Recensie: Het kleine meisje van meneer Linh, Philippe Claudel

Het kan je niet ontgaan: het nieuws over de Syrische vluchtelingen. Met als voorlopig dieptepunt de aanval op vluchtelingen in Woerden. Waar je ook in het politieke spectrum staat, vluchtelingen zijn en blijven mensen die er ook niet om hebben gevraagd naar een koud kikkerlandje te moeten vluchten. Maar daar hoor ik de populisten onder ons niet over. Daarom nu een recensie over Het kleine meisje van meneer Lihn van de bekende Franse auteur Philippe Claudel. Een actuele roman, want de hoofdpersoon is een vluchteling.

Geen vluchteling uit Syrië, maar een grootvader uit een Aziatisch land, meneer Linh. Hij is op de vlucht geslagen vanwege de oorlog die zijn land teistert en is in Frankrijk terecht gekomen. Samen met zijn kleindochter die hij met al zijn liefde verzorgd. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met hem en meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land. Maar dan ontmoet hij op een dag meneer Bark. Die begint tegen hem te praten over het verlies van zijn vrouw en meneer Linh kan alleen maar aanvoelen wat meneer Bark bedoelt.

‘De oude man [meneer Linh] voelt dat de klank van de stem van meneer Bark op verdriet wijst, op een diepe melancholie, een grote pijn die verder gaat dan de woorden en de taal en door de stem versterkt wordt, iets dat er doorheen stroomt, zoals levenssap onzichtbaar door een boom stroomt. En plotseling, zonder er echt over na te denken en verbaasd over zijn eigen gebaar, legt meneer Linh zijn linkerhand op meneer Barks schouder, net zoals die dat de vorige dag deed, en kijkt hem glimlachend aan. De ander glimlacht terug.’

De twee oude mannen raken bevriend en altijd is de kleindochter van meneer Linh erbij. Tot op een dag meneer Linh wordt overgeplaatst naar een gesloten inrichting en de vriendschap met meneer Bark tot een einde dreigt te komen. In de verwarring en paniek die volgt doet meneer Linh een ontsnappingspoging. Opnieuw op de vlucht, nu met een dramatische afloop.

Ik heb alle romans van Philippe Claudel in de boekenkast staan. Het kleine meisje van meneer Linh beschouw ik als zijn meest intense. Het eenvoudige taalgebruik versterkt het dramatische effect. Het is het verhaal van twee mensen die elkaars woorden niet verstaan, maar de taal van de vriendschap des te beter. Een verhaal vol warmte en betekenis. Een verhaal dat je voor altijd bij blijft en dat we vandaag de dag wel kunnen gebruiken. Door de omvang en het woordgebruik ook prima geschikt voor HAVO/VWO-leerlingen. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Het kleine meisje van meneer Linh / Philippe Claudel / De Bezige Bij / als paperback en ook als e-book