Recensie: Herken de kustvogel, Lars Gejl en Ger Meesters

De kust is populair onder vogelaars. In najaar, winter en lente zie je gegarandeerd vogels en soms heel bijzondere ook. Ook op mij oefent de kuststrook een grote aantrekkingskracht uit. De Brouwersdam, de Oosterschelde en de omgeving van de Maasvlakte zijn schitterende vogelgebieden. Speciaal voor liefhebbers van de kuststreken verscheen de uitstekende Zakgids kustvogels. Een veldgids die meer dan 160 soorten beschrijft en afbeeldt.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Lars Gejl en Ger Meesters zijn gerenommeerde natuurfotografen en vogelkenners. Beide hebben meerdere vogelboeken op hun naam staan. Nu dus ook de Zakgids kustvogel. De gids telt 168 pagina’s en beschrijft ruim 160 soorten. De meeste vogels krijgen een hele pagina aandacht en dat is gezien de afmetingen van de gids heerlijk ruim. De teksten zijn toegankelijk geschreven. Twee natuurfotografen, het kan niet anders of alle vogels worden afgebeeld door foto’s. Vaak twee of zelfs drie foto’s per soort, bijvoorbeeld van het zomer- en winterkleed of het vluchtbeeld. Omdat kustvogels bekijken vaak ook een kwestie is van silhouetten herkennen, bevat de Zakgids kustvogels een overzicht van silhouetten van alle kustvogels.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

recensie zakgids kustvogels lars gejl en ger meesters

Het begrip kustvogel nemen de auteurs trouwens ruim. Dat meeuwen erin voorkomen, spreekt vanzelf. Hetzelfde geldt voor duikers, alken, jagers en steltlopers. Maar in Nederland zie je ook zangvogels en zelfs uilen langs de kust. Met name in de kustperioden. Dan passeren soms tienduizenden vogels per dag de telposten in de duinen. Westenschouwen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is zo’n locatie. Sta je in oktober ‘s ochtends vroeg boven aan de ‘Trap der duizend zuchten’ dan zie en hoor je allerlei soorten passeren. In de schemer komt het pas echt aan op vogelkennis! Denk dan aan vogels als gele kwikstaart, vink en goudhaantje. Nu ligt de focus in deze vogelgids gelukkig vooral op de ‘echte’ kustvogels. Jan-van-Gent, roodkeelduiker, terekruiter en krombekstrandloper om er maar eens een paar te noemen. Zangvogels worden in beperkte mate besproken en dat vind ik goede keus, want waar begin je en waar stop je dan? Elke zangvogel komt wel eens voor aan de kust of in de duinbossen. Met zoveel meeuwen, jagers, zeevogels, steltlopers en meer is dit een zeer bruikbare gids voor aan de kust.

De QR-codes achterin het boek geven aan dat de auteurs met hun tijd meegaan. Van 83 vogels kun je op die manier ook de geluiden beluisteren.

De Zakgids kustvogels van Lars Gejl en Ger Meesters is een uitstekende vogelgids voor aan de kust. Een goede keus voor vogelaars die regelmatig onze kuststreken (en die in het nabije buitenland) bezoeken. Deze gids verscheen overigens eerder onder de titel Herken de kustvogel.

Zakgids kustvogels / Lars Gejl en Ger Meesters / Noordboek Natuur / als paperback