Recensie: Handboek voor de moestuinier, Huw Richards

Het lijkt wel alsof de hele wereldpopulatie tegenwoordig alle dagen in de moestuin staat. Het ene boek voor de moestuinier is nog niet verschenen, of er komt weer een nieuw boek op de markt! De meeste boeken zijn prachtig vormgegeven, soms zelfs iets té prachtig zoals je hieronder zult ontdekken, en dat geldt ook voor het Handboek voor de moestuinier van de Britse auteur Huw Richards. Dit alwetende en ietwat elitaire boek is een ideaal handboek voor iedereen die een moestuin heeft, of er eentje wil beginnen en die alles een beetje planmatig aanpakt.

Planmatige opzet

Haal het meeste uit je moestuin. Dat is het motto van het Handboek voor de moestuinier. Het handboek leest hierdoor als de beste marketingboeken: de opzet is heel planmatig. Neem nu het eerste hoofdstuk Bepaal je tuindoelen. Vervolgens vraag je je af wat je missie is (dat doen marketeers in hun plannen ook altijd, ik ben zelf een marketeer), denk na over de permacultuur en een uitleg over de noodzaak van diversiteit. Vervolgens denk je na over het organiseren van je werkzaamheden. Efficiënt werken heet dat hoofdstuk. Bepaal je prioriteiten. Denk aan over hoe je de grote klussen gaat aanpakken. En reserveer tijd om goed naar je tuin te kijken en neem elk detail in je op. Dat is de beste manier om alle voordelen te zien en om creatieve oplossingen te vinden voor bestaande uitdagingen. Zelfs een heuse A/B test (een hippe bezigheid onder online marketeers) ontbreekt niet in dit boek! Ben je de plannen die je op kantoor opstelt beu, moet je ‘s avonds opnieuw een plan opstellen om je activiteiten in de moestuin te optimaliseren. Dank je de koekoek, Huw, denk ik dan. In de avond doe ik maar wat. Dan ga ik zeker geen plannen zitten bedenken, laat staan dat ik dan opnieuw een sluitende en allesomvattende formulering van mijn missie in de moestuin ga bedenken.

Een compleet handboek

Ondertussen is dit natuurlijk wel een handboek van formaat. Want laten we wel zijn, ondanks die planmatige aanpak, is dit wel een compleet handboek. Sterker nog, Huw Richards heeft ook oog voor de groene aspecten van het moestuinieren. Zo gaat hij in op de voordelen van de brandnetel. En legt hij uit waarom het ook goed is om in je moestuin naast groenten en fruit ook bloemen zou moeten aanplanten. De insecten die op de bloemen afkomen, zullen ook je groenten bestuiven evenals je fruitboompjes.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

recensie Handboek voor de moestuinier huw richards

Sociale interactie

Zelfs voor de sociale interactie heeft Huw oog. Dat vind ik helemaal top. Leg contact met andere moestuiniers en deel vaardigheden en producten. En hoewel ik dit sociale aspect zeer toejuich, het is immers het ultieme wapen tegen het hyperindividualisme dat de westerse samenlevingen bedreigt, toch benadert Huw het (opnieuw) economisch: ‘Samen met anderen kun je een collectief vormen dat jullie productiever en flexibeler maakt.’ Dat is nu precies ook weer waar jouw manager overdag over nadenkt als hij jou in de kantoortuin ziet werken. Hoe kan ik de productiviteit van mijn team optimaliseren en hoe kan ik mijn werknemers flexibeler inzetten? Deze doelen draaien heel wat mensen helaas een beetje dol. Goed, ik doe Huw natuurlijk een beetje onrecht, want een bladzijde verder roemt hij over de gezamenlijke teeltprojecten die ervoor zorgen dat er geen planten verdwijnen. En leg eens verbinding met andere tuiniers, zo raad hij aan. Zo kun je lekker kletsen, elkaar vragen stellen en oplossingen bedenken voor elkaar problemen. Dat vind ik dan weer wel een goede benadering. Als iedereen in de westerse wereld zo met elkaar zou omgaan, zou de cohesie in de samenleving er met sprongen op vooruit gaan.

Huw op zijn paasbest tussen de plantjes

Wat moet ik nog meer zeggen over dit allesomvattende Handboek voor de moestuinier dat het moestuinieren soms aanpakt zoals een manager? Het boek is schitterend vormgegeven. Sfeervolle kleurenfoto’s tonen je de geneugten van de moestuin. Ben je nog geen moestuinier, dan krijg je er geheid zin in na het doorbladeren van dit handboek. Het is echter soms ook een beetje té prachtig. Dan zie je Huw op zijn paasbest tussen zijn planten staan met brandschone handen. En zou het typisch Brits zijn om in de moestuin te werken met een schoon en gestreken overhemd aan? Ik moet er wel een beetje om grinniken. Ook in de filmpjes op zijn YouTube-kanaal zie je Huw meestal in een gestreken overhemd in de tuin werken. De ietwat elitaire uitstraling zij hem vergeven en hij zal vast niet malen om mijn opmerkingen. Hij heeft met zijn 754K volgers op YouTube toch maar mooi bijna duizend keer zoveel volgers dan ik met mijn vogelkanaal.

Conclusie

Pak je alles het liefst planmatig aan. Of ken je een moestuinier die echt van het plannen maken is? Dan is het Handboek voor de moestuinier beslist een aanrader. De korte hoofdstukken maken dat je snel naar een bepaald onderwerp bladert. Het leest ook lekker weg, die korte hoofdstukjes. De plaatjes zijn prachtig, soms iets té prachtig, maar dat toch liever dan een onaantrekkelijk vormgegeven handboek, nietwaar?

Handboek voor de moestuinier / Huw Richards / Forte Groen / als hardcover

recensie de low budget moestuin huw richards

PS.
Met honderdduizenden volgers op YouTube kon dit eerste boek van Huw Richards natuurlijk niet uitblijven. Hij schreef een boek dat naadloos aansluit bij het thema van zijn videokanaal: op een goedkope doch duurzame wijze groenten verbouwen. De titel van zijn boek laat zich dan ook raden: De low budget moestuin. Een boek waarin je ontdekt hoe je op een gemakkelijke manier zelf low budget groente en fruit kunt telen. Lees hier mijn recensie over zijn boek De low budget moestuin.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)