Recensie: Het boek van Oerrr, Natuurmonumenten

Wat is er nu leuker voor kinderen dan lekker ravotten in de natuur? In Het boek van OOERRR vind je tips, weetjes en ideeën voor kinderen om lekker in de natuur bezig te zijn. Voor gezinnen die van de natuur houden is dit het perfecte boek. Ga op ontdekkingstocht in de Nederlandse natuur!

Het boek van OOERRR is opgebouwd uit vier elementen:

  1. Speelnatuur. Hier kun je je kind(eren) loslaten in de natuur waar ze de natuur kunnen ruiken, voelen en proeven. En misschien doe jij zelf als ouder of begeleider ook vrolijk mee?
  2. Naar buiten. De leukste natuuruitjes voor kinderen.
  3. Maken. De mooiste creaties maken van natuurproducten als bladeren, takken en andere natuurschatten.
  4. Help mee. De dieren in jouw omgeving kunnen wel wat hulp gebruiken. Hoe je dat kunt doen, ontdek je hier.

Deze vier elementen lopen door elkaar heen. Dat geeft Het boek van OOERRR een levendig karakter. Nooit een saai moment in dit boek! In de categorie Speelnatuur opent het boek op natuureiland Tiengemeten. Op een natuurlijke speelplek van maar liefst negen voetbalvelden groot kunnen kinderen hun gang gaan in de natuur. En dat betekent: een ruige dag voor het hele gezin. De foto’s van de bemodderde kinderen doen vermoeden dat je het beste ook maar een stel schonen kleren en wat handdoeken kunt meenemen naar het eiland!

In de categorie Naar buiten doen we iets wat vrijwel elk kind leuk vindt: we gaan naar het strand. Niet alleen om de zwemmen of in het zand te graven. Zeker óók om schelpen, wrakstukken, zeewier, kwallen en al het andere moois dat aanspoelt te jutten. En de creatievelingen onder ons die maken van hun vondsten heuse jutterskunst. Je kunt in de categorie Naar buiten overigens ook op keversafari of een eigen pijl-en-boog maken. Soms lijkt het wel alsof je naar de scouting gaat, maar dan met je gezin…

recensie het boek van oerrr natuurmonumenten

Over kunstschatten maken gesproken… In de categorie Maken gaan de trossen echt los. Als ik in mijn jeugd had gelezen over kastanjes beschilderen, dan had ik me daar wel aan kunnen wijden en was ik nu een gevierd kastanje-kunstenaar geweest. Er waren dan in het najaar dat we met jutezakken vol kastanjes thuis kwamen. Je kunt stempels maken. Of bijenijsjes om jezelf te plezieren tijdens je uitstapjes in de natuur.

En ook heel praktisch: in de categorie Help mee verwen je de vogels in je tuin met vogelsnacks die je zelf maakt. Je ontdekt hoe je bomen en planten kunt stekken. Of je maakt een egelhuisje, iets dat ik mezelf al een tijdlang heb voorgenomen, maar dat ik nodig moet gaan uitvoeren. De eerste egel is namelijk in onze tuin gesignaleerd…

Voor gezinnen met oog voor de natuur is Het boek van OOERRR een ontzettend leuk en inspirerend boek. Het boek is samengesteld door mensen van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. De inhoud is niet alleen inspirerend, de vormgeving is ook vrolijk en aantrekkelijk. Het hele boek ademt natuur en zet je aan om lekker de natuur in te gaan. Waar je dat kunt doen, waar het voor kinderen het allerleukst is (lees: waar ze zich helemaal kunnen uitleven) en wat je zoal kunt maken met voorwerpen uit de natuur, of dieren in de natuur… Een leuk gezinsboek dus. Erop uit dus, naar buiten, waar het avontuur lonkt!

Het boek van OOERRR / Natuurmonumenten / als paperback

PS.
Onderzoek toont het belang aan van een groene omgeving. Zelfs voor ongeboren kinderen is het goed dat de ouder(s) in een groene omgeving leven. De hoeveelheid groen in de omgeving van een zwangere vrouw schijnt zelfs al invloed te hebben op de ontwikkeling van de baby. Zo zou een groene omgeving tijdens de ontwikkeling zorgen voor meer fysieke activiteit, een lager risico op obesitas en een lagere kans op ontwikkeling van neurologische ontwikkelingsstoornissen. In haar boek Naar buiten met jonge kinderen leert Denise Enthoven je om de natuur te ontdekken met baby, dreumes en peuter. Je kunt het belang ervan nauwelijks overschatten… Lees hier mijn recensie over Naar buiten van Denise Enthoven.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!