Recensie: Het brandnetelboek, Natasja van der Meer

Na het lezen van Het brandnetelboek van Natasja van der Meer bleef eigenlijk slechts één vraag resoneren: waarom stappen onze boeren niet massaal over op de teelt van brandnetels? Zo ontzettend veel toepassingen die ook nog eens duurzaam zijn… deze alomtegenwoordige plant zou je ook op tal van akkers verwachten! En omdat deze plant van stikstof houdt, helpt hij de boeren misschien ook nog eens deels uit de stikstofcrisis.

Het brandnetelboek is overigens geen beschouwend boek. Het is een praktisch boek met een groot aantal recepten voor huis, thuis en keuken. Maar in de inleidende hoofdstukken lees je natuurlijk wel over de grote voordelen van brandnetels. De brandnetel blijkt boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten te zitten. Het nuttigen van brandnetels is dan ook goed voor je gezondheid. Wat ik ook ontdekte is dat brandnetels geneeskrachtige werkingen hebben. Dat ze je lichaam inwendig reinigen. En je kunt de plant ook nog eens gebruiken voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo, conditioner en zeep. En last but not least: van de sterke vezels in de plant kun je papier, garen en manden maken. Nee, dit was nog niet het laatste. Brandnetels zijn ook goed voor de biodiversiteit, want talloze dieren leven van en op de brandnetel. Ook voor de tuin dus een prima keuze als je een hoekje achteraf hebt.

Bovenstaande wijsheid is trouwens geen nieuwlichterij. Al in de oudheid kende men de werkingen van de brandnetel al, en onze verre voorouders gebruikten de brandnetel dan ook volop. De beroemde ijsmummie Ötzi, gevonden op de grens van Oostenrijk en Italië, had bijvoorbeeld neteltouw in zijn uitrusting. En in Denemarken en Engeland zijn duizenden jaar oude stukjes neteldoek gevonden. Zo gek waren onze voorouders nog niet!

Laten wij onze voorouders dan maar volgen in het goede. Ga maar eens broodjes bakken met brandnetelblaadjes erin. Bak een energiereep waarin je gram brandnetelzaadjes mengt. Kaasballetjes gemaakt van geitenmelk waarin gedroogde brandnetelblaadjes zijn gemengd, dat klinkt toch ook lekker? Of hou je van de oosterse keuken? Maak dan een tempura naar een recept van Mevrouw Onkruid, een veganistische kookster. Trendy is het recept voor kombacha dat kennelijk een lekker en gezond drankje is. De 20 gram aan gedroogde brandnetelblaadjes verhoogt de helende werking van dit drankje.

recensie het brandnetelboek natasja van der meer

Heb je last van voorjaarsmoeheid? Maak dan een shot met een handvol brandneteltoppen. Mannen met prostaatklachten nuttigen een infusie gemaakt met brandnetelwortels. Jezelf (of een ander) licht martelen door met een bosje brandnetels op een pijnlijke plek te slaan, zou helpen tegen klachten als reuma, jicht, spit en artritis. Mijn kinderen heb ik het drinken van brandnetelsiroop aanbevolen, want dat vermindert de verschijnselen van hooikoorts.

Tot nu toe de recepten voor de inwendige mens. Ook de praktische mens kan met brandnetels aan de slag. Maak inkt van gekookte brandnetels. Kinderen zullen plezier hebben aan het waskrijt met brandnetelpigment. Spin garen van brandnetelvezels. Of maak een voedende en ontstekingsremmende olie.

Ik sta echt versteld van de grote hoeveelheid recepten die je aantreft in Het brandnetelboek. Deze plant met zijn branderige stekels is heel veelzijdig. Allemaal aan de brandnetel dus! Plant wat brandnetels in je tuin. Of zoek naar een veldje verse brandnetels waar honden en verkeer ver van blijven. Want dat is in ons land natuurlijk wel een uitdaging: in park of bos schone brandnetels te vinden.

Het brandnetelboek raad ik iedereen aan die kokkerelt, knutselt en tuiniert met aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. Het boek is prachtig vormgegeven bovendien. Foto’s en illustraties maken Het brandnetelboek ook een lust voor het oog!

Het brandnetelboek / Natasja van der Meer / Terra / hardcover