Dat het klimaat verandert is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar hoe hier als tuinier mee om te gaan? Hoe richt je je tuin zo in dat je extreme droogte en overvloedige regenval op een goede manier door komt? Marc Verachtert en Bart Verelst schreven het Handboek voor de klimaattuin. Hun ideeën om extreme weersomstandigheden te doorstaan zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en ervaring als tuinier.
Maak je tuin sterk voor alle weersomstandigheden en gastvrij voor bijen en vogels. Dat is het motto van het Handboek voor de klimaattuin. Dat spreekt mij wel aan. Niet alleen extreme regen en droogte zijn een gevolg van klimaatverandering, ook de biodiversiteit wordt door alle veranderingen geraakt en vaak geschaad.
Het eerste hoofdstuk spreekt mij al meteen aan. Pak de voortuin aan. Huizen met een volledig betegelde oprit hebben een prominente plaats in dit hoofdstuk. En in zo’n huis wonen wij! En al tijdenlang neem ik mezelf voor om de oprit op een andere manier in te richten. Vooral gastvrij voor insecten en vogels maar inderdaad, ook met het oog op die ene enorme regenbui of de langdurige droogte. Ik hoef gelukkig niet alle tegels te verwijderen. Ik zou ook een paar rijen tegels kunnen laten liggen zodat de auto nog bij de garage kan komen. De stroken tussen de tegels zou ik kunnen inzaaien met groen. Daar dienen we dan weer de biodiversiteit mee, zeker wanneer ik ook nog eens zou kiezen voor inheemse planten. Ben je echter het onderhoud van groene aanplant op je oprit liever kwijt dan rijk, dan kun je de stroken naast de tegels ook vullen met grint. Grint laat ook water door, soms zelfs beter dan groen, maar grint heeft wel als nadeel dat het niet verkoelend werkt. En dat doet groen dan weer wel!
Leg een reservoir aan voor het hemelwater. Het is gratis water waarmee je de tuin kunt besproeien. Een waterpartij in je tuin werkt op zomerse dagen als een airco en het trekt allerlei soorten dieren aan. Met een haag of een met planten bedekte muur hou je de temperaturen in de zomer ook een stuk lager. En wat zouden we zijn zonder de beestjes in de tuin? De auteurs leggen je haarfijn uit hoe je ook de vogels en bijen een plaats kunt bieden in je tuin.
Het Handboek voor de klimaattuin is ontzettend praktisch opgezet. Dat blijkt al wel uit de praktische tips voor het gazon, de moestuin, de borders, hagen en muren. Nog concreter zijn de overzichten van planten. De lijstjes die je her en der in het boek aantreft, en in de inhoudsopgave apart worden vermeld, helpen je om de juiste plantensoorten te kiezen. Planten voor poel en vijver bijvoorbeeld. Planten voor een prairieborder of voor in de bloembakken. Koop liefst biologisch of verkrijg stekjes van buurman, achterneef of vage kennis. Dan weet je zeker dat je geen chemische middelen in je tuin brengt waardoor je de gezondheid van mens en dier schaadt.
Het Handboek voor de klimaattuin is vooral ook een kloek boek. Een fraaie hardcover die ook nog eens heel aantrekkelijk is vormgegeven. Voor elke tuinier die zijn tuin toekomstbestendig wil inrichten. Je dient er niet alleen jezelf mee, maar ook je omgeving. Immers, in een groene omgeving zijn de mensen gezonder en blijer.
Handboek voor de klimaattuin / Marc Verachtert en Bart Verelst / Uitgeverij Lannoo / als hardcover
Gerelateerd tuinboek
Nog niet zo lang geleden verscheen ook een ander boek over hoe je in de tuin rekening kunt houden met het klimaat. Lees hier mijn recensie over het boek Klimaatslim tuinieren.