Recensie: Groene voeten, Lotte Stegeman

recensie groene voeten lotte stegemanAlles over hoe je de wereld op een leuke manier kunt redden las ik ergens over het boek Groene voeten van Lotte Stegeman. In dit kinderboek draait het allemaal om de vraag: wat kun je zelf doen om de aarde groen te houden en te maken? Het heeft als doel kinderen in actie te laten komen. Voor een beter milieu, voor een schone aarde. En als de kinderen dat doen, dan volgen de ouders vanzelf.

 

 

 

Dat het onderwerp urgent is, weten we allemaal. De manier waarop we nu met onze planeet omgaan, heeft geen toekomst. Tenzij we met mondkapjes op naar buiten willen. En we het geen probleem vinden dat talloze dieren en planten zullen uitsterven. En dat sommige delen van de wereld onbewoonbaar worden door opwarming, vervuiling en nog een aantal van die zaken. Lotte Stegeman maakt in de inleiding al meteen duidelijk waarom ze zo begaan is met het onderwerp van haar boek Groene voeten. Als de achteruitgang op onze planeet in het huidige tempo doorzet, dan zal haar lievelingsdier over een aantal jaar zijn uitgestorven: de sneeuwgeit. De gletsjers in Amerika smelten namelijk in rap tempo weg. Geen sneeuw en gletsjers, geen sneeuwgeiten meer. Zo simpel is het. En zo heeft iedereen wel een dier dat hij niet graag ziet verdwijnen.
Niemand minder dan Prinses Laurentien schrijft het voorwoord. Ze richt zich tot de lezers van Groene voeten, de kinderen: ‘We hebben jullie dus hard nodig als milieu-adviseurs. Als het goed is, leven jullie veel langer dan de volwassenen van nu, dus hebben jullie er meer belang bij dat het goed gaat met de aarde. Bovendien moeten jullie het stokje óók weer doorgeven.’ En iets verderop: ‘Zet de wereld op z’n kop, door óns te helpen hem groener te maken.’

In de volgende hoofdstukken wordt kinderen opgeroepen om in actie komen. Om zelf milieu-adviseur en milieu-werker te worden. Inspiratie genoeg door de vele voorbeeldfiguren die in Groene voeten worden geïnterviewd. Want de situatie mag dan ernstig zijn, Groene voeten is ondertussen ook een vrolijk boek. Fraai vormgegeven, inspirerende mensen die zich nu al inzetten voor het milieu (goed voorbeeld doet volgen) en ontzettend veel praktische en haalbare tips. Over die mensen die zich nu al inzetten voor het milieu: verrassend veel kinderen zijn al actief. Leuk dat veel van de geïnterviewden kinderen zijn.

Het eerste hoofdstuk (Teen 1: aan tafel) zet in op ons gedrag aan tafel. Ons eetpatroon is namelijk niet altijd even best voor de aarde. Veel vlees eten betekent een hogere uitstoot van broeikasgassen. En wat te denken van de sojaplantages die nodig zijn om de veestapel te voeren? Die plantages komen in de plaats van de jungle!

Tijd voor gedragsverandering dus. Minder vlees van het land, en meer voedsel uit de zee. Zeewierburgers bijvoorbeeld. En dan halen we meteen het plastic uit de zee, want daarvan worden de vissen alleen maar ziek. Maar wist je dat Europeanen maar liefst 15% van hun eten in de prullenbak laten verdwijnen? Die verspilling is ook funest voor de aarde. Een uitdaging voor iedereen. En toch nog over dat vlees: we zouden ook vlees kunnen kweken zonder dat we er dieren voor hoeven te slachten. Diervriendelijk en veel beter voor het milieu.

Er zo bevat Groene voeten vijf ‘tenen’ (elke teen staat voor een hoofdstuk) over wat kinderen kunnen bedenken om de aarde te redden. Het energieverbruik verminderen bijvoorbeeld. Of inzetten op minder nieuwe spullen. En vaker oude spullen repareren. Geen nieuwe iPhone, maar een gerepareerde iPhone. Stukken beter voor het milieu én voor je spaargeld. Hoogst originele oplossingen staan ook in Groene voeten. Zo wonen Kendra (14 jaar) en Saïda (10 jaar) in een aardehuis. Deze huizen zijn wat energie betreft helemaal zelfvoorzienend. Ze wekken hun eigen energie op en zuiveren hun water. Kinderen als inspirerend voorbeeld. Als dat niet overtuigend is… Aan het eind van elk hoofdstuk staat een groot aantal tips die iedereen meteen in de praktijk kan brengen. Kinderen én hun ouders.

Het boek Groene voeten is een heel mooi vormgegeven boek dat kinderen en hun ouders aanzet om in actie te komen. De illustraties zijn bijzonder. Het boek bevat veel verwijzingen naar websites. Het bevat zelfs een lesbrief voor wie er in de klas mee aan de slag wil. Lotte Stegeman was jarenlang hoofdredacteur van Kidsweek en 7Days en dat merk je aan alles. Zelfs kinderen die niet graag lezen zullen dit boek geboeid lezen (hoop ik).

Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst. In dit geval gaat dit spreekwoord niet op. Wie op een schone aarde leeft, die heeft de toekomst. Ik hoop dat dit gave boek daarin een rol mag gaan spelen. Ouders, leerkrachten en iedereen die met kinderen omgaat: ga aan de slag met Groene voeten.

Groene voeten / Lotte Stegeman / Luitingh-Sijthoff / hardcover

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

  Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

   Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

   Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

   Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

   Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

   Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

   Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.