dieren en planten, mooie teksten, deskundige informatie, deze wandelgids bevat alles wat een goede wandelgids moet bevatten. Dat kun je wel aan de redactie van Roots overlaten.

Wat handig is aan de detailinformatie in de kantlijn is dat je heel simpel kunt bladeren naar een dier of plant die je graag zou willen zien. Wil je bijvoorbeeld nu echt eens de raaf zien in Nederland, dan blijft je blik vast haken op bladzijde 71. De wandelroute tussen Holt en Heind gaat je hopelijk deze mooie waarneming brengen. Voor het gentiaanblauwtje blader je naar bladzijde 53. Tussen Dwingelo en Ruinen kronkelt een wandelroute van 8,5 kilometer en op de route maak je in het juiste jaargetijde kans op deze bijzonder vlinder. Dat herinnert me aan een artikel in de Trouw van vandaag waarin natuurfotografen ervan verdacht worden de oorzaak te zijn van de achteruitgang van zeldzame vlinders in Drenthe. Zij banjeren pardoes door de vegetatie en vertrappen in hun jacht op de vlinders de o zo belangrijke planten. Hou er tijdens je wandelingen alsjeblieft rekening mee dat vlinders alleen kunnen overleven als hun biotoop intact blijft.

Maak kennis met talloze prachtige stukjes natuur die Nederland rijk is. Het langste natuurpad van Nederland is hiervoor een praktisch en fraai hulpmiddel. Een aanrader voor elke wandelaar die van de natuur wil genieten.

Het langste natuurpad van Nederland / Redactie Roots / Fontaine Uitgevers / paperback