recensie reisgids guyana

Recensie: Guyana, Kirk Smock

Guyana is een wat minder bekend land in Zuid-Amerika. Het ligt ten westen van Suriname. De Hollanders stichtten er ooit een kolonie, de Britten namen het over en dus kom je overal Nederlandse en Engelse invloeden tegen. Mijn oog viel op de Engelstalige gids Guyana omdat het ecotoerisme nogal wordt benadrukt. Veel aandacht voor de mooiste natuurgebieden en natuurlijk voor de overweldigende flora en fauna.

Ongeveer tachtig procent van Guyana is bedekt met tropisch regenwoud. En grote delen van dat woud zijn volgens de gids Guyana nog intact. De harpij leeft er, en de jaguar. Twee aansprekende dieren, maar er vallen er natuurlijk veel meer op te sommen. Daarover later meer.

De editie van de gids Guyana is een geactualiseerde versie. Zo gaat dat met reisgidsen. Er wil wel eens wat veranderen in een land… Het eerste deel van de gids beschrijft algemene informatie over het land. Het tweede deel focust op een aantal prachtige regio’s. 

Eerst een paar opmerkingen uit het algemene deel waarbij ik focus op de natuurwaarden van het land. Het regenwoud van Guyana herbergt maar liefst 8.000 planten, waarvan 6.000 planten met bloemen (angiosperms). Honderden van deze planten zijn belangrijk vanwege hun voedingswaarde, geneeskrachtige waarde of om andere redenen. Dat toont nog maar eens aan wat het belang is van goed beheer van het regenwoud en meer in het algemeen de natuur. Geen regenwoud meer, dan ook al deze nuttige planten niet meer.

Het tropisch regenwoud is ondertussen ook het leefgebied van allerlei aansprekende dieren. De jaguar bijvoorbeeld, de poema en de ocelot. De tapir is ook een dier dat ik alleen in dierentuinen heb gezien. De lijst van zoogdieren in de gids telt meerdere pagina’s. Een rijk land dus, dat Guyana. Spreekt vanzelf dat in deze tropische sferen ook reptielen, amfibieën, tropische vogels en de meest kleurrijke insecten gedijen. De gids bevat een paar kleurenkaternen met afbeeldingen van dieren en landschappen. Een feest om deze te bekijken en ik stel me zo voor dat natuurliefhebbers zomaar zin krijgen om af te reizen. 

Het tweede deel van de gids beschrijft een aantal interessante regio’s. Georgetown en omgeving bijvoorbeeld. Deze stad bezoek je om zijn rijke cultuur. De omgeving bezoek je voor de rijke natuur. Dagtrips per boot voeren je diep de jungle in. Ook ontdek je de savanne. ‘From birdwatching and mountain biking to fishing.’ Zomaar wat activiteiten in de natuur.

Berbice is een regio in het oosten van Guyana. New Amsterdam heet een van de plaatsen en dan is wel duidelijk welk volk hier zijn sporen heeft achter gelaten. Voor Hollanders met enige interesse voor geschiedenis een interessante plek. Maar een tocht over de Corentyne river spreekt me meer aan. Ongerepte natuur ontdek je er met de bijhorende rijke flora en fauna. Andere interessante regio’s die worden besproken zijn de Lower Essequibo, Cuyuni en de rivier de Mazaruni. Natuurlijk uitgebreide aandacht voor het regenwoud in de centrale delen van het land. De Rupununi is bedekt met savanne, een heel ander landschap dan de jungle.

De reisgids Guyana is vooral een leesgids. Verwacht geen rijk geïllustreerde gids. Het is lezen geblazen, veel lezen. Een echt leesboek. De kleurenkaternen biedt een overzicht van fraaie foto’s voor wie aan plaatjes hecht. Het is een Engelstalige gids. En voor zover ik heb kunnen ontdekken eigenlijk de standaardgids voor wie de natuur en cultuur van dit niet al te grote Zuid-Amerikaanse land wil ontdekken. Eerlijk gezegd wel een beetje met gemengde gevoelens beschreven. Veel vliegen is zo ongeveer funest voor onze planeet. Maar daar staat tegenover dat ecotoerisme waarde creëert voor een land en daarom belangrijk kan zijn om natuurwaarden in tact te houden. Goed, ga je op vakantie naar Guyana dan weet je welke reisgids je kunt kiezen.

Guyana / Kirk Smock / Bradt Travel Guides Ltd / paperback

De beste verrekijkers voor op vakantie (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks