Recensie: Het grote ecologische pluktuin boek, Lies Couckuyt en Monique van Wegen

En weer een nieuw boek voor tuinbezitters op mijn leesplank! Het kan niet anders of tuinieren is ‘in’. Het tuinboek dat nu voor me ligt, is weer eens heel iets anders. Dat vind ik leuk. Veel tuinboeken richten zich op hetzelfde thema. Het grote ecologische pluktuin boek van Lies Couckuyt en Monique van Wegen laat zien hoe je je eigen pluktuin kunt aanleggen. En dan ook nog eens op ecologische wijze. Terecht merken de auteurs in hun voorwoord op dat bloemen mensen raken. En als je dan je eigen bloemen kunt telen…

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Tien hoofdstukken

Het grote ecologische pluktuin boek is opgedeeld in tien hoofdstukken. Hoe start je je eigen bloementuin, hoe zorg je goed voor de bodem, wat doe je in de lente, hoe zorg je ervoor dat je bloemen lang meegaan in de vaas, wat doe je in de zomer, hoe zorg je ervoor dat je tuin niet ten prooi valt aan schimmels en ongedierte, hoe kom je de herfst door, hoe kun je zelf zaden winnen, dan komt de winter en tot slot stel je je eigen teeltplan samen.

Drie succesfactoren

Een grote of kleine tuin, dat maakt helemaal niet uit wanneer je een pluktuin wilt beginnen. Wel is de locatie van belang. Een pluktuin heeft veel licht nodig. Ligt je tuin de hele dag in de schaduw, dan heb je een klein probleem. En liefst ligt je tuin ook nog eens op een windluwe plek. Bloemen die voortdurend in de wind staan, breken af of liggen al snel plat op de grond. Om succesvol een eigen pluktuin te organiseren, hebben de auteurs drie succesfactoren vastgesteld:

  1. Je moet de vijf bloemgroepen kennen.
  2. Je volgt de ijkpunten in het tuinjaar (zo is Valentijnsdag het begin van het zaaiseizoen).
  3. Je laat je eenjarige bloemen zo lang mogelijk bloeien.

De bodemkwaliteit is van groot belang

Steeds duidelijker wordt dat de kwaliteit van de bodem van groot belang is voor het welslagen van je tuin en dus ook van je pluktuin. In het tweede hoofdstuk gaan de auteurs in op de vraag hoe je de bodem van je tuin gezond houdt. Ze leggen uit hoe en welke groenbemesters je kunt inzetten. Deze planten verbeteren de bodem en voorkomen dat voedingsstoffen wegspoelen.

[De tekst gaat verder onder de afbeelding]

Recensie Het grote ecologische pluktuin boek Lies Couckuyt en Monique van Wegen

De seizoenen

Natuurlijk volgen de auteurs ook de seizoenen. Zoals ik hierboven al aangaf, leggen ze uitgebreid en heel praktisch uit wat je in voorjaar, zomer, herfst en winter in je tuin gaat doen. Gelukkig leggen ze in het hoofstuk over de lente uit dat het van groot belang is om turfvrije potgrond te gebruiken. Daarmee voorkom je dat veengronden worden afgegraven. Goed voor het klimaat én voor de biodiversiteit. En natuurlijk mag een overzicht van lentebloeiers niet ontbreken, en van zomerbloeiers en de herfstbloeiers. In de winter bloeit er niets, maar kun je wel experimenteren van gedroogde bloemen. Zo heeft elk seizoen zijn eigen karakter.

Het vaasleven

Ik ga niet alle hoofdstukken af, maar om één hoofdstuk kan ik natuurlijk niet heen: dat over het vaasleven. Want dat is nu net het unieke van dit tuinboek! Veel bloemen in je pluktuin zullen uiteindelijk in een vaas belanden om huiskamer, keuken of tuintafel op te vrolijken. En daarom is het ecologische aspect van groot belang. Natuurlijk gebruik je geen gif en andere rotzooi. Want zou je gif gebruiken, dan komt dat gif met de bloemen ook in je huis terecht. Dat realiseren veel mensen zich niet. En zou je denken dat de hoeveelheid gif voor jezelf wel meevalt op die paar stengels, bedenk dan eens met hoeveel gif de bloemist wel niet in aanraking moet komen. Wie de uitwerking van landbouwgif kent, die huivert bij deze gedachte.

Een goede bos

En dus je eigen ecologische pluktuin. Zodat je de mooiste bloembossen op je tafel(s) kunt toveren. Gifvrije bloemen, daar geniet je dubbel van. De auteurs gaan zelfs zover dat ze uitleggen hoe je papavers in een boeket kunt opnemen. In de knop geplukt, zal een papaver een dag of drie blijven staan. Een goede bos is evenwichtig opgebouwd en kent showstoppers, toortsen, ondersteunende bloemen, vullende bloemen en … lucht. Juist de bloemen die minder opvallen, geven het boeket een weelderig aanzien.

Conclusie

Wie droomt van een eigen pluktuin (en ik kan niet om de conclusie heen dat je na het lezen en bekijken van Het grote ecologische pluktuin boek niet anders meer wil), die moet dit tuinboek zeker lezen en gaan gebruiken. Het boek is heel mooi vormgegeven. Het staat boordevol tips die ook nog eens in toegankelijke taal zijn geschreven. Achterin het boek vind je uitgebreide schema’s en een index die het zoeken eenvoudiger maakt.

Beide auteurs zijn professionele bloemenkwekers en weten dus vanuit de praktijk hoe het is om een pluktuin te verzorgen. Wie op ecologische wijze bloemen uit eigen tuin wil oogsten, die kan niet om dit boek heen.

Het grote ecologische pluktuin boek / Lies Couckuyt en Monique van Wegen / Vonk Uitgevers / als hardcover

PS.
Carlijn Krielaars noemt zich ecologisch minituintjes-specialist. En ze is de uitvinder van het beroep geveltuintjes-hovenier. Onder de naam De Groene Buurvrouw zet ze zich in voor het aanleggen van geveltuintjes in de stad. Elk geveltuintje is een mini-natuurreservaat op zich. En bovendien levert zo’n klein tuintje het nodige geluk op. Het fleurt je huis op, levert verkoeling tijdens warme dagen en het is beter voor je mentale gezondheid. Lees hier mijn recensie over het boek De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.