Recensie: Herken wie ik ben, Jasper de Ruiter

Je gaat de natuur in en wilt de meest voorkomende dieren en planten herkennen. Een stapel veldgidsen meesjouwen wil je niet. Dan is een totaalgids een goede oplossing. Herken wie ik ben van Jasper de Ruiter bevat talloze herkenningskaarten waarmee je de meest voorkomende soorten herkent. Niet alleen aan hun uiterlijk, maar ook aan de sporen die ze achterlaten. Wat is de kracht van deze veldgids?

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Op ontdekking in de natuur is voor velen een spannend avontuur. Je komt allerlei onbekende en fascinerende wezens tegen. Planten en bomen allereerst. Daar kun je vaak niet omheen of doorheen. In en tussen die planten en bomen leven op hun beurt talloze dieren. De meeste leiden een behoorlijk onzichtbaar leven, denk aan bodemdieren en zoogdieren die alleen in de nacht actief zijn. Andere dieren zijn meer zichtbaar en hoor je overdag kwetteren en zingen. Denk aan de vogels. Of je ziet ze op zomerse dagen de bloemen in je tuin bezoeken zoals dagvlinders en andere insectensoorten.

Jasper de Bruin geeft in zijn gids Herken wie ik ben allerlei tips voor je ontdekkingstochten. Bij vogels let je onder andere op hun grootte, de vorm en de kleur van poten en snavel en je kijkt naar opvallend gedrag. Bij insecten gaat je aandacht bijvoorbeeld uit naar opvallende kleuren en de vorm en grootte van de voelsprieten. Bij insecten kijk je ook naar de periode van het jaar waarin je hem ziet. En zo krijgt je bij heel veel soorten tips waarop je kunt letten. Je krijgt bovendien allerlei ezelsbruggetjes en adviezen. Over wat de beste plekken zijn om planten en dieren te bekijken bijvoorbeeld.

recensie herken wie ik ben jasper de ruiter

Dan komen we aan bij de herkenningskaarten. De veldgids opent met de zoogdieren. De opzet is heel basaal: kleurenplaatjes van de zoogdieren met hun Nederlandse namen erbij. De Ruige dwergvleermuis, muskusrat en steenmarter staan erop, te midden van een groot aantal andere zoogdieren. Stadsvogels vullen de tweede herkenningskaart en dan kom je uit bij de eetbare wilde planten. De herkenningskaarten zijn ingedeeld per biotoop. Zo vindt ik ook een kaart ‘dieren in de tuin’ en daar zie ik een grote verzameling dieren op. Van boomblauwtje (een dagvlinder) tot gewone tuinslak en hooiwagen. De tuinvogels staan op de volgende pagina’s. Enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een herkenningskaart voor. Weidevogels? Daar zijn de eenden, steltlopers en roofvogels die je in de weide kunt zien. Ga je wandelen door het bos en over de hei? Dan even bladeren naar de pagina’s met de grote grazers, sommige met vervaarlijke horens. En dan vind je daar natuurlijk ook een kaart met vogels van heide en vennen. Met de reptielen, dagvlinders, insecten en vele, vele andere dieren.

Al die dieren laten sporen na. Zie je een dierspoor, dan blader je naar de herkenningskaarten met diersporen.

Geen ingewikkelde omschrijvingen, dat valt op. In dit boek vind je alleen de afbeeldingen (tekeningen) van de soorten met daarbij de naam. Tussendoor vind je beschrijvingen van biotopen, krijg je tips en adviezen en lees je kort over de achtergronden. Bij de paddenstoelen gaat de auteur kort in op de bouw van de paddenstoel.

Mijn eerste vakantiebaantje was het steken van zee-aas voor de sportvissers. Leuk dat ik ook een alinea tegenkom over pieren steken. Met daaronder de bekende pieren die ik uit de modder van de Oosterschelde tevoorschijn toverde: wadpier, zager en zeeduizendpoot. Mooi ook dat ik op de herkenningskaart vogels van het wad de drie soorten rotganzen tegenkom. Dat is voor mij een iconische vogel waar ik altijd naar zal kijken.

Jasper de Ruiter kreeg bekendheid met zijn herkenningskaarten die hij ontwierp en die hij los aanbiedt. In Herken wie ik ben bundelt hij al die herkenningskaarten en dat levert een zeer complete veldgids op die bovendien ook nog eens heel laagdrempelig is. Je moet soms wel flink bladeren op zoek naar het biotoop dat je bezoekt en naar de juiste herkenningskaarten. Dat levert soms een aardige zoektocht op. Daar staat tegenover dat deze gids het meezeulen van meerdere veldgidsen vervangt. De opmaak is herkenbaar, full colour, laagdrempelig.

Een leuke veldgids voor wie zich bij het determineren wil beperken tot de meest basale informatie, namelijk tot het uiterlijk van planten en dieren. Een laagdrempelige veldgids voor zo ongeveer alle dieren en planten die je in ons land kunt zien. Geschikt voor een breed publiek en door het ontbreken van ingewikkelde omschrijvingen zeker ook voor de jeugd.

Herken wie ik ben / Jasper de Ruiter / Tringa Paintings / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)