Van tijd tot tijd verschijnen er vogelboeken die je beslist in je boekenkast moet hebben staan. Deze maand was het weer zo ver. De verschijning van de heel herziene editie van het Handboek Vogels van Nederland en België door Luc Hoogenstein en Ger Meesters zet de avifauna in de Lage Landen in het middelpunt. Voor wie alles weten over het actuele wel en wee van alle algemene en schaarse vogels in onze landen.
Andere actuele naslagwerken die je zeker moet bekijken:
Elke pagina in het Handboek Vogels van Nederland en België wordt efficiënt benut. Zijn de binnenzijden van de kaften in de meeste boeken spierwit, daar bieden ze in dit handboek praktische informatie. Op de binnenzijde van de voorzijde vind je een overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland en België. Wil je meer weten over deze gebieden, dan kun je op mijn website terecht, maar dit terzijde. Per gebied wordt in een overzichtelijke tabel aangegeven welke soorten vogels je er kunt zien: zeevogels, watervogels, wadvogels, weidevogels, moerasvogels, roofvogels, bosvogels, struweelvogels en trekvogels. Heel handig.
Ook heel fraai: de foto’s waarmee het Handboek Vogels van Nederland en België is versierd. Stuk voor stuk topfoto’s met oog voor detail. Kan ook niet anders, want Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt werkten aan deze uitgave mee. En dat staat garant voor kwaliteit.
In de inleidende hoofdstukken gaan de auteurs in op tal van onderwerpen als zomergasten, wintergasten, doortrekkers. vogels van de Rode Lijst, vogels in een veranderend landschap (heel actueel) en vogels in een veranderend klimaat (niet minder actueel). Wat voor vogelaar ben jij? Daar verschuift de focus even naar de vogelaar. Je hebt ze immers in verschillende uitvoeringen. Van tuinvogelliefhebbers tot twitchers. De laatste groep bestaat uit de fanatieke soortenjagers die kosten noch moeiten besparen om de zeldzaamste vogels in ons land te zien, het liefst als eerste. Prachtig om die taferelen soms te zien. Denk alleen maar eens aan die roodkeelnachtegaal in Noord-Holland waar duizenden twitchers op af kwamen. Vogels kijken leeft in de Lage Landen!
Dan door naar de soortbeschrijven. Daar blijkt het Handboek Vogels van Nederland en België een uitgebreide vogelgids. Of nee, ik kan beter zeggen: een uitvoerig naslagwerk als aanvulling op je vogelgids. Ben je na een dag vogels kijken toch niet zeker van je zaak, dan sla je het handboek open. Per soort worden aspecten als herkenning, voorkomen, trek, leefgebied en gevoeligheden beschreven. Deze informatie is toespitst op de situatie in Nederland en België.
Even naar een van mijn favoriete vogels: de rotgans. Drie ondersoorten kun je in de Lage Landen zien: de rotgans, witbuikrotgans en zwarte rotgans. Linksboven worden ze afgebeeld in de vorm van tekeningen. Rechtsonder een mooie foto van twee grazende rotganzen. Sinds de jacht aan banden is gelegd en de winters milder zijn, nemen de aantallen rotganzen toe, lees ik in de afsluitende alinea. Soortgelijke pagina’s tref je dus aan voor alle andere vogels.
Een complete lijst van vogels in Nederland en België sluit het Handboek Vogels van Nederland en België af. Deze lijst bevat meer soorten dan worden beschreven. Naast de algemene en schaarse soorten ook zeldzaamheden en exoten. Bij de zeldzaamheden staat bovendien een beschrijving met foto. Handig voor als je bijvoorbeeld een Amerikaanse wintertaling hebt gezien. Helemaal op het eind een uitgebreid soortenregister en op de binnenzijde van de achterkant de topografie van een vogel.
Het Handboek Vogels van Nederland en België is geactualiseerd. En dat is een goede zaak. Want meen niet dat de boel in vogelland maar een beetje stilstaat. De avifauna is de Lage Landen is dynamisch. Soorten verdwijnen (helaas) en soorten komen. Ook de wetenschap staat niet stil en dus bevat het handboek ook de nieuwste taxonomische naamgeving en volgorde, geheel volgens de meest actuele inzichten.
Professioneel, fanatiek of ‘gewoon’. Welk soort vogelaar je ook bent, het Handboek Vogels van Nederland en België is een sieraad in je boekenkast. Als aanvulling op je vogelgids. Om de actuele stand van zaken over vogels in de Lage Landen tot je te nemen. En om je te inspireren, want de foto’s zijn werkelijk schitterend en de teksten heel toegankelijk geschreven. Een waar topboek, je zult het zien!
Handboek Vogels van Nederland en België / Luc Hoogenstein en Ger Meesters / KNNV Uitgeverij / hardcover
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |