In een jaar de wereld rond. Dat is nog niet eens zo heel bijzonder. Maar in een jaar de wereld rond om zoveel mogelijk vogels te zien, en liefst meer dan 5.000, dat is het wel. De bekende vogelaar Noah Strycker deed het en noemde het jaar zijn Big Year. Hij reist de vogels achterna en probeert het wereldrecord vogels kijken te breken. Of hij erin slaagt? Ik dacht het wel, maar er helemaal zeker van ben je pas helemaal achterin zijn boek Grenzeloos vogels kijken. Een van de ‘lekkerste’ vogelboeken die ik ken.
Om op dat laatste door te gaan: een van de ‘lekkerste’ vogelboeken die ik ken. Dat is Grenzeloos vogels kijken voor mij inderdaad. De reden? Heel simpel: het leest fantastisch weg. Het is geen gortdroog vogelboek, nee, het is een reisverslag waarin je kennismaakt met bijzondere vogels, vogelgebieden, vogelaars en helaas ook de verwoestingen die wij mensen aanrichten op onze planeet. Gelukkig gebruikt Noah Strycker de nodige humor in zijn. Er valt ook veel te grinniken tijdens het lezen van zijn boek. Noah Strycker schreef eerder het boek Dat gevederde ding, ook al een heel leuk boek over vogels (kijken). Hij schijnt naast vogelaar en auteur ook een veelgevraagd spreker te zijn en bovendien een tennisser op hoog niveau. Tis maar dat je het weet.
De reis om de wereld start met op de boot naar Antartica. Hoewel de Zuidpool qua aantal soorten niet het meest rijke deel van de wereld is, pakt Noah daar toch een aantal bijzondere soorten mee. Zijn voorbereidingen waren minutieus. Per werelddeel, per land en per regio wist hij al van te voren hoeveel vogelsoorten je er kunt zien en in hoeveel tijd. Vijfduizend soorten in een jaar maakt toch 14 soorten per dag. Dat lijkt weinig, maar je moet ze wel elke dag zien te scoren. En van elke dag gaan sowieso een aantal uur verloren aan slapen, reizen, eten en nog een aantal zaken. Realiseer je vervolgens dat de meest vogelrijke landen niet tot de G20 van rijkste landen behoren en je snapt dat de factor reizen heel precair is. Een gemiste vlucht of een lange autorit door het onherbergzaam gebied in Argentinië doen het daggemiddelde al heel snel kelderen. Om maar niet te spreken over autopech en andere factoren die oponthoud veroorzaken.
Na Antartica kwam Zuid-Amerika in beeld. Een wel héél vogelrijk continent, heb ik geleerd in Grenzeloos vogels kijken. Als je nog eens een spectaculaire vogelreis wil maken, dan moet je Zuid en Miden-Amerika. Naar Costa Rica bijvoorbeeld, naar Colombia of Ecuador. In de uitgestrekte oerwouden van Latijns-Amerika wemelt het van de vogels. Alleen al in Costa Rica leven meer dan 850 vogelsoorten. Een land dat niet heel veel groter is dan Nederland en België bij elkaar.
In Costa Rica ontmoet Noah Strycker een aantal hilarische figuren, waaronder de eigenaar van een stuk jungle. Ooit was hij houthakker. Hij oogstte bomen op zijn landgoed en verkocht deze. Maar toen ontdekte hij dat de vogels in zijn stukje jungle veel meer geld in het laatje brachten. Ángel Paz heet hij. En de reuzenmierpitta de vogel die hem zover kon brengen het kappen van bomen te staken. En voortaan te leven van de vogelaars die zijn bos bezoeken om deze zo lastig waar te nemen vogel te zien. Hoe Ángel Paz dat doet? Door hard te brullen in het bos. Zijn gebrul bracht Noah Strycker aan het schrikken, maar de schok was snel voorbij toen de reuzenmierpitta zich meldde. Een hilarisch verhaal om te lezen.
Na de Verenigde Staten gaat Noah op Europa aan. Een vogeltocht in Duitsland mislukt grandioos. De nijlgans in het stadscentrum behoedde hem die dag voor een gehate nul. Afrika is een verhaal apart. Hier wisselen jungle, woestijn en savanne elkaar af. Azië is fantastisch en in Australië lijkt zijn reis te eindigen. Maar daar zat hij dan, in Australië, met nog zes dagen tot het 31 december zou zijn. Zes dagen die hem bij een nieuw fabuleus record vogels kijken konden brengen. Maar een snelle rekensom maakte duidelijk dat hij daarvoor niet in Australië kon blijven. Op naar Azië dan maar weer. Een cadeautje van zijn ouders.
Ondertussen kondigde een andere vogelaar, ene Arjan Dwarshuis, aan ook een Big Year te gaan ondernemen. Het ene moment probeert Noah onze landgenoot te negeren, het andere moment irriteert het hem wel een beetje. Nog een leuk lijntje naar Nederland ook in Grenzeloos vogels kijken.
Zoals gezegd: ik heb genoten van Grenzeloos vogels kijken. Dit boeiende verhaal had me vrijwel meteen te pakken. Het is het verhaal over vogels kijken, over ontmoetingen met andere vogelaars, vaak even kleurrijk als de vogels zelf. Het is het verhaal van een competitief ingestelde Amerikaan die zijn droom probeert te realiseren. Al lezend ontdek je wat de beste vogellanden zijn en welke vogels je er zoals kunt zien. En hoe je in deze landen een beetje fatsoenlijk kunt vogels kijken, want dat varieert enorm. In sommige Afrikaanse landen word je namelijk heel vreemd aangekeken als je zegt dat je vogelaar bent. Je leest ook hoe de wereld van de vogels er momenteel voorstaat.
Hou je van vogels kijken? Dan is Grenzeloos vogels kijken van Noah Strycker beslist een aanrader.
Grenzeloos vogels kijken / Noah Strycker / Atlas Contact / als paperback en als e-book