Recensie: Herken de kustvogel, Lars Gejl en Ger Meesters

De kust is populair onder vogelaars. In najaar, winter en lente zie je gegarandeerd vogels en soms heel bijzondere ook. Ook op mij oefent de kuststrook een grote aantrekkingskracht uit. De Brouwersdam, de Oosterschelde en de omgeving van de Maasvlakte zijn schitterende vogelgebieden. Speciaal voor liefhebbers van de kuststreken verscheen de uitstekende vogelgids Herken de kustvogel. Een veldgids die meer dan 160 soorten beschrijft en afbeeldt.

Andere actuele gidsen voor op het strand en aan de kust:

minigids strand en zee
compactgids kustvogels

Lars Gejl en Ger Meesters zijn gerenommeerde natuurfotografen en vogelkenners. Beide hebben meerdere vogelboeken op hun naam staan. Nu dus ook de veldgids Herken de kustvogel. De gids telt 168 pagina’s en beschrijft ruim 160 soorten. De meeste vogels krijgen een hele pagina aandacht en dat is gezien de afmetingen van de gids heerlijk ruim. De teksten zijn toegankelijk geschreven. Twee natuurfotografen, het kan niet anders of alle vogels worden afgebeeld door foto’s. Vaak twee of zelfs drie foto’s per soort, bijvoorbeeld van het zomer- en winterkleed of het vluchtbeeld. Omdat kustvogels bekijken vaak ook een kwestie is van silhouetten herkennen, bevat Herken de kustvogel een overzicht van silhouetten van alle kustvogels.

herken de kustvogel

Het begrip kustvogel moet je trouwens ruim nemen. Dat meeuwen erin voorkomen, spreekt vanzelf. Hetzelfde geldt voor duikers, alken, jagers en steltlopers. Maar in Nederland zie je ook zangvogels en zelfs uilen langs de kust. Met name in de kustperioden. Dan passeren soms tienduizenden vogels per dag de telposten in de duinen. Westenschouwen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is zo’n locatie. Sta je in oktober ‘s ochtends vroeg boven aan de ‘Trap der duizend zuchten’ dan zie en hoor je allerlei soorten passeren. In de schemer komt het pas echt aan op vogelkennis! Denk dan aan vogels als gele kwikstaart, vink en goudhaantje. Nu ligt de focus in deze vogelgids gelukkig vooral op de ‘echte’ kustvogels. Jan-van-Gent, roodkeelduiker, terekruiter en krombekstrandloper om er maar eens een paar te noemen. Zangvogels worden in beperkte mate besproken en dat vind ik goede keus, want waar begin je en waar stop je dan? Elke zangvogel komt wel eens voor aan de kust of in de duinbossen. Met zoveel meeuwen, jagers, zeevogels, steltlopers en meer is dit een zeer bruikbare gids voor aan de kust.

De QR-codes achterin het boek geven aan dat de auteurs met hun tijd meegaan. Van 83 vogels kun je op die manier ook de geluiden beluisteren.

Een tijdje geleden besprak ik ook die andere vogelgids voor aan de kust: de Haymann’s Zakgids kust- en Wadvogels van Europa. Als je mij vraagt welke gids ik de beste vind, dan blijf ik eerlijk gezegd het antwoord schuldig. Ik heb zelf een voorkeur voor illustraties omdat details op die manier beter uitgelicht kunnen worden. Maar niet iedereen heeft een voorkeur voor illustraties. Bovendien is de kwaliteit van de foto’s in de gids Herken de kustvogel zo hoog, dat de foto’s zich prima kunnen meten met illustraties. Ook het niveau en de toegankelijkheid van de teksten verschilt niet veel. De zakgids van Haymann is iets goedkoper, maar daar staat tegenover dat de gids van Lars Gejl en Ger Meesters weer ruimer van opzet is. Nou ja, je hebt keus, en dat is ook wel zo prettig.

De vogelgids Herken de kustvogel van Lars Gejl en Ger Meesters is een uitstekende vogelgids voor aan de kust. Een goede keus voor vogelaars die regelmatig onze kuststreken (en die in het nabije buitenland) bezoeken.

Herken de kustvogel / Lars Gejl en Ger Meesters / Kosmos Uitgevers / alleen als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)