Recensie: Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids, Hans Dorrestijn

Hans Dorrestijn staat voor mij aan de top van vogelminnend en schrijvend Nederland. Zijn verhalen zijn niet alleen vermakelijk, het is ook nog eens heerlijke literaire kost. Geen zogenaamde highbrow, maar verhalen die met zorg zijn geschreven en waar je heerlijk om kunt lachen. Dit najaar verscheen de verzamelbundel Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids. En volkomen is dit boek: het bevat alle vogelverhalen die hij ooit schreef.

Hans Dorrestijn, bij het theaterpubliek bekend vanwege zijn optredens, bij het televisiekijkend publiek bekend vanwege zijn rol in het gemoedelijke programma De baardmannetjes en bij het vogelminnend publiek bekend vanwege zijn vogelverhalen. Hans Dorrestijn begon pas op latere leeftijd met vogels kijken, maar schrijven deed hij al veel langer, en fantastisch. Ik weet nog goed hoe ik in de boekenkast van ons vakantiehuis in Bourgondië de Dorrestijns Vogelgids las en dat ik er toen zeer van heb genoten. Ik ken geen andere schrijver die zo hilarisch over vogels kijken schrijven kan.

Hou je van vogelverhalen of natuurboeken, dan vind ik de boeken van Hans Dorrestijn eigenlijk verplichte kost. En aangezien de Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids alle eerdere verhalen bundelt tot één totaalbundel, ben je nu snel klaar in de winkel. Gewoon deze ene uitgave aanschaffen en hup, je hebt alles. Ook leuk trouwens om mee aan te komen op een feestje of zo. Dit boek staat voor mij aan de top van de geschenken. Het is overigens niet voor tere zieltjes geschreven. Hans Dorrestijn weet als geen ander de draak te steken met verwaten mensen ‘die zich verheven voelen boven alles en iedereen.’ Je kent ze wel, van die vogelaars die alles weten en dat een ander maar al te graag laten weten ook.

Vermakelijk zijn al de tien voorwoorden waarmee de Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids begint. Met elke herdruk kwam er een voorwoord bij. Hier een twijfel, daar een mits en ook nog een maar. Al dat getob is Hans Dorrestijn ten voeten uit. Ik bescheurde het van het lachen en wat misschien ook een aardige is: ik bescheur het nog steeds van het lachen als ik zijn boeken open. Er zijn maar weinig boeken die ik bij tweede of derde lezing nog steeds leuk vind. De verhalen van Hans Dorrestijn behoren daar absoluut toe.

Ik steek dus graag de loftrompet uit over de Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids. Een van de meest hilarische vogelboeken die ik ken. Tot slot ook nog een compliment aan de vormgever. Ik vind de omslag wederom van grote klasse.

Hans Dorrestijns Volkomen Vogelgids / Hans Dorrestijn / Nijgh & van Ditmar / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)