Recensie: Het hele jaar door Op Stap, Annemarieke Piers en Claudette Halkes

‘De leukste wandelingen voor het hele gezin,’ staat met grote letters op de cover van de fraai vormgegeven wandelgids Het hele jaar door Op Stap van Annemarieke Piers en Claudette Halkes. Niets leukers dan een wandeling door de natuur te maken! Vijfentwintig wandelingen vind je in deze wandelgids, verspreid over het hele land én voor alle jaargetijden.

Noord, oost, zuid, west én het midden. Alle windstreken doen mee in Het hele jaar door Op Stap. Waar je ook woont, of waar je ook op vakantie gaat in ons land, overal vind je wel een natuurgebied waar het heerlijk wandelen is. De auteurs hebben in samenwerking met Natuurmonumenten vijfentwintig mooie wandelingen gekozen. Wandelingen waar alle leden van het gezin blij van worden. Zelfs de jongeren in het gezin zullen voor even het blauwe licht van de beeldschermen vergeten.

Dat Het hele jaar door Op Stap alle leden van het gezin aanspreekt, komt ook door de vrolijke en aantrekkelijke vormgeving van de wandelgids. Het zijn bepaald geen saaie beschrijvingen van de wandelroutes. Nee, elke route is een collage van vrolijke foto’s, tekstjes die je enthousiast maken en hippe tekeningen. Laat ik eens een wandeling kiezen door een gebied waar ik vaak kom: Voornes Duin. Dit duingebied ligt op Voorne-Putten, een Zuid-Hollands eiland. Je leest eerst hoe de auteur met haar gezin op het foute patat-strand terecht komt. Dat was de bedoeling niet! De kinderen zal het een zorg zijn. Die spelen eerst een tijdje op dat patat-strand, maar dan is het toch echt tijd om door te rijden naar Voornes Duin. Zo druk als het op het strand was, zo rustig is het daar. Het bos, de drassige veldjes en het jonge bos maken de kinderen wild enthousiast. De kleinste wil gedragen worden, maar de rest gaat op een draf door het gebied. In Voornes Duin kun je een aantal eendensoorten zien en daarom een mooie pagina met uitleg over die watervogels. En omdat in de drassige veldjes en plassen veel waterdieren leven, is een zoekkaart voor waterdiertjes bij de wandelroute opgenomen. Neem schepnet en emmer mee en de kinderen hebben urenlang pret. Niet bang zijn voor torren, slakken of zoetwaterpissenbedden! Deze en de zoekkaartjes verderop in de gids kun je natuurlijk ook op andere plaatsen in Nederland gebruiken.

Omdat het zulke leuke beschrijvingen zijn, blader ik door naar de Kaapse Bossen in de provincie Utrecht. Hier gaan we op zoek naar paddenstoelen. De start is bij een theehuis en we passeren een spannende uitkijktoren. Natuurlijk worden er paddenstoelen gezocht. Een leuk element is de top 5 van andere gebieden waar je veel paddenstoelen kunt vinden. Natuurlijk ontbreekt de zoekkaart voor paddenstoelen niet. Ontzettend leuk dus voor als je in de herfst een boswandeling wilt maken. Tenslotte nog een van mijn favoriete wandelingen in deze gids, niet omdat ik er ooit ben geweest, maar puur vanwege de activiteit: vlinders kijken op Landgoed De Duinen in het noordoosten van Nederland. Wat een goed zoekkaartje zeg, daar kunnen we iets mee!

Op diezelfde inspirerende en enthousiaste wijze wijzen de auteurs van Het hele jaar door Op Pad je op gebieden als het Bergherbos, de Zak van Zuid-Beveland, de Kennemerduinen, Schiermonnikoog en de Sallandse Heuvelrug. Een activiteit die kinderen zeker zal aanspreken is het bekijken van zeehonden op Texel. Ik noem zomaar een paar gebieden, er staan er nog veel meer in deze gids.

Bij elke wandeling worden natuurlijk ook de praktische gegevens vermeld. Start- en eindpunt, of honden toegestaan zijn en, heel belangrijk: waar je lekker en kindvriendelijk iets kunt eten of drinken. Let in de inhoudsgave niet al te veel op de indeling naar windstreken. Zo ligt de Hoge Veluwe plots in het zuiden van Nederland en Texel in het oosten. Ach, het zij de auteurs vergeven. De beschrijvingen zijn er niet minder om en de TomTom levert je hopelijk op het juiste adres af.

Wil je op een vrije dag, in het weekend of tijdens een vakantie in een bijzonder gebied gaan wandelen, al dan niet met kinderen, dan is Het hele jaar door Op Stap een bijzonder inspirerende gids. De enthousiaste beschrijvingen en fraaie vormgeving brengen iedereen in beweging.

Het hele jaar door Op Stap / Annemarieke Piers en Claudette Halkes / Uitgeverij Snor / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!