Recensie: Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije, ECEAT

groene-vakantiegids-polen-tsjechie-en-slowakijeEcotoerisme, het klinkt zo mooi. En dat is het ook. De Stichting ECEAT wil het kleinschalige toerisme promoten, een vorm van toerisme waarbij de authenticiteit en biodiversiteit van een bestemming voor komende generaties behouden blijven. Milieu, natuur en landschap blijven onaangetast en ondertussen wordt de lokale economie gestimuleerd. Zo ongeveer. Een van de middelen die ECEAT hiervoor inzet is een serie vakantiegidsen die heel toepassing de ‘Groene Vakantiegids’ wordt genoemd. Ik ontdekte de Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat hebben deze voormalige Oostbloklanden ons te bieden?

button (1)

 

 

 

 

In de gids Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije vind je beschrijvingen van allerlei typen accommodaties. Want dat is het doel van deze gids: duidelijk maken waar je in Polen, Tjechië of Slowakije een duurzame vakantieaccommodatie kunt boeken. De accommodaties in deze gids vallen uiteen in logies, vakantiehuizen, studio’s, groepsverblijven en campings. De auteurs van de gids garanderen één ding: dat de eigenaars van alle accommodaties een bijdrage leveren aan de bescherming van de natuur en de leefomgeving. Door bijvoorbeeld aan biologische landbouw te doen of door het beheer van een natuurgebied of cultureel erfgoed. Het is ook voor ieder wat wils. Zoek je een luxe accommodatie, dan vind je die in deze gids. Maar ben je niet zo gehecht aan luxe, dan vind je er ook wat meer ‘primitieve’ accommodaties.

Het verbaast niet dat de meeste verblijven een erkenning hebben die aangeeft dat het bedrijf aan duurzaamheidscriteria voldoet. Omdat het verkrijgen van zo’n erkenning vaak een kostbare zaak is, hebben niet alle accommodaties in deze gids zo’n erkenning. Toch ondernemen volgens de samenstellers van de gids ook deze eigenaars duurzaam.

Wat ik heel handig vind is dat de gids een uitgebreid overzicht biedt van de belangrijkste natuurgebieden in Polen, Tjechië en Slowakijke. Bij de omschrijving van de accommodatie wordt vervolgens vermeld welke natuurgebieden er in de buurt liggen. Dat maakt het zoeken (en vinden) een stuk eenvoudiger. Omdat de natuur in het oosten van Europa nog niet zo ernstig is aangetast als in het westen, zijn de natuurwaarden in grote delen van de landen nog behoorlijk hoog. Alle reden om aan ecotoerisme te doen dus. Om te voorkomen dat daar net zo’n kaalslag gaat plaats vinden als bij ons.

In totaal vindt je in Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije 150 adressen ‘voor natuur, rust en ruimte.’ Er zal toch wel een geschikt adres voor jou tussen zitten? Polen is verreweg het grootste land en daar bevinden zich dan ook de meeste locaties, ongeveer honderd. In Tjechië ongeveer dertig en in Slowakijke twintig.

Bij vrijwel elk verblijf, of het nu een vakantiehuis is of een biologische boerderij, wordt vermeldt wat de bijzonderheid is. Is er een natuurgebied in de buurt, een bijzondere stad of kun je er eeuwenoude boerderijrassen bewonderen? Ik vind de omschrijving van de accommodaties uitgebreid en toegankelijk geschreven. Je vindt bij elke locatie ook details als adres, telefoon, e-mail en website. Ook in die zin is het een heel praktisch en complete vakantiegids.

Waarom zou je echter voor een vakantiegids betalen? Je kunt toch ook op internet rondstruinen? Dat klopt. Maar mijn ervaring is dat een boekje als dit toch net iets rustiger zoekt. Ben je op zoek naar een duurzame locatie, dan heb je met de Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije tenminste een verzameling vakantieverblijven in je hand die aan bepaalde criteria voldoen. En stel, je wilt een trektocht maken, dan is het toch ook handig om een gidsje bij je te hebben? Internet is dan lang niet altijd even praktisch is mijn ervaring. Kortom, de Groene Vakantiegids moet het hebben van de selectie die de auteurs voor je hebben gemaakt. En die selectie ziet er goed uit. Dat biedt mij meer vertrouwen dan de informatie op een website.

Kortom, wil je de komende vakantie genieten van de natuur in Polen, Tsjechië en Slowakije, dan lijkt deze vakantiegids een uitstekende start van de voorbereidingen van je vakantie.

Groene Vakantiegids Polen, Tsjechië en Slowakije / Stichting ECEAT / paperback

button (1)

 

 

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen