Recensie: Het grote wildplukboek, Edwin Florès

Voor me ligt weer een kloek boek dat je gerust mag beschouwen als hét standaardwerk voor wildplukkers: Het grote wildplukboek van Edwin Florès. Het motto van de auteur is: iedereen is wildplukker. Wildplukken schijnt namelijk in onze genen te zitten. Hij neemt het begrip in de inleiding overigens wel ruim. Ook de bezoekers aan de markt zijn goed beschouwd wildplukkers: zie ze snuffelen, kijken en turen, knijpen in de vruchten om te voelen of ze rijp zijn. In heel Europa trekken elk jaar drommen mensen de natuur in om bessen, paddenstoelen en andere lekkernijen te verzamelen. En dit boek leert je op een verstandige en goede manier te plukken. Dit is werkelijk dé Bijbel voor wildplukkers.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Alle facetten over wildplukken komen in dit kloeke en fraai vormgegeven boek ter sprake. Het zet natuurlijk in met de basiskennis. Wat neem je mee als je gaat wildplukken, welke kleding draag je en het advies om veldgidsen mee te nemen. Zeker voor paddenstoelen let het nauw. Je moet de eetbare van de niet-eetbare en zelfs ronduit giftige paddenstoelen natuurlijk wel weten te onderscheiden. Wie de groene knolamaniet voor een champignon aanziet, die maakt werkelijk een dodelijke fout. Wildplukken is echter ook een kwestie van goed het landschap ‘lezen’. Lamsoor en zeekraal zoek je niet in een veengebied, maar op zilte gronden langs de kust. En hazelnoten zoek je in een park of aan de rand van een bos. En dan zijn er natuurlijk nog de spelregels. Want wildplukkers hebben lang niet altijd een goed imago. Het ronduit leegroven van de natuur is gedrag dat afgekeurd moet worden. In Nederland staan daar overigens ook torenhoge boetes op, maar vaak geldt: hoe hoog is de pakkans eigenlijk? Lees de spelregels allemaal, ze komen ook ten goede aan je gezondheid, want er wordt ook verwezen naar apps die je helpen om giftige planten te herkennen.

Over giftige planten gesproken: daar wordt ook de nodige aandacht aan geschonken. Niet alleen kunnen planten giftig zijn, ze kunnen ook dragers zijn van precies de verkeerde ingrediënten. Teken bijvoorbeeld. Wie in de natuur is geweest, doet er goed aan zich nadien te controleren op de aanwezigheid van deze vaak miniscule beestjes. De vossenlintworm wordt via eitjes op bosvruchten overgebracht. Die eitjes kun je maar beter niet eten, want na consumptie komen ze in je ingewanden uit en vormen zich cystes in je lever. De leverbot, een beruchte platworm, heeft het ook al voorzien op je lever. En dan moesten we nog spreken over de pesticiden en uitlaatgassen waarmee wij mensen de natuur en alles wat daarin aanwezig is, vervuilen. Middelen waar insecten en planten van dood gaan, zijn zelden goed voor ons mensen. Een goede reden om het gebruik van gif af te zweren!

Gelukkig, planten hebben soms ook een medicinale werking. Die wordt ook benoemd in Het grote wildplukboek, zonder dat de schrijver pretendeert dat zijn boek leidraad is voor homeopathie of zelfgenezing.

De seizoenen worden onder de loep genomen. Wat kun je in welk seizoen oogsten? Oogsten kun je al in het voorjaar wanneer de sapstroom op gang komt en jonge scheutjes uit de bodem ontspruiten. Het voorjaar is een van de beste perioden om frisse salades te creëren, lees ik. In de zomer pluk je de eerste vruchten, en in de herfst gaat het natuurlijk helemaal los met het oogsten van bessen en vruchten. Zelfs in de winter kun je oogsten, judasoren blijken eetbaar te zijn, zeewier groeit altijd en waterkers blijkt zijn eigen antivries te bevatten. Handig is de maandlijst die dan volgt met per maand de soorten die je dan kunt oogsten.

Na al deze inleidende hoofdstukken volgen de beschrijvingen van talloze eetbare planten, bessen, vruchten, noten, zeewieren, naaldbomen en paddenstoelen. Elke soort wordt paginagroot beschreven (en de pagina’s zijn groot kan ik je vertellen). De kenmerken worden beschreven. Ook waar je de betreffende plant kunt vinden, in welk seizoen en hoe je hem gebruikt. Leuk vind ik ook dat Edwin Florès de heilzame werking van de soort beschrijft.

Een vorige editie bevatte recepten van een bekende topkok, Jonnie Boer. In deze geheel herziene editie zijn de recepten komen te vervallen. Wel ik de topkok nog aanwezig op de achterkant van het boek waar hij dit boek aanbeveelt. Ben je op zoek naar authentieke wildplukrecepten, dan ik Het wildpluk kookboek van dezelfde Edwin Florès een uitstekende aanvulling.

Het grote wildplukboek van Edwin Florès mag er zijn. Het is een van de meest complete boeken voor wildplukkers die ik ken. Zeer informatief en bovendien enthousiastmerend. Het is nog mooier vormgegeven dan de vorige editie, vind ik, compleet met leeslint zelfs. Ben je van het wildplukken, dan is dit een boek dat je zeker op de plank moet hebben staan. Om te lezen en te gebruiken!

Het grote wildplukboek / Edwin Florès / Bertram + de Leeuw Uitgevers BV / hardcover

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! 

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.