Recensie: Handboek permacultuur, Julie Bernier

Tuinieren in harmonie met de natuur. Niet door dingen krampachtig niet te doen. Nee, juist door met volle overgave dingen wel te doen. Julie Bernier koos er bewust voor om een positieve impact te maken. Kiezen voor een vorm van tuinieren die gericht is op duurzaamheid. Je hoeft geen groene vingers te hebben, bekent ze, want die had zij ook niet. En groot voordeel van de permacultuur: de teler die aan permacultuur doet, is lui. Nou, wie liever lui is dan moe, die weet wat hem of haar te doen staat: de manier van telen in het Handboek permacultuur omarmen!

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Hoewel Julie Bernier liever niet omkijkt, vat ze in twee bladzijden de schaduwkanten van de conventionele landbouw samen. Deze vorm van landbouw drijft op de inzet van water, fosiele brandstoffen, chemische stoffen en financieel kapitaal. We kennen het allemaal, de schaduwkanten van de conventionele landbouw houdt Nederland (en andere West-Europese landen) in haar greep. Na Malta blijkt Nederland de tweede grootste verbruiker van gewasbeschermingsmiddelen te zijn met bijna zes kilogram per hectare.

Natuurlijke oplossingen

Meteen op de volgende bladzijde slaat Julie Bernier een heel andere weg in, die van de permacultuur, een manier van tuinieren en telen die gericht is op zorg voor de bodem, zorg voor de mens en het vinden van een eerlijke verdeling. Dat betekent een radicaal andere aanpak in de tuin. Om maar eens iets te noemen: je stopt met spitten en het gebruik van kunstmest. Je koopt geen synthetische pesticiden meer. Je teelt voortaan niet meer slechts één variëteit per soort. We stoppen met het bestrijden van ‘ongedierte’. In plaats daarvan introduceert ze een heel nieuwe methode van tuinieren die de natuur haar werk laat doen. Regenwormen verluchtigen voortaan de grond. Met natuurlijke oplossingen maak je planten sterker. Je zaait en teel verschillende soorten door elkaar heen. Een deel van de oogst is bestemd voor de wilde dieren. En we proberen het ecosysteem te herstellen.

Recensie Handboek Permacultuur Julie Bernier

In zeven regels vat Bernier de permacultuur samen:

  1. Observatie en interactie
  2. Diversiteit bevorderen
  3. Waardering voor de natuur
  4. Streven naar zero waste
  5. Inspiratie uit de natuur
  6. Bodemregeneratie
  7. Woekeren met de ruimte: de ruimte slim indelen

Handige toplijstjes

En dan begint de uitwerking. Bernier doet dat heel knap. Telkens dient ze in twee pagina’s een aspect op. Ze doet dat door een aspect stapsgewijs aan te vliegen. Neem bijvoorbeeld het aandachtspunt Oog hebben voor het bodemleven. In vier stappen toont ze hoe je kunt bepalen hoe rijk het bodemleven in jouw tuin is. En hoe verrijk je de aarde in je tuin op een natuurlijke manier? Dat doe je door groenbemesters in te zetten. En dan volgen vervolgens acht redenen om groenbemesters in te zaaien. Dit boek doet een beetje denken aan het internet met zijn toplijstjes die het altijd goed doen in de zoekmachines. Acht redenen om groenbemesters te zaaien. Acht manieren om te mulchen. Elf gereedschappen die je kunt gebruiken als je permacultuur gaat toepassen in je tuin. Geen saaie lijstjes trouwens. Elke pagina is prachtig vormgegeven met allerlei symbooltjes, kleurenfoto’s en andere elementen die de pagina’s aantrekkelijk maken. Bij veel informatie verwijst ze in (piep)kleine letters ook naar de informatiebron.

Hoe ontwerp je een permacultuur project? Hoe pas je permacultuur toe in de praktijk? Elk uitgangspunt werkt ze concreet uit. Telkens op dezelfde manier. Met korte, toegankelijke tekstjes, en het opdelen in kleine brokken. Moet je woekeren met de ruimte, hoe combineer je dan je planten op de juiste manier? Er volgen dan maar liefst tien aanwijzingen die je het makkelijker maken om permacultuur toe te passen. En zo beschrijft ze in het Handboek permacultuur alle facetten van een duurzame teelt in je tuin. Compleet trouwens ook met tabellen, zaaischema’s en duizend-en-één tips.

Hét tuinboek voor de moderne tuinier

Er verschijnen de laatste tijd ontzettend veel boeken over natuurinclusief tuinieren. Het Handboek permacultuur van Julie Bernier vind ik het meest eigentijdse boek door de handige lijstjes, de korte en toch informatieve tekstjes, het duizelingwekkend aantal praktische tips die door de aantrekkelijke vormgeving toch heel overzichtelijk worden gepresenteerd. Geen moment had ik tijdens het lezen dat ik overvoerd werd. Of je als tuinier die aan permacultuur doet echt lui bent, dat betwijfel ik echter. Jawel, je tuiniert in harmonie met de natuur. Je laat de natuur haar werk doen. Maar zelfs dan is er werk aan de winkel. Maar altijd met zorg voor mens, bodem en dier en dat vind ik een geweldig uitgangspunt voor de moderne tuinier! Een uitnodigend boek dus om over te stappen op het toepassen op permacultuur, om over te stappen op een manier van tuinieren met respect voor de natuur en je omgeving.

Handboek permacultuur / Julie Bernier / KNNV Uitgeverij / als paperback

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.