Recensie: Handboek vogels kijken, Mike Unwin

handboek vogels kijkenVogels kijken is populairder dan ooit. Het is bovendien erg leuk! Vraag jij je af hoe je vogels kijkt en wat er allemaal bij komt kijken, dan heb ik hier een handig boek dat je op weg wilt helpen: Handboek vogels kijken van Mike Unwin. In de inleiding schrijft hij dat je vogels kijken op talloze manieren kan doen en dat het onmogelijk is om die allemaal te bespreken. Maar je moet ergens beginnen en in dit boek presenteert hij hoe je kunt beginnen. Hij legt alles op een praktische en toegankelijke manier uit zonder wetenschappelijk jargon. 

Koop dit boek

 

De ondertitel van Handboek vogels kijken luidt: stap voor stap. Al die stapjes worden verdeeld over zes hoofdstukken. De eerste stap is goed kijken. Kijk naar het silhouet van de vogel, naar de kleuren en naar de snavel en poten. Daar kun je al een hoop uit afleiden. Tussendoor legt hij allerlei vogelkenmerken uit. Je zou bepaalde onderdelen uit dit boek ook kunnen gebruiken in een biologieles. Zo is het hoofdstuk over vogelzang bijzonder leuk en leerzaam. Ik weet zeker dat je na het lezen van dit hoofdstuk plots een aantal vogels extra zult herkennen

Vogels kijken kan niet zonder een goede verrekijker. Een Handboek vogels kijken kan natuurlijk niet zonder aandacht voor dit belangrijke aspect. Uit welke onderdelen bestaat een verrekijker en hoe moet je ze gebruiken? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een verrekijker? Belangrijk is de opmerking: groter is niet altijd beter. Een 8 x 42 verrekijker is voor de meesten aan goede keuze. En zo gaat Mike Unwin ook in op het kijken door een telescoop.

En dan heb je een verrekijker en dan? Dan koop je natuurlijk ook een goede vogelgids. Het Handboek vogels kijken doet een aantal concrete suggesties waarbij ik verrast was dat een groot aantal van mijn top 10 beste vogelgidsen wordt vermeld. Ik onderschrijf zijn advies om een goede vogelgids aan te schaffen en niet zomaar de eerste de beste. Ook voor beginnende en jeugdige vogelaars zijn er goede vogelgidsen beschikbaar.

En zo gaat Unwin in op tal van andere aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de tijd. Hoe laat ga nu vogels kijken? Hoe kun je vogels vinden waarbij Unwin de vraag stelt: begrijp je de vogels ook? Ofwel: probeer eens in de huid van een vogel te kruipen, wie weet je hem nu beter te vinden dan ooit. Of kun je hem lokken door bij te voeren, waarvoor het Handboek vogels kijken ook een aantal praktische adviezen geeft.

Hoe noodzakelijk een Handboek vogels kijken is, kun je je afvragen. Voordat ik begon met vogels kijken heb ik geen handboek gelezen. Gewoon doen, zou ik zeggen. Het nadeel daarvan is dat je dan vaak zelf het wiel moet uitvinden en dat achteraf blijkt dat je beter iets anders had kunnen doen of aanschaffen. Zo heb ik in de loop van de tijd een stuk of vijf verrekijkers versleten voordat ik een echt goede verrekijker aanschafte. En mijn eerste vogelgids was ook bepaald geen topgids. Wel een goedkoop dingetje, maar goedkoop bleek duurkoop… Het Handboek vogels kijken biedt op tal van terreinen praktische informatie die heel nuttig kan zijn voor beginnende vogelaars. Ken je zo iemand, dan is dit een leuke cadeausuggestie.

Handboek vogels kijken / Mike Unwin / Kosmos Uitgevers / Gebonden

Koop dit boek

 

banner reisgidsen