Gisteren besprak ik het Handboek natuurfotografie van Bart Siebelink. In dit uitgebreide en gedetailleerde handboek leer je alle kneepjes van het vak. Het Handboek natuurfotografie op reis kun je meer beschouwen als een bijzondere reisgids. Professioneel fotograaf Edwin Giesbers neemt je mee op een fotografische reis langs hotspots over de hele wereld. Bij elke hotspot geeft hij aan waar je op moet letten bij je voorbereidingen, wat je mee moet/kunt nemen en hoe je ter plaatse aan het werk gaat.
‘Een praktische gids voor het maken van de mooiste natuurfoto’s over de hele wereld.’ Deze belofte prijkt op de achterzijde van Handboek natuurfotografie op reis. En inderdaad, in dit handboek reis je met Edwin Giesbers mee naar bijzondere natuurregio’s over de hele wereld. Denk hierbij aan locaties als Borneo, Antartica, Madagaskar, Oeganda, Tanzania, Costa Rica en Fuerteventura. Ook dichterbij huis valt voor natuurfotografen veel te genieten. In Europa bezocht Edwin Giesbers het Hoge Tauern Nationaal Park in Oostenrijk, Jaegersborg in Denemarken, Lesbos in Griekenland, Kreta, de Farne Eilanden en Helgoland inclusief Düne.
Zolang ik Europa nog niet helemaal heb verkend, heb ik nog geen ambities om andere continenten te bezoeken. Een hotspot als Helgoland staat echter al langere tijd hoog op mijn verlanglijstje. Daarom neem ik dit hoofdstuk als voorbeeld voor de rest. Want de opbouw en de focus voor de andere regio’s verschilt niet veel.
Voor wie het niet weet: Helgoland is een eiland op ongeveer zeventig kilometer in de Noordzee. Het is een stuk rots dat ongeveer zestig meter boven zee uitsteekt. In de periode april tot juli kun je er genieten van de jan-van-genten, zeekoeten, noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, bontbekplevieren, scholeksters en eidereenden. Tijdens de najaarstrek wordt Helgoland overspoeld door allerlei soorten zangvogels. Het nabijgelegen Düne is een zandeiland en is befaamd vanwege de grijze en gewone zeehonden die er op het strand liggen. Voor vrijwel alle dieren op de eilanden geldt dat ze niet schuw zijn. Als je ze ergens van dichtbij kunt fotograferen, dan hier.
Prachtige foto’s met de technische gegevens versieren het hoofdstuk. Een jan-van-gent in vlucht, een portret van een grijze zeehond. Giesbers beschrijft de praktische informatie over het bezoeken van Helgoland en Düne. Wandelpaden en goede locaties om te fotograferen inbegrepen. En dan het belangrijkste voor een handboek natuurfotografie: praktische aanwijzingen over fotograferen op beide eilanden. Hij beschrijft zijn persoonlijke ervaringen, van het maken van de foto tot de nabewerking. En zo maak je kennis met een paar werken van Giesbers: een scholekster op het strand vanuit een extreem laag standpunt, een bijzondere foto van twee scholeksters van boven, jan-van-genten in het middaguur. Een schitterende foto van een jan-van-gent trouwens! Zeer bijzonder. Ook zijn kruiptocht over het strand naar de zeehonden is heel lezenswaardig. Voor de creatievelingen onder ons beschrijft hij hoe je een koekenpan geschikt kunt maken voor fotograferen vanuit een laag standpunt. Ook het fotograferen van zeehonden in de branding mag er zijn. Hij sluit zijn hoofdstuk af met praktische informatie over de eilanden. Klimaat, kledingvereisten, reizen en verblijf komen aan de orde.
Het Handboek natuurfotografie op reis opent overigens met een algemeen hoofdstuk over de voorbereiding van je reis. Edwin Giesbers geeft tal van praktische aanwijzingen voor je natuurreis. Hij put daarbij uit persoonlijke ervaringen. Dat vind ik trouwens het leuke van dit handboek. Het is geen droog theoretisch boek. De persoonlijke sfeer maakt het juist heel lezenswaardig en interessant. Ik beschouw het daarom ook wel als een reisgids met persoonlijke verhalen. Jezelf voorbereiden is nadenken over de reis, je bagage, het huren van lokale gidsen (vrijwel altijd een aanrader en onontbeerlijk) en natuurlijk je apparatuur. Wat neem je mee, wat niet? Hier geeft hij tal van technische aanwijzingen die je als aanvulling kunt beschouwen op het Handboek natuurfotografie van Bart Siebelink.
Ik heb erg genoten van de verhalen en de foto’s van Edwin Giesbers. Mijn wens om Helgoland te bezoeken is alleen maar sterker geworden, maar ik weet nu al dat ook dit jaar niet naar dit Duitse eiland afgereisd gaat worden. Je moet je dromen koesteren nietwaar? Wie op zoek is naar bijzondere natuurgebieden om er te fotograferen, of het nu planten zijn of dieren, (heel) ver weg of dichterbij, die raad ik het Handboek natuurfotografie op reis aan. Persoonlijke reisverhalen, prachtige foto’s en aanwijzingen van een topfotograaf wiens foto’s worden gepubliceerd in National Geographic Magazine, BBC Wildlife en Terre Sauvage. En die al verschillende belangrijke prijzen heeft gewonnen. Een kwaliteitsboek dus.
Handboek natuurfotografie op reis / Edwin Giesbers / Schuyt & Co G+J / paperback