Recensie: Het grote wildplukboek, Edwin Florès

Afgelopen zaterdag ging een journalist op pad met Edwin Florès, professioneel wildplukker. Hij struint al zowat zijn hele leven door de natuur op zoek naar lekkernijen en nu voorziet hij zelfs gerenommeerde restaurants van oogst uit het wild. Om anderen enthousiast te maken over wildplukken schreef hij een boek: Het grote wildplukboek. Een uitgebreide gids waarin Florès je de geheimen van het wildplukken onthuld.

Niemand minder dan Jonnie Boer, bekend vanwege zijn restaurant De Librije, schreef een voorwoord. ‘In vroeger tijden plukten mensen bloemen, planten en vruchten omdat die simpelweg onderdeel waren van hun dagelijks dieet.’ De eerste zin in het voorwoord en meteen raak: dichterbij het oerdieet waar veel mensen zich nogal druk om maken, zul je niet komen. En dat is wat massa’s mensen in beweging brengt om ook aan wildplukken te doen. Wat uit het wild komt, is goed voor lichaam en geest. Toch moet je goed uitkijken, schrijft Edwin Florès. Bij wildplukken kun je niet duidelijk genoeg zijn. Duidelijk in die zin dat precies moet weten met elke plant, paddenstoel, wier, bes of wat dan ook je te maken hebt. Daarvoor moet je goed kunnen determineren. Niet voor niets beschrijft Edwin Florès in Het grote wildplukboek talloze planten, paddenstoelen, bessen, noten en bomen tot in de kleinste details. En dan nog drukt Florès je op het hart: bij twijfel laten staan! Het is fascinerend om te lezen wat er bij komt kijken, wil je op een verantwoorde manier oogsten uit de wilde natuur. Voor de veelvraten onder ons: je mag per keer tot tien kilo oogsten. Ga je die grens over, dan maak je je schuldig aan stroperij. Kijkt er mee uit.

het grote wildplukboek

Let verder op teken, pluk niet op oude fabrieksterreinen vanwege mogelijke vervuiling, eet van alles wat je nooit eerder hebt gegeten eerst een klein beetje, pluk in gebieden waar vossen voorkomen zo veel mogelijk boven één meter van de grond om vossenlintworm te voorkomen. En zo vind je nog veel meer aanwijzingen en tips in Het grote wildplukboek van Edwin Florès. Speciale aandacht schenkt hij aan gevaren en vergiftigingen. Over teken en vossenlintworm hebben we het al gehad. Ook leverbot (een platworm die de lever aantast), pesticiden en uitlaatgassen doen vrolijk mee. Lees deze hoofdstukken goed en besef: er zijn gelukkig nog voldoende gebieden waar je wel kunt oogsten. En bij een goede bereiding gaan veel natuurlijke vijanden te niet. Laat je dus niet weerhouden om te natuur in te trekken. Hoe meer je het doet, hoe meer je leert. Uit ervaring weet ik hoe leuk het is om je eigen oogst te verorberen. Een boek als Het grote wildplukboek is een uitstekende voorbereiding op je ‘oogsttochten’.

Na de inleidende hoofdstukken volgen de beschrijvingen van talloze eetbare planten, bessen, vruchten, noten, zeewieren, naaldbomen en paddenstoelen. Elke soort wordt paginagroot beschreven (en de pagina’s zijn groot kan ik je vertellen). De kenmerken worden beschreven. Ook waar je de betreffende plant kunt vinden, in welk seizoen en hoe je hem gebruikt. Leuk vind ik ook dat Edwin Florès de heilzame werking van de soort beschrijft. Ja, wilde planten hebben soms immers ook geneeskrachtige werking!

Het laatste hoofdstuk is het meest smakelijke: recepten van de eerder genoemde Jonnie Boer. Recepten van een topkok, kan het beter? Zelf pesto maken, boletenolie, sleedoornbrandewijn of een wilde groene soep. Het water loopt me door de mond bij het lezen van al dit lekkers. Natuurlijk ontbreken foto’s van het lekkers niet…

Het grote wildplukboek van Edwin Florès mag er zijn. Het is een van de meest complete boeken voor wildplukkers die ik ken. Zeer informatief en bovendien enthousiastmerend.

Het grote wildplukboek / Edwin Florès / Bertram + de Leeuw Uitgevers BV / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)