Recensie: Het bos. Het handboek voor elke boswandeling, Peter Wohlleben

De Duitse boswachter Peter Wohlleben is intussen een van de bekendste schrijvers van natuurboeken. Alles in hem ademt bos. Hij moet zelf welhaast ook wel naar bos ruiken. Wat je ook van hem denkt, schrijven kan hij. Zijn lichtvoetige stijl is heel informatief in interessant. Lees je een boek van Wohlleben dan heb je veel geleerd over het bos, of over bomen. Dit najaar verscheen weer een nieuw boek van hem over, inderdaad, het bos. De titel ligt voor de hand: Het bos. Een handboek voor iedereen die wel eens door het bos wandelt. 

 

 

 

 

Eerst nog even de twee eerdere bestsellers van Peter Wohlleden noemen: Het verborgen leven van bomen. In dat boek laat hij je zien hoe bijzonder bomen zijn. Hoe intelligent ook, want hoewel bomen niet bewegen blijken ze toch hoogontwikkelde wezens te zijn. In het tweede boek gaat hij juist in op het innerlijk van dieren. Laat het idee varen dat dieren worden voortgedreven door hun instincten. Dieren blijken ook een hoogstaand innerlijk leven te hebben. Wohlleben verkreeg enorme bekendheid met deze twee boeken en dat komt door de combinatie van vernieuwende inzichten en lichtvoetige stijl.




Peter Wohlleben is vooral bekend als de boswachter die zijn bospercelen op een natuurlijke wijze beheerde. Weg met de grootschalige machines. Laat natuurlijke processen de bossen beheren. Dan krijg je een bos in evenwicht. En ik meen dat hij daar gelijk in heeft. Ondertussen promoot hij het bos als de beste marketeer. Ga lekker het bos in, dat is gezond voor je. Hij organiseerde zelfs survivalkampen in het bos. En er valt heel veel te beleven in het bos. En te ontdekken. Voor wie open staat voor al dat bijzonders in het bos schreef hij een handboek: Het bos. Een handboek voor elke boswandeling.

In Het bos. Een handboek voor elke boswandeling geeft Peter Wohlleben allerhande tips voor het wandelen door de bossen. Heel praktische tips en aanwijzingen. Lekker struinen door het bos. En vraag je jezelf af of je lawaai mag maken in het bos? Van Wohlleben mag dat best. De dieren hebben er geen last van, sterker nog: een wandelaar of kinderen die lawaai maken vormen geen gevaar. Het zijn de jagers die stilletjes door het bos sluipen. Dat zijn de gevaarlijke types en dat weten de dieren opperbest.

Natuurlijk gaat Wohlleben ook in op het verzamelen van spullen in het bos. Zolang het allemaal voor eigen gebruik is, vindt hij dat geen enkel probleem. In Duitsland is er natuurlijk een eeuwenoude traditie van oogsten uit het bos. Vruchten, paddenstoelen, en noten. Maar je zou spoorzoeken ook kunnen rekenen tot het oogsten in het bos. Je vult weliswaar geen emmer, maar wel je hoofd met indrukken van het dierenleven in het bos. Denk je aan Duitsland en dieren, dan denk je vast ook aan de wolf. In Duitsland leven inmiddels tientallen roedels en ik hoop dat er zich snel eentje vestigt in Nederland. Geen betere beheerder van groot wild dan de wolf. Zijn we meteen verlost van de jagers die met hun gevaarlijke geweren bos en veld uitkammen. Nu hamer ik dus op het nut van de wolf, maar dat zal Wohlleben niet aanstaan. In de natuur wordt niet gesproken in termen van nut en onnut. En hij gaat in op een andere mythe: dat de roofdieren het aantal prooidieren reguleren. Dat ontzenuwt hij. Het zijn de prooien die het aantal roofdieren bepalen. Weinig prooidieren betekent ook weinig roofdieren. En veel prooidieren veel roofdieren.

Het grappige is dat Wohlleben soms ook over zijn eigen schaduw heen stapt. Eigenlijk was hij altijd fel tegenstander van het bijvoederen van dieren. Zelfs een voederplank voor de wintervogels was hem te veel. De natuur reguleert zichzelf. Voeder je wintervogels bij, dan staan de trekvogels in het voorjaar terug keren op achterstand. Die vinden opeens veel minder voedsel omdat veel te veel wintervogels de winter hebben overleefd. Maar ja, wie kinderen heeft, moet soms bakzeil halen. En dat geldt ook voor Wohlleben.

Het bos. Een handleiding voor elke boswandeling bevat tal van andere praktische hoofdstukken. Een determinatieboekje dat niet saai is bijvoorbeeld. Je moet wel van lezen houden, want de bomen in dat determinatieboekje worden niet afgebeeld, maar beschreven. Zelf brandhout maken, ook al een thema dat mij aanspreekt. Wat je moet doen als je in het bos bent en het begint te onweren. Kies in geen geval de hoogste boom uit als schuilplaats. Sterker nog, wist je dat je onder sommige loofbomen twee keer zo nat wordt tijdens een regenbui? En hoe overleef je in het bos als je geen eten meer in je rugzak hebt? De korte overlevingsgids van Peter Wohlleben brengt je in staat om een paar weken eenzaam wandelen door het bos te overleven.

Het bos. Het handboek voor elke boswandeling is weer een authentieke Wohlleben. Interessant, lichtvoetig, informatief en heel praktisch. Geen boek met plaatjes, maar een heerlijk leesboek. Ben je vaak in het bos te vinden, dan is dit echt een boek voor jou. Op zoek naar een authentiek en soms zelfs zelfvoorzienend verblijf in het bos. Verrassend op elke bladzijde.

Het bos. Het handboek voor elke boswandeling / Peter Wohlleben / Uitgeverij Lev / als luxe paperback en als e-book

 

 

De beste vogelgidsen voor kinderen van dit moment:


Ik weet zeker dat héél véél kinderen héél véél plezier gaan beleven aan deze vogelgids!

Sprankelend vormgegeven en een heel slimme opzet waardoor je heel snel de vogel herkent.

Met leuke opdrachten en notitielijnen. 

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Toegankelijke beschrijvingen van de meest voorkomende vogels in Nederland en België.

Boordevol informatie over vogels. 

Met afstreeplijst voor de soorten die je gezien hebt.

Een vogelgidsje voor kinderen die nog maar net zijn begonnen met vogels kijken.


Héél eenvoudig van opzet.

Kinderen die al wat ervaring hebben met vogels kijken, raad ik deze niet aan. Dan is deze te eenvoudig en ga door naar nummer 3.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Vogelgids voor alle leeftijden.

Toegankelijke beschrijven en duidelijke foto's van 142 vogelsoorten.

Handige checklist die je helpen bij het herkennen van de vogels.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk de meest voorkomende soorten vogels in je tuin en het park te herkennen.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk verschillende soorten vogels in je tuin te herkennen.

Populaire vogelgids voor jongeren, beginnende vogelaars en vakantiegangers.

Toegankelijke beschrijvingen.

Compacte en dus handzame uitvoering.

Steeds meer kinderen ontdekken hoe leuk vogels kijken is.

Vogelbescherming Nederland haalde er het Jeugdjournaal mee: met het bericht dat steeds meer kinderen vogels kijken leuk vinden. Naar aanleiding van dit bericht maakte ik een filmpje voor kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels kijken.

Ben je op zoek naar een goede maar betaalbare verrekijker voor een kind, bekijk dan mijn overzicht van geschikte modellen. Het is een mix van verrekijkers voor jonge en oudere kinderen.