Recensie: Handboek natuurfotografie, Bart Siebelink en Edo van Uchelen

Beginnende en ervaren natuurfotografen die hun kennis en kunde op een hoger niveau willen brengen, kunnen zich laven aan het Handboek natuurfotografie van Bart Siebelink en Edo van Uchelen. Dit is het bestverkochte standaardwerk over natuurfotografie in Nederland en niet voor niets: de informatie is veelzijdig en de praktijkvoorbeelden zijn uit het leven van elke natuurfotograaf gegrepen. Je zult er vast veel van herkennen.

De schrijvers van het Handboek natuurfotografie beginnen al origineel: op de binnenzijde van cover kun je bepalen welk type natuurfotograaf je bent. Je kunt kiezen uit de technicus (ben ik niet), de kunstenaar (ben ik ook niet), de filosoof (ben ik ook al niet) en de verzamelaar (dat lijkt ik wel te zijn ja). Elk type krijgt een tip en ik moet eerlijk bekennen dat ik me in de tips voor de verzamelaar ook herken: ik moet me meer richten op kwaliteit dan op alleen kwantiteit. Ik moet me meer voorbereiden en verdiepen in de soorten die ik film (ja, ik heb het Handboek natuurfotografie gelezen als filmer, maar ook dat is heel verhelderend). En ik moet letten op de compositie en achtergrond.

recensie handboek natuurfotografie vogels leren fotograferen

Wel, die kwaliteitsslag begint met het lezen van dit handboek voor de natuurfotograaf. Ik zoom in mijn boekrecensies vaak in op een paar opvallende hoofdstukken, maar dat laat ik nu na. Dat is met het Handboek natuurfotografie onbegonnen werk. Zo veel informatie vind je in dit standaardwerk. Dat mag je ook verwachten van een standaardwerk dat in opdracht van het Centrum voor Natuurfotografie is geschreven. Een stichting die als kennis- en educatieplatform inspeelt op de behoeften van natuurfotografen.

Je vindt in het Handboek natuurfotografie gedetailleerde informatie over vrijwel alle facetten van fotograferen in de natuur. Het begint natuurlijk met de keuze van je camera en andere hardware. Waarbij je meteen ook uitleg krijgt over technische begrippen zoals bijvoorbeeld de brandpuntafstand, histogram en fotograferen in RAW. Heel leuk vind ik het hoofdstuk over beeldende principes. In dit hoofdstuk leer je met andere ogen naar de natuur te kijken. Echt een hoofdstuk voor mezelf trouwens.

Natuurfotografie is expressie. Behoor je tot de hierboven genoemde groepen kunstenaars of filosofen, dan is het hoofdstuk over artistieke visie ontzettend leerzaam. Hoe leg je de juiste sfeer en gevoelswaarde in je foto’s. Welke experimenten kun je uitvoeren met beeldbenaderingen. In een ander hoofdstuk gaan de auteurs in op de vraag hoe je buiten in de natuur te werk kunt gaan. Waarbij ze aanwijzingen geven voor het fotograferen van landschappen, planten en paddenstoelen en dieren. Een veelomvattend hoofdstuk. Heel belangrijk tegenwoordig is het bewerken van je foto’s. En tot slot de meer introspectieve vraag: wat ga je met je foto’s doen? Leuk dat ze een aantal verwerkingsopdrachten geven die je met andere natuurfotografen kunt bespreken. Ook geven de auteurs van Handboek natuurfotografie tips voor fotografie op reis. Het handboek is trouwens up-to-date: zelfs het filmen met drones wordt besproken. Alle hoofdstukken worden rijk gelardeerd met voorbeelden uit de praktijk. Wat ging goed, of wat is er mis gegaan aan foto’s? Wat maakt een foto tot een topfoto en wat heeft de fotograaf gedaan om er een topfoto van te maken? Ik denk dat de voorbeelden veel mensen zullen aanspreken.

Het Handboek natuurfotografie is een uitstekend hulpmiddel om je niveau als natuurfotograaf te vergroten. Kennis en kunde komen vrijwel zeker op een hoger level. En ondertussen leer je ook nog eens nadenken over je eigen visie, je expressie en je motieven om de te fotograferen. En dat is misschien nog wel het leukste van al het moois in deze prachtige uitgave.

Handboek natuurfotografie / Bart Siebelink en Edo van Uchelen / KNNV Uitgeverij / paperback