Recensie: De Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura, Michelin

De departementen Franche Comté en Jura liggen behoorlijk in het noorden van Frankrijk. Ideaal om er eens een weekje vakantie te boeken. Langer mag natuurlijk ook. De natuur is er vooral onhollands: hoge heuvels en bergen. Heb je oog voor natuur en cultuur dan is De Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura van Michelin een uitstekende gids. Heel gedetailleerd en maar liefst 528 pagina’s dik. Als je daar je weekje vakantie niet mee kunt vullen…

 

 

 

 

Haal meer uit uw vakantie met de Michelinsterren prijkt op de voorzijde van De Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura. Nu vind ik niet dat een vakantie perse op presteren gericht hoeft te zijn. Ik bedoel, als je lekker wilt luieren, dan is het toch ook goed? Maar toch, voor wie echt de mooiste plekjes in de Franche Comté en de Jura wil ontdekken is deze reisgids echt het einde.
Het begint meteen al op de eerste pagina’s met de niet te missen plekjes. Saut du Doubs krijgt drie sterren, een hoge waterval die is aangemerkt als Grand Site National. Ook Cirque de Baume-les-Messieurs mag er zijn. Ook al drie sterren. Een spectaculair stukje natuur waar drie valleien samenkomen. En dan natuurlijk de Grand Colombier, de hoogste top van de Bugey die uitkijkt over het Lac du Bourget. Wijngaarden, de Dole en de citadel van Vauban staan er ook tussen.

De Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura beschrijft een streek van ongerepte landschappen. Uitgestrekte bossen, schitterende meren, ruige kloven, grotten en ravijnen. En hier en daar een woeste rivier waar je natuurlijk allerlei spectaculaire activiteiten kunt doen. En meer naar het zuiden de toppen van de Jura die uitkijken over het Meer van Genève. Ik heb het berglandschap zelf een keer bezocht en ik was onder de indruk van de bijzondere flora en fauna. Met name van de vele dagvlinders die er leven. In één woord: spectaculair.

In de Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura vind je alle praktische informatie die je als toerist maar wenst. De beste routes om de regio te bereiken. De mooiste plekjes, bezienswaardigheden voor het gezin en natuurlijk bijzondere steden, dorpen en uitkijkpunten. Achterin de gids vind je wandelroutes en routes die je met de auto kunt afleggen. En helemaal achterin een handige woordenlijst. Wie de Franse taal niet helemaal machtig is, heeft hier een goede hulp aan. Zeker als je uit eten gaat is een woordenlijst of zelfs een woordenboek heel handig, is mijn ervaring. Sommige typische Franse gerechten wil je eerlijk gezegd niet op je bord zien liggen, vermoed ik. Wat dacht je van een salade met ingewanden? Ooit redde een woordenboek ons deze onaangename ervaring. Maar goed, er zijn mensen die ervan houden. Ook dan moet je weten wat je bestelt, natuurlijk.

De kloeke groene reisgids die voor me ligt lijkt me de ideale gids voor wie de Franche Compté en de Jura gaat bezoeken. Heel veel informatie en veel aandacht voor cultuur en natuur. Wat wil een mens nog meer op vakantie?

De Groene Reisgids Weekend Franche Comté, Jura / Michelin / paperback