Recensie: Het groen(t)e boekje, Paul Matson en Lucy Anna Scott

Tuinieren is in, en moestuinieren ook. Een grote of een kleine tuin, het maakt niets uit. Overal kun je fruit en groente zaaien, kweken en oogsten. En bij een trend passen boeken, veel boeken. Vandaag dus weer eens een recensie van een boek voor moestuinierders: Het groen(t)eboekje. 365 dagen zaaien, kweken, oogsten van Paul Matson en Lucy Anna Scott.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Oprichter van SowHow

‘Van de oprichter van SowHow,’ staat pontificaal op de voorkant van Het groen(t)e boekje. Dat roept de vraag op: wie van de twee en wat is dat SowHow dan wel? Het blijkt dat Paul Matson de oprichter is van SowHow, een vernieuwend initiatief voor de moderne tuinier. Maar als je de website bezoekt, krijg je alleen het boek te zien, de Engelstalige editie wel te verstaan, die als titel heeft: SowHow. Vooralsnog heb ik niet kunnen ontdekken wat de oprichter van SowHow anders heeft gedaan dan het schrijven van een boek SowHow. Een voorbeeld van een ronkende marketingkreet die, als je hem uitspreekt, gelijk staat aan lucht.

Slimme infographics

In de auteursomschrijving lees ik dat de oprichter van SowHow ook nog eens slimme infographics gebruikt om tuinieren makkelijker te maken. Die infographics zouden volgens de omschrijving op de Engelse website zelfs innovatief zijn. Ik weet het niet hoor. Het is me allemaal iets te gemakkelijk. Ik ben de eerste die toegeeft dat Het groen(t)e boekje er fris en fruitig uitziet. De infographics zijn goed gekozen. Mijn complimenten dus aan de vormgever. Maar er zijn tal van tuinboeken die even slim gebruik maken van goed gekozen iconen. Zo heel innovatief vind ik het nu ook weer niet.

Het groen(t)e boekje: vrolijk en compact

Hmm, genoeg gebromd. Soms heb je van die buien… Nu even in de positieve modus. Het groen(t)e boekje is inderdaad een vrolijk en compact boek voor moestuiniers. Inhoudelijk is er niks mis mee. De teksten zijn uiterst toegankelijk, de symbooltjes zijn vakkundig ontworpen en het boek zelf is wat ik al zei compact en heel praktisch ingedeeld. Echt een boek voor de tuinier die niet perse veel leest. Korte en bondige tekstjes, instructief, overzichtelijk. Met Het groen(t)e boekje in de hand is tuinieren een fluitje van een cent.

Allerhande tips

Vrijwel alles wat je als (beginnende) moestuinier moet weten, kun je in de gids lezen. Of het nu gaat om het gebruik van potten (en welk materiaal je dan kunt kiezen, plastic of klei bijvoorbeeld), over het gebruik maken van de stand van de zon, allerhande zaaitips of het vullen van je schuurtje met een uiteenlopende verzameling aan gereedschap, je leest het allemaal in het eerste hoofdstuk van Het groen(t)e boekje.

Allerlei soorten groenten en kruiden

Het tweede en meest uitgebreide deel beschrijft allerlei soorten groenten en kruiden. Van kiemgroenten tot tomaten, van knoflook tot zoete aardappels. Neem de radijsjes, tuinbonen, cucameloen en spruitjes ook gerust mee. Ga ervan uit dat je een behoorlijke tuin kunt inzaaien met de gewassen die in deze gids worden beschreven. Bij elk gewas krijg je allerlei praktische tips. Over de houdbaarheid van het zaad bijvoorbeeld. Geschikte gewassen die er naast kunt zaaien, veelgebruikte rassen en de beste manier(en) om het te zaaien.

De strijd aangaan met onkruid en dierlijke plagen

Tot slot in het laatste hoofdstukken hoofdbrekers voor elke moestuinier: de strijd aangaan met onkruid en dierlijke plagen. Daar kiezen de auteurs trouwens een nuchtere insteek bij. Plaagdieren zijn weliswaar een plaag voor de planten, maar ze horen nu eenmaal bij het tuinieren. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt ernstig afgeraden, want ze zijn vaak giftig. Maak liever gebruik van natuurlijke manieren om plaagdieren te bestrijden: vogels, insecten en amfibieën. Dat is een insteek die mijn goedkeuring kan wegdragen. Hou de gifspuit ver weg. Wie gif spuit, zal gif eten. En wat giftig is voor een slak of rups, is ook voor de mens niet best. Biologisch is het devies van de auteurs van Het groen(t)e boekje en dat statement onderschrijf ik van harte.

Trouwens, de auteurs geven ook andere tips om plaagdieren te weren. Duiven pikken bijvoorbeeld groenten weg. Er blijft niets van over. Hang een vogelnet op. Dat helpt trouwens ook tegen katten die hun uitwerpselen graag in je rulle grond deponeren. Neem dan de mieren. Die zijn op zichzelf niet schadelijk, maar ze hebben wel een verbond met bladluizen. En die zijn wel schadelijk. De mieren neem je voor lief. De bladluizen bestrijd je door insectenetende vogels naar je tuin te lokken door nestkastjes op te hangen of drinkplaatsen te creëren.

Conclusie: ik staak het gebrom en beveel het aan

Het groen(t)e boekje is een inspirerend boek voor de (beginnende) moestuinier. De opzet is praktisch en overzichtelijk. Iedereen kan het lezen en gebruiken. En de biologische insteek spreekt me bijzonder aan. Ik staak mijn gebrom. Een leuk geschenk voor elke tuinier. En gezien de fraaie vormgeving zeer aantrekkelijk geprijsd.

Het groen(t)e boekje / Paul Matson en Lucy Anna Scott / Good Cook / Hardcover

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.