Recensie: Guerrilla Food, Remco van der Leij

guerilla foodGuerrilla voedsel is in. De hippe beweging guerilla food is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar wel meer trends ontstaan. Weerstand bieden tegen ziekmakende invloeden door zelf supergezond voedsel uit de natuur te oogsten.  Dat is waar deze beweging voor staat en Remco van der Leij is in Nederland een voorman van deze beweging. Hij schreef er een ‘heerlijk’ boek over: Guerrilla food.

Koop dit boek

 


Wie guerrilla voedsel wil verzamelen moet de juiste plekken bezoeken. Remco van der Leij woont aan de kust van de Noordzee en dat is nu precies één van die plekken. In de zee oogst je mosselen, garnalen en andere schelpdieren. Deze zijn supergezond want rijk aan eiwitten en andere bouwstoffen en zijn daarmee een goed alternatief voor vlees. Hetzelfde geldt voor alikruiken, in Zeeland kreukels genoemd. Vroeger was dit trouwens armeluisvoedsel. Kon je vanwege geldgebrek geen eten kopen, dan stroopte je de dijk af.

Heb je schelpdieren of zeesla geoogst, dan pluk je op de terugweg in de duinen nog wat jonge brandnetels, vlierbloesem of veldzuring. Je bereid er de smakelijkste maaltijden mee. En als dit allemaal niet genoeg is, zie dan ook nog een bosje koolzaad of blaasjeswier te plukken. Of verzamel wat tamme kastanjes. Overigens staat Remco van der Leij in Guerrilla food geen ongebreidelde oogst voor. Integendeel, hij stelt juist dat je met respect voor de natuur moet oogsten. En zo hoort het.

Bij elk ingrediënt beschrijft Remco van der Leij waarom het zo gezond is, waar je het moet zoeken en hoe je het kunt bereiden. Als geboren Zeeuw die graag aan de kust is om oesters, kokkels en kreukels te plukken spreekt Guerrilla Food me enorm aan. Nooit geweten dat ik een guerrilla-strijder was! Van der Leij beperkt zich echter niet tot zeevoedsel. Zo leert hij je bijvoorbeeld ook hoe je een grasbermburger kunt bereiden met ingrediënten uit de buurt. Ik zou echter geen planten uit de berm langs een drukke weg gaan plukken. Auto’s en ander gemotoriseerd verkeer stoten fijnstof uit en die blijven aan planten kleven. Bermplanten leveren iets minder guerrilla op, vermoed ik.

Guerrilla Food is rijk geïllustreerd met foto’s. Het nodig uit om er met het hele gezin op uit te trekken, de natuur in. Wat is tenslotte leuker dan met kinderen lekkernijen te plukken en die na afloop te verorberen? Het is voor kinderen (maar niet alleen voor hen!) ook verrijkend om te zien waar ons voedsel vandaan komt en hoe het in het wild groeit. Handig ook die ‘zoekkalender’ of ‘plukkalender’ waarop Van der Leij aangeeft wanneer je wat het beste kunt plukken.

Hou je van wildplukken, dan is dit een heerlijke gids. Er op uit!

Guerrilla Food / Remco van der Leij / Kosmos Uitgevers / Hardcover

Koop dit boek

voor wildplukkers