Recensie: Het Grote Beestenfeest, Kees Stip

OP EEN KOEKOEK

Een koekoek wilde te Schalkhaar
haar ei kwijt, maar de grasmus daar,
op zo’n verrassing niet verzot,
werd woedend en het duurde tot
de daaropvolgende maand mei
eer het weer koekoek was en ei.

In deze recensie lees je meer over de klassieker Het Grote Beestenfeest van Kees Stip.

GROTE BEESTENFEEST

Wie al sinds jaar en dag de Volkskrant leest, herinnert zich hem nog best: Kees Stip (1913-2001), de grootste dierendichter in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Trijntje Fop, zo luidde het pseudoniem waaronder hij honderden dierenversjes schreef voor de Volkskrant. Ik maakte kennis met zijn weergaloze dierenversjes toen ik op een rommelmarkt Het Grote Beestenfeest kocht, ‘de beste Trijntje Fops aller tijden’. Tijdens een vakantie in Normandië heb ik vrouw en kinders getrakteerd op alle zeshonderdvijftien versjes. Vooruit dan, op het risico dat ik hem te veel citeer nog een versje:

OP EEN KONIJN

Toen een konijn geruime tijd
konijnekleertjes had gebreid
sloot zij vermoeid de ogen toe.
‘Voortdurend als ik breiensmoe
ben uitgebreid,’ sprak dat konijn,
‘pleegt mijn gezin het ook te zijn.’

De strenge vormen die Kees Stip hanteerde voor zijn versjes zal ik je besparen. Het is hier tenslotte geen literair forum. Een van de vormvereisten was dat een dierenversje een plaatsnaam bevatte. Dat hij zich uitzonderingen permitteerde bewijst hij met het vers OP EEN KONIJN.

Is dit nu een natuurboek? Ach, waarom zou het géén natuurboek zijn? Zo veel natuur in die hilarische dierenversjes. Dat streelt de zinnen! Hoewel poëzie niet bepaald in hoog aanzien staat onder tieners, hou ik een pleidooi om ze deze versjes eens te laten lezen, of beter nog: voor te lezen. Tijdens een les Nederlands of ‘s avonds na het journaal. En anders voor het naar bed gaan. Echt een groot feest, al was het slechts voor jezelf! Een enkel gedicht bevat een boodschap die ook nu nog actueel is:

OP EEN RINGSLANG

Twee lege huiden in het gras
was alles wat er over was
nadat twee ringslangen te Rolde.
elkaar die hadden volgescholden.

Laat, kinders, over iemand huid
U nooit geringslangschattend uit.

Voor een tientje koop je een tweedehands exemplaar dat er nog redelijk uitziet. Gewoon doen. De Trijntje Fops van Kees Stip mogen niet verloren gaan. En het zou de uitgever sieren wanneer hij dit boek ook weer als nieuw beschikbaar zou maken. Dat is tegenwoordig met de moderne druk- en printtechnieken zo moeilijk niet.

Het Grote Beestenfeest / Kees Stip / Uitgeverij Bert Bakker / paperback / tweedehands