recensie reisgids guyana

Recensie: Guyana, Kirk Smock

SNP Wandelvakanties

 

Guyana is een wat minder bekend land in Zuid-Amerika. Het ligt ten westen van Suriname. De Hollanders stichtten er ooit een kolonie, de Britten namen het over en dus kom je overal Nederlandse en Engelse invloeden tegen. Mijn oog viel op de Engelstalige gids Guyana omdat het ecotoerisme nogal wordt benadrukt. Veel aandacht voor de mooiste natuurgebieden en natuurlijk voor de overweldigende flora en fauna.

 

Ongeveer tachtig procent van Guyana is bedekt met tropisch regenwoud. En grote delen van dat woud zijn volgens de gids Guyana nog intact. De harpij leeft er, en de jaguar. Twee aansprekende dieren, maar er vallen er natuurlijk veel meer op te sommen. Daarover later meer.

De editie van de gids Guyana is een geactualiseerde versie. Zo gaat dat met reisgidsen. Er wil wel eens wat veranderen in een land… Het eerste deel van de gids beschrijft algemene informatie over het land. Het tweede deel focust op een aantal prachtige regio’s. 

Eerst een paar opmerkingen uit het algemene deel waarbij ik focus op de natuurwaarden van het land. Het regenwoud van Guyana herbergt maar liefst 8.000 planten, waarvan 6.000 planten met bloemen (angiosperms). Honderden van deze planten zijn belangrijk vanwege hun voedingswaarde, geneeskrachtige waarde of om andere redenen. Dat toont nog maar eens aan wat het belang is van goed beheer van het regenwoud en meer in het algemeen de natuur. Geen regenwoud meer, dan ook al deze nuttige planten niet meer.

Het tropisch regenwoud is ondertussen ook het leefgebied van allerlei aansprekende dieren. De jaguar bijvoorbeeld, de poema en de ocelot. De tapir is ook een dier dat ik alleen in dierentuinen heb gezien. De lijst van zoogdieren in de gids telt meerdere pagina’s. Een rijk land dus, dat Guyana. Spreekt vanzelf dat in deze tropische sferen ook reptielen, amfibieën, tropische vogels en de meest kleurrijke insecten gedijen. De gids bevat een paar kleurenkaternen met afbeeldingen van dieren en landschappen. Een feest om deze te bekijken en ik stel me zo voor dat natuurliefhebbers zomaar zin krijgen om af te reizen. 

Het tweede deel van de gids beschrijft een aantal interessante regio’s. Georgetown en omgeving bijvoorbeeld. Deze stad bezoek je om zijn rijke cultuur. De omgeving bezoek je voor de rijke natuur. Dagtrips per boot voeren je diep de jungle in. Ook ontdek je de savanne. ‘From birdwatching and mountain biking to fishing.’ Zomaar wat activiteiten in de natuur.

Berbice is een regio in het oosten van Guyana. New Amsterdam heet een van de plaatsen en dan is wel duidelijk welk volk hier zijn sporen heeft achter gelaten. Voor Hollanders met enige interesse voor geschiedenis een interessante plek. Maar een tocht over de Corentyne river spreekt me meer aan. Ongerepte natuur ontdek je er met de bijhorende rijke flora en fauna. Andere interessante regio’s die worden besproken zijn de Lower Essequibo, Cuyuni en de rivier de Mazaruni. Natuurlijk uitgebreide aandacht voor het regenwoud in de centrale delen van het land. De Rupununi is bedekt met savanne, een heel ander landschap dan de jungle.

De reisgids Guyana is vooral een leesgids. Verwacht geen rijk geïllustreerde gids. Het is lezen geblazen, veel lezen. Een echt leesboek. De kleurenkaternen biedt een overzicht van fraaie foto’s voor wie aan plaatjes hecht. Het is een Engelstalige gids. En voor zover ik heb kunnen ontdekken eigenlijk de standaardgids voor wie de natuur en cultuur van dit niet al te grote Zuid-Amerikaanse land wil ontdekken. Eerlijk gezegd wel een beetje met gemengde gevoelens beschreven. Veel vliegen is zo ongeveer funest voor onze planeet. Maar daar staat tegenover dat ecotoerisme waarde creëert voor een land en daarom belangrijk kan zijn om natuurwaarden in tact te houden. Goed, ga je op vakantie naar Guyana dan weet je welke reisgids je kunt kiezen.

Guyana / Kirk Smock / Bradt Travel Guides Ltd / paperback

De beste verrekijkers voor op vakantie (want licht en compact):