Recensie: De Grote Bosatlas, 55e editie

Geef vogels een thuis met nestkasten van Vivara

Wie is er niet mee groot geworden: met de Grote Bosatlas. Welk niveau je ook volgde in het voortgezet onderwijs, de Grote Bosatlas was de grote verbindende factor. Zonder dat ik dat besefte trouwens, want wist ik veel dat leerlingen van de havo deze atlas ook gebruikten? Ondertussen is alweer de 55e editie verschenen. Een editie die helemaal aansluit bij vandaag en op de toekomst.

 

 

 

De 55e editie van de Grote Bosatlas is ingedeeld op Nederland (heel uitgebreid, zeg gerust: heel gedetailleerd), Europa, Azië, Oceanië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, De aarde en Statistiek. Het is toch wel heel interessant om al die overzichtskaartjes weer eens te zien. Neem nu de kaart van cultuurlandschappen in Nederland. Waar is toch al het hoogveen gebleven? Ik zie drie grotere gebieden en een paar kleine loshangende plukjes. Het zijn juist deze hoogveengebieden die zo bijzonder zijn als het gaat om flora en fauna.
Nog indrukwekkender vind ik de kaarten die weergeven wat het bodemgebruik was en is. Een vergelijking van het jaar 1900 met het heden. Van heide en hoogveen is bitter weinig overgebleven en kijk eens naar de uitbreiding van het stedelijke gebied! Het is ongelooflijk om te zien hoe ons landschap langzaam maar zeker verandert in één grote stad met bijbehorend asfalt. En dan nog intensieve landbouw erom heen en je snapt: voor natuur is nog maar weinig plaats. Enig opgelucht ademen vindt pas weer plaats bij het zien van het kaartje met de ecologische hoofdstructuur. De verbindingszones die de grote natuurgebieden in ons land moeten verbinden ogen lang en substantieel. Maar zijn ze het ook?

Er is gelukkig ook pret te vinden in de Grote Bosatlas. Een overzichtskaartje van alle dierenparken in Nederland bijvoorbeeld. En van attractie- en pretparken. Alle hotspots staan vermeld met naam en toenaam. Wie een rondje Nederland wil doen, kan zijn reis beginnen in de Grote Bosatlas.

Aanzienlijk minder pret beleven de Groningers aan de bodemdaling. Ook dit fenomeen is in de Grote Bosatlas terecht gekomen. De kaartjes over de bodemdaling door aardgaswinning en de bijbehorende aardbevingen zijn indrukwekkend en helder. Geen minister die de aard en ernst van de zaak nog kan ontkennen. En helaas voor ons, inwoners van de Alblasserwaard: de lucht is hier vergeven van de fijnstof. Diep paars geeft het kaartje aan, hoger kan niet.

Dan is me ook iets beloofd over kaartjes die inzicht geven in het gebruik van cannabis en het rookgedrag. Wel, wij Nederlanders blijken maar een matig volkje te zijn als het gaat om beide verslavingen. In Rusland wordt relatief het meest gerookt . Nederland zit een beetje in de middenmoot. Onthullend vind ik de kaart van het cannabisgebruik. Canada en de Verenigde Staten blijken by far koploper te zijn. Ik meende dat die Amerikanen zich zo ongeveer als het meest gezegende en godvruchtige volk ter aarde beschouwen. Wel, de cannabis is ze zeker naar het hoofd gestegen?

Ondertussen kun je als homo in grote delen van Afrika, Azië en in Rusland rekenen op geringe straf tot zelfs de doodstraf. In grote delen van de wereld is het niet voor iedereen even fijn leven. Een klein kaartje, en grote smart.

De Grote Bosatlas dus, de 55e editie. Verplicht voor havo en vwo. Met talloze nieuwe onderwerpen, kaarten en bladzijden. Onmisbaar voor de middelbare scholier. En voor wie beleidsmatig actief is op welk terrein dan ook een objectief en hoogstaand hulpmiddel. Wil je weten hoe het er met ons land en de wereld voorstaat, dan de Grote Bosatlas openslaan.

De Grote Bosatlas / Noordhoff Uitgevers B.V. / Gebonden

 

 

De beste verrekijkers van dit moment:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!