Het uitgangspunt van Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema is dat elke achtertuin iets eetbaars kan opleveren. Of je tuin zich nu op de begane grond bevindt, of op je balkon of dak, dat maakt allemaal niets uit. En het is nog eens heel eenvoudig. Het mooie van dit boek is dat het uitgebreide en praktische uitleg biedt over eetbare planten en je bovendien doet nadenken over welk type moestuinier jij bent. Want dat laatste is bepalend voor het kiezen van de aanpak en houding die het beste bij jou past.
Elbrich Fennema onderscheidt in Het grote moestuinnierboek maar liefst tien typologieën voor de moestuinier: culi-tuinier, de absolute beginner, educatieve tuinier, siertuinier, de wereldverbeteraar, dierenvriend, taoïstische tuinier, calculerende tuinier, theeleut en de tuinloze tuinier. Ik kan niet op elke typologie ingaan, je voelt zelf denk ik wel aan waar het heen gaat. Twee fascineerden me het allermeest: de theeleut en de tuinloze tuinier.
De theeleut bekijkt zijn moestuin niet door de bril van eetbare planten, maar door die van drinkbare planten. De theeleut legt dus een theetuin aan. Op een vierkante meter tuin kun je genoeg planten kwijt om een jaarrond kruidenthee te leuten. Hoe je dat doet en welke kruiden je daartoe aanplant, lees je in dit hoofdstuk dat afsluit met de tip om een glazen theepot aan te schaffen. Het is namelijk een feestelijke aanblik om de kruiden door het water te zien wervelen.
Heb je geen tuin, dan heb je meestal wel een balkon of dak. Ook dan kun je eetbare planten telen. Schaf een grote pot of mand aan en het telen kan beginnen. Gelukkig zijn er compacte planten en dwergrassen van fruitbomen en – struiken.
En dan volgen de uitgebreide hoofdstukken over de eetbare planten. Van aardappel tot tijm, en van appel tot munt, alles wordt beschreven. De passie spat van de beschrijvingen af. Waarom je de eetbare plant wel zou moeten planten, maar soms ook waarom niet. Want aardappelen nemen veel ruimte en in hebben weinig sierwaarde. Wanneer je dus met ruimtegebrek te kampen hebt, en je bent een siertuinier, dan ligt het voor de hand om geen aardappelen aan te planten. Misschien wel voor de artisjok, hoewel ook die een groot oppervlak nodig heeft, maar wel een prachtige plant is.
De hoofdstukken zijn vrijwel uitsluitend beschrijvend. Dat klinkt misschien saai, maar is het niet. Zoals hierboven al gezegd: de passie spat ervan af. Op basis van de beschrijvingen van die bijna oneindige lijst met eetbare planten kan iedereen zijn tuin inrichten.
Heel handig is de matrix achterin Het grote moestuinierboek. Alle eetbare planten en typologieën van de moestuiniers staan in een tabel. De eetbare planten verticaal, de typologieën horizontaal. Nadat je hebt bepaald wat voor moestuinier jij bent, kun je nu heel eenvoudig de meest geschikte gewassen kiezen.
En dan? Dan begint de praktijk. Je leest hoe je een teeltplan maakt. De auteur legt je in een notendop uit welk tuingereedschap je beslist moet aanschaffen. Je leert zaaien, stekken, vermeerderen, planten, oogsten, snoeien en nog veel meer.
Het grote moestuinierboek is een waardevol boek voor iedereen die wil beginnen met moestuinieren. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt om te starten. Het is met vaart en met veel passie geschreven, dus een lust om te lezen en je te laten inspireren.
Het grote moestuinierboek / Elbrich Fennema / Atlas Contact / als paperback en als e-book